Annonce

Annonce

Svar: Motorisk udvikling - 14 mdr.


2. juni 2003

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Jens

Med hensyn til din datters udvikling, så er det min overbevisning at børn ikke kan udvikle sig inden for alle områder lige hurtigt. Det vil sige at nogen udvikler sig sprogligt først og bliver meget hurtigt dygtige til at tale, og andre udvikler sig motorisk hurtigt og det sproglige vil så komme bag efter.

Det er normalt, at de første forsøg på at bevæge sig rundt i verden gøres ved at rulle og skubbe sig baglæns. At skubbe sig baglæns er derfor ikke ensbetydende med ikke at kunne lære at kravle forlæns. I skal hjælpe hende op i kravlestilling, støtte hendes fødder og hjælpe hende med på alle fire at rokke frem og tilbage. Børn kan godt rokke længe før de begynder at kravle og ofte vil de igen kravle baglæns, til stor irritation for dem selv, før de lærer at komme fremad. Hvis jeres datter skulle begynde at gå før hun kravler, det er der nogen børn der gør, så må I hjælpe hende til at kravle efterfølgende. Krydsbevægelserne mellem arm og ben, som man har når man kravler, har betydning for samspillet mellem venstre og højre hjernehalvdel.

Hvis hun hellere vil gå end kravle, kan I jo ikke tvinge hende, men det er stadig vigtigt, at hun får det lært. Leg med bold er altid en god ting. Tril den i forskellige retninger og lad hende følge den og finde den.

Med hensyn til at gå, så har hun trods alt stadig et par måneder at lære det. Man siger, at børn helst skal begynde at gå inden de er 18 mdr. Hvis hun ikke går på dette tidspunkt vil det være hensigtsmæssigt at få hende vurderet af en læge. Har hun en gå-vogn? (Det er ikke det samme som en gå-stol, hvilket jeg ikke kan anbefale!) ...


Annonce

... Men en vogn som hun kan skubbe foran sig. De fåes i forskellige udgaver, hvor man på nogle kan spænde hjulene, så de ikke kører for hurtigt. Man kan også lægge nogle tunge bøger, mursten eller lignende i vognen for at bremse den lidt og gøre den mere stabil. Hvis I går med hende, så forsøg engang imellem ikke at holde hendes hænder, men derimod holde hende under armene, derved kan hun bedre selv finde balancen.

Brug i det hele taget lokke metoden. Lege gemmelege, finde mor/far, hvor hun selv skal være med at finde og derfor er nødt til at bevæge sig. Pas på med ikke at opvarte hende for meget. Sørg for at legetøjet ikke ligger alt for tæt på, så hun bliver "tvunget til" at bevæge sig for at få fat i det.

Med hensyn til kontakt til legekammerater, så er det meget fint, det I allerede gør. Børn i jeres datters alder har glæde af at se på og være sammen med andre børn, men de leger stadig ikke sammen. De leger ved siden af hinanden.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Med hensyn til onani, så er det almindeligt at nogle børn gør dette, og det er som du selv skriver ofte i forbindelse med træthed eller kedsomhed. Man kan ikke gøre så meget andet end det I allerede gør,- acceptere det og så forsøge at aflede hende. Men spørgsmålet er jo om det er det hun gør? Har jeres sundhedsplejerske set, hvordan hun sidder og vipper?

Mange børn sidder jo og rokker/vipper. De elsker bevægelse, gyngeture og kilden i maven, hvilket er vigtigt for at udvikle deres balance. Der behøver således ikke at ligge noget dybere i det. Måske kunne I lade hende høre noget børnemusik, som hun kunne bevæge sig til.

Håber du kan bruge ovenstående til noget.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex

Opbevaring af modermælk

Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.

Holdbarhed for ny udmalket mælk:

3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annonce