Annonce

Annonce

Svar: Urolig og ked af det


12. august 2009

Kategori:
Alder:
2 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Der er sket flere ændringer i Sofies liv og spørgsmålet er, om ikke hun lige skal vende sig til den nye situation.

Det har naturligt været svært for hende at tingene er sket samtidig,- de andre børn fra dagplejen er gået ud og er blevet erstattet af yngre børn, samtidig med at hun er blevet storesøster. Normalt vil det at komme i dagpleje være et frirum. Der vil hun jo have præcis den samme rolle, lege med de andre og hverdagen vil ligne sig selv - så når hun bliver storesøster, så vil det at komme i dagpleje være et frirum i forhold til at situationen hjemme ændrer sig.

Men jeres datter har ikke haft det frirum, fordi de andre børn er gået ud af dagplejen og hvor hun hjemme har skulle forholde sig til at være den store, tage hensyn, give plads og vende sig til hvad det vil sige at være en familie på fire, så har dagplejen faktisk været det samme. Her har hun også skulle være den store, tage hensyn til de nye der er startet osv. Så jeres datter har og skal fortsat bruge rigtig mange ressourcer på at finde sin rolle.

Det behøver ikke være dårligt, det betyder bare at hun i en periode lige skal vende sig til at 'være stor', hvor hun jo stadig er en lille pige på mange områder :)

At I oplever at hun mangler modspil i dagplejen fra andre børn, er naturligvis rigtigt - men hun kommer i jo legestue med dagplejen hver uge og jeg går ud fra at de også går ture osv. Det jeres datter lærer hvor hun er, er netop at tage hensyn til dem der er mindre end en selv og profitere af at være den ældste, hvilket der også er fordele ved ... Man kan så sige, at hun jo oplever det samme derhjemme og at der kunne være en fordel i at hun det ene sted var 'den store' og det andet sted 'den yngste', men sådan er det ikke og det behøver ikke nødvendigvis være skidt.

Det ...


Annonce

... er også sådan, at jeres datter naturligt er meget bevidst om at du går hjemme og passer lillebror og at hun naturligt gerne vil være hjemme og være en del af dette. Det er jo hyggeligt at være sammen med jer.

Det er meget normalt at børn græder lidt, når de afleveres og græder en smule igen, når de hentes og man taler om at børn har et dobbelt-socialiseringsrum. Det er der, hvor de to verdener dagplejen og hjemmet mødes.

Når hun protesterer over at skulle af sted, så er det fordi det er hyggeligt og trygt at være hjemme, det er dejligt at være hos mor og det kan ikke sammenlignes med at være i dagplejen. Derfor græder hun lidt, når hun bliver afleveret, men ikke ret lang tid efter, er hun glad igen, glad for at være der, være sammen med de andre børn osv. og dagplejer er sød og glad for hende, de har det rart sammen i løbet af dagen.

Oftest så sker det så også at når barnet så hentes igen, ja så kommer en ny protest - nu havde de det jo lige så hyggeligt, så hvorfor skal de så hjem. Det er her at barnets dobbelt-socialiseringsrum mødes og konflikten opstår. Det er svært at skifte situation, det er svært at finde ud af hvad man skal, - både når man bliver hentet og når man bliver afleveret.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Så jeres datter er således inde i en periode, hvor hun har svært ved disse skift, især fordi hun jo ved at du er hjemme og hygger dig med lillebror :)

Jeres datter har brug for at I forstår at hun lige nu gennemgår en svær tid og at det er svært at være den store - både i dagpleje og derhjemme. I skal derfor prøve at skrue lidt ned for forventningerne til hende, lade hende deltage og gøre det hun gerne vil og kan, men pas på ikke at stille alt for mange krav til hende lige nu.

Jeg håber I kan bruge lidt af ovenstående tanker videre, fortsat held og lykke:)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex

Amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.

Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for dine altid gode råd, det har virkelig hjulpet os til at få styr på hverdagen.

Tak fra mor til dreng på 5 måneder.


Annonce