Annonce

Annonce

Svar: Amning - hvordan ved jeg at jeg har mælk nok?


30. august 2009

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Anja

Det er altid svært at vide præcis hvor meget mælk barnet får, når man ammer og man er derfor nødt til at se på, hvordan barnet virker ved brystet og hvordan barnet reagerer på den mængde mælk der tilbydes.

I forhold til din drengs alder, så vil det normalt være helt relevant med 3 amninger dagligt (eller flaske) og derudover den mængde mælk der nu indgår i madlavningen. Omkring 9 måneders alderen kan komælk begynde at udgøre en større del af hans indtag og derfor kan du fint tilbyde lidt tykmælk eller A38 (3,5%) for på den måde at få lidt ekstra calcium i ham.

De gængse tegn med at han skal tage godt på, du skal kunne mærke brystspændinger osv. vil naturligvis ikke være helt så gældende mere. Hans vægtøgning er ikke kun afhængig af din mælkemængde, men han skal naturligvis stadig tage på - han må ikke tabe sig og så vil dine brystspændinger heller ikke være så tydelige som tidligere. Du vil dog stadig kunne mærke, hvis han springer en amning over og du vil ganske givet også kunne mærke lidt forskel på det bryst han har spist fra og det bryst, han ikke har været ved endnu.

Og så må du gå ud ...


Annonce

... fra hvordan han virker. Når han efter amning virker glad og tilfreds, så har han fået noget og har det godt. Han smiler til dig veltilfreds, pludrer med dig osv. og viser tydeligt at det her var rigtig rart og dejligt :)

Når du tilbyder brystet, så tager han hvis han har behov og dier han kun kortvarigt så er det helt fint, så havde han brug for lidt at drikke og fik slukket tørsten hos dig. Hvis han nogle gange afviser, så har han ikke lyst lige der og det er også helt okay, måske vil han have en tår vand i stedet, måske vil han slet ikke have noget - du er nødt til at tro på at han har en sund og naturlig evne til at regulere sit behov, hvis du tilbyder.

- og planen du tidligere har sendt mig er som sagt rigtig fin.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det er naturligvis også en god idé at lægge mærke til hans urin, den skal være klar og må ikke være gul. Hvis urinen er koncentreret så er det tegn på at han mangler væske. Og så skal han have godt gang i maven. Forstoppelsesproblemer kan også skyldes væskemangel ...

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre og at det giver lidt ro, fortsat held og lykke med ham :)

Vi tales ved ... :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for nogen rigtig gode svar! Det er rart at kunne søge råd herinde og se man ikke er den eneste i verden med problemer.

Mor til pige på 6 måneder


Annonce