Annonce

Annonce

Svar: At dele med andre


25. april 2009

Kategori:
Alder:
2 år, 11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære mor til 2

Når børn er omkring 2 år, så skal de til at forholde sig til hvem de selv er og hvordan de påvirker andre. Man taler om at børn skal finde deres selvbillede og netop det at begynde at udtrykke eget navn, sige "jeg" eller "det er min", viser at barnet er igang med at blive bevidst om hvem de selv er.

Børns selvbillede udvikler sig stille og roligt i samspil med andre. Jeres datter bliver stolt og glad, når hun får ros og hun bliver utroligt ked af det, når hun bliver irettesat, når hun får at vide at hun gør noget forkert. Hun er meget følsom og meget sårbar overfor hvordan hun bliver modtaget, hvordan I og andre reagerer på det hun siger og det hun gør.

Nu hvor jeres datter er 3 år, så vil hun naturligt have bedre forståelse på forskellen mellem dit og mit, men det er stadig svært at finde ud af forskellen mellem at eje og at låne og det skal hun naturligvis lære. Hun skal også lære at give plads til andre, vente på at det bliver hendes tur til at prøve gyngen, cyklen osv. og det er naturligvis ikke uden frustration, når hun oplever at det hun gerne vil, ikke altid kan lade sig gøre.

Det er meget vigtigt at I her viser hende, at I forstår det, viser hende at det er okay, at I godt kan forstå at det er svært at skulle låne sine ting ud til andre osv. men hvis man vil lege med de andre, må man også lade de andre lege med sine ting ... Præcis som I også forsøger at forklare hende.

Jeres datter skal også lære empati, hun skal lære, hvad det hun gør, gør ved andre. Hun skal lære at se, når andre bliver kede af det, når andre bliver vrede, hun skal lære hvad det er at trøste, hvordan man kan gøre andre glade. Det er altsammen en proces og en udvikling som starter nu og som I skal støtte ...


Annonce

... hende i.

Derfor er det også en god idé at tale med hende om, hvad det gør ved andre, når hun siger nej til at de må låne, eller bliver gal på dem. Det er vigtigt at I hjælper hende med at se og forstå den reaktion hun får fra de andre - faktisk er det rigtig godt, hvis de andre børn også siger noget til hende, så hun hører fra dem, at de bliver sure eller kede af det. I skal således ikke kun have fokus på det at dele og lære at låne sine ting ud - men også have fokus på hvad det gør ved andre, hvordan man gør andre glade osv.

Det er fint at have visse ting for sig selv og legetøj, som man ikke vil låne ud, bør sættes væk, når nogen kommer på besøg. Det er helt okay at værne om sine ting, man må også gerne passe på sine ting og det er frygteligt at ting går i stykker, bliver ødelagt osv. af børn som ikke passer på det, hvis man selv er en pige, som passer meget på tingene ... Så naturligvis har hun ret til at have visse ting for sig selv og det skal respekteres.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Men der er så også legetøj som man er fælles om, legetøj som er til låns og man skal jo lære at låne af andre, ligesom de også kan låne af en :o)

Når I forældre leger med hende, så leg lege, hvor I netop dele og låner. Leger I med dukker, så lån en af hendes dukker, lån noget tøj osv. og giv det tilbage igen. Når I leger med køkken og der bliver inviteret til te-selskab, så låner i kaffekanden eller kagefadet og hun får det igen bagefter. Når hun sidder og tegner ved bordet, så låner hun jeres kuglepen, men I skal have den igen bagefter - prøv generelt at bruge det at låne-give-tage og få igen, som en del af hverdagen, så hun stille og roligt oplever, at det ikke er så farligt.

Håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bad, de første gange

Det spæde barn kan komme i bad ret hurtigt efter fødslen og ofte beder mange om at få hjælp til det første bad, imens man endnu er på barselsafsnittet.

Når I beslutter jer for at bade jeres barn, så er det rigtig godt at have nogle faste rutiner:

- Et babybadekar er en god idé, nogen vælger også at bruge en speciel babyspand. Det vigtigste er at karret er afgrænset i størrelsen, det giver barnet lidt tryghed.

- Det er en god idé at tilbyde barnet...

Læs mere i Babylex

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for din altid rigtigt gode brevkasse, med masser af nyttige råd og gode, personlige og vedkommende svar.

Jeg glæder mig altid til at modtage svar fra dig.

Sebastians mor


Annonce