Svar: Kronisk forstoppelse hos 2 årig
Kære Lone
Jeg ved desværre ikke nok omkrng snæver ringmuskel og kan derfor ikke råde dig omkring dette.
Det er normalt at børn som er født før tid, har problemer med tarmene og kan have tendens til opstipation fordi tarmene er umodne. Hos jer har det dog stået på i et par år nu, så jeg kan godt forstå at I synes at situationen er uholdbar.
Hvor er egen læge henne i billedet? Det ville måske være en god idé at jeres datter blev undersøgt, hvis du tror at det har noget med hendes ringmuskel at gøre.
Det er rigtigt at man ikke bør bruge afføringsmiddel gennem flere år, men samtidig skal man jo også finde en balance, så jeres datter ikke oplever det at have afføring som noget smertefuldt og ubehageligt. Hvis hun har den fornemmelse, så vil hun også holde på det og dermed bliver problemet værre. Tror I at hun efterhånden er lidt 'bange for' at få det ud?
Jeg ved ikke hvor meget der er i det, men nogen siger at mæk kan virke stoppende. Prøv derfor at mindske indtaget af mælk i en periode. Hun skal stadig have ...
... mælk, men overskrid ikke den ½ liter dagligt inc. yoghurt, ost osv.
Frugt har positiv virkning på tarmperistaltikken, så det vil være godt hvis I kunne få hende til at spise lidt mere frugt. Det kan være frisk frugt, men også gerne frugtgrød med lidt mælk. Det kan f.eks. være en portion jordbærgrød eller rabarbergrød, som mange børn godt kan lide. Undgå at give alt for mange bananer.
Tilbyd hende så varieret en kost som muligt og gerne en lidt 'grov' kost. Rå grøntsager, frugt, brød, øllebrød og havregrød er mad, der giver tarmene noget at arbejde med. Fiberrig kost kan sætte gang i maven og virker ikke nødvendigvis modsat som mange tror. Det er dog vigtigt at man så også får masser af væske.
Svesker, figner, abrikoser, rosiner sætter også gang i maven. I kan sagtens give hende lidt sveskemos, eller et par svesker dagligt, med de problemer hun har.
Tilsidst vil jeg lige sige at det jo er vigtigt med motion. Jo mere hun bliver rørt jo mere sætter det også gang i maven.
Fortsat held og lykke med hende.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Rygning
Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.
Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.