Svar: Renlighed - hvad gør vi?
Kære mor
Helt overordnet så taler man om at barnet skal igennem 3 faser. Først kommer barnet og fortæller at der har lavet eller tisset i bleen og gerne vil have en ren ble på, dernæst kommer barnet og fortæller "nu tisser jeg" og i sidste fase kommer barnet og siger til lige inden. Der er stadig tale om meget få sekunder fra barnet mærker tissetrang til vandet løber, så man skal være hurtig, når meldingen kommer :o)
Ud over dette, så er et tegn at barnet kan holde sig tør i mindst 3 timer. Det hander altså om at barnet rent fysiologisk skal kunne holde sig, at blæren skal kunne rumme en vis mængde urin osv.
Jeg anbefaler normalt at man bibeholder bleen i starten og det synes jeg også I skal gøre. Det er langt bedre at have en succesoplevelse med en tør ble, end det er at få det nederlag der ligger i at få våde bukser.
Jeg vil derfor anbefale jer at I giver jeres dreng en ble på, vælg en bukseble der kan trækkes op og ned som underbukser. Og så skal I indføre faste toilettider. Det betyder at han skal tisse på toilettet, der hvor I andre normalt også tisser. Det vil sige om morgenen, når han står op og inden han gå i seng om aftenen. Det vil sige inden I ...
... kører ud for at handle, inden han skal ud at lege, inden han sover middagslur, når han vågner af sin lur osv.
Det er her meget vigtigt at I ikke spørger "skal du tisse?" for så kan i næsten være sikre på at han siger nej og tisser 10 minutter efter. I skal derfor i stedet tage ham i hånden og sige "kom vi skal lige ud at tisse inden vi kører!" og så går I sammen ud og tisser. I tisser også - det er bare noget man gør, sådan er reglen for alle.
Når der så kommer noget på toilettet, så er det super godt. Prøv også når han sidder der at sige til ham at han skal prøve at prutte lidt "prøv at se om du kan prutte" eller lignende, fordi han derfor lettere kommer til at presse lidt og så kommer der måske også noget afføring. Hvis I siger til ham at han skal prøve at have afføring, så vil han måske protestere, men prøve at prutte, det er lidt sjovt og okay. Det kan derfor godt virke i en situation, hvor han faktisk skal begge dele, men ikke helt endnu er opmærksom på det :o)
Kommer der ikke noget, så er det også helt fint, så får han bare bleen på og sker det så i bleen, så pyt med det, så var det jo godt at han havde den på.
Fortsat held og lykke med projektet :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
4. juli 2025 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.
Kære Helen Min datter er 2 år og 5 måneder, og det er nu på tide hun smider...
Viden om børn:
Spinalbedøvelse
Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.
Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.
Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)
Kærlig hilsen
Christine, mor til to