Annonce

Annonce

Svar: Reagerer min datter med normal adfærd?


24. maj 2009

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Hønemor

Det er rigtig godt at du er kommet igang med din medicinske behandling og at du allerede kan mærke at det har hjulpet, super godt! :o)

Det er ganske rigtigt, at der lige nu sker en masse med din datter, hun er rigtig godt igang med separationsfasen og det betyder at hun øver sig i at være mere og mere selvstændig og mindre afhængig af dig. Det betyder at hun på en gang vil nærme sig dig, har brug for et knus og et kram, men samtidig også skubber dig lidt fra sig for at bevæge sig ud i verden på egen hånd. At du således oplever hende lidt splittet imellem om hun vil det nære eller være på afstand er således helt naturligt for hendes alder og den udvikling hun går igennem.

Det er også helt normalt at børn i denne alder pludselig viser voldsomt temperament. De kan skifte i et splitsekund og man kan godt blive helt overrumlet af den hidsighed den lille pige pludselig lægger for dagen og stå og tænke "Hvem er hun?" fordi man pludselig ser sider af hende, man ikke har set før og ikke troede at hun havde.

Det er således normalt at børn i denne alder kan protestere højlydt over at få tøj på, få skiftet ble eller over at kravle baglæns, når de nu gerne ville fremad ... eller når man generelt forhindrer dem i noget de gerne vil, men hvor man er nød til at stoppe dem, fordi vi som voksne trods alt ved bedst :o)

Det lyder ikke umiddelbart som om at din datter reagerer voldsommere end andre børn, men du har måske lidt sværere ved at klare den afvisning hun nogle gange giver dig - fordi ...


Annonce

... du har den historie med dig som du har. Det er her meget vigtigt at du prøver ikke at tage det personligt, men forsøger at se det som noget naturligt og nødvendigt, at hun stille og roligt bliver mere selvstændig og derfor også viser mere og mere egen vilje - som ikke nødvendigvis er det samme som det du gerne vil :o)

Med hensyn til at din mor har været meget hos jer, så lyder det rigtig dejligt og som om at det har været godt for jer alle (selvom det sikkert heller ikke er let at bo sammen med sin mor i længere perioder). Det skader bestemt ikke jeres datter, at kontakten til mormor har været intens, varm og omsorgsfuld - det er godt at de to har et bånd til hinanden.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Men du har naturligvis ret i at din datter godt i dagene efter kan savne din mor og måske derfor være lidt mere pylret og kontaktsøgende. Lige i overgangen mellem at mormor er der og tager af sted, så kunne I måske have et lille fotoalbum med billeder af mormor, dig, far, lillepigen - jer alle sammen og snakke om det. Tale om mormor, hvad I har lavet sammen, at mormor kommer igen osv. så hun stille og roligt lærer at mormor stadig er der et eller andet sted, selvom hun ikke er der rent fysisk lige nu.

Det er rigtig godt at du sørger for at vinke farvel osv. så din datter ser at din mor kører - det er en rigtig fin måde at gøre det på. Det hele bliver naturligt lettere, når din datter bliver ældre og forstår flere ting, men lige nu lyder det du fortæller altså fint og helt normalt :o)

Fortsat held og lykke, ha en rigtig god dag.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex

Slå

Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.

Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annonce