Annonce

Annonce

Svar: Selektive madvaner


16. april 2009

Alder:
2 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Camilla

Tak for dit brev og din fine beskrivelse af din dreng og hans måde at spise på, samt alle dine overvejelser og tanker i den forbindelse. Det lyder umiddelbart rigtig fint alt det du gør og jeg er faktisk enig med dig i at du ligeså godt kan lave så meget forskelligt som muligt, i håb om at han spiser et eller andet, da han jo alligevel ikke spiser frikadellerne eller hvad du nu forsøger at diske op med, for hans skyld ... Så lad udgangspunktet være den samme mad som I andre får og server det som I plejer, med valgmuligheder på tallerkenen.

Da det især er kød og grøntsager han ikke spiser så meget af, så skal du naturligvis være opmærksom på at han får nok protein, som vi jo hovedsageligt får via netop kød og mange grøntsager indeholder også protein.

Men protein kan man også få ved at spise æg, bønner, linser, tofu, nødder, frø og kornprodukter og man får også protein ved at drikke mælk. Så han får altså noget protein dagligt, fordi han drikker mælk og spiser æg og hvis du sørger for at brøddet han spiser er fiberholdigt, så kommer der også lidt ekstra den vej ...

Du skal være opmærksom på Quinoa, som normalt vil have et højere proteinindhold end andre kornsorter. Quinoa vinder lidt indpas i Danmark og er faktisk en fin erstatning for kød, når man spiser vegetarisk. Quinoa kan bruges på rigtigt mange måder. Det kan laves som en cremet morgenmad, som en slags grød, det kan serveres mere som ris, man kan også male det til mel, riste det og bruge det til drys osv. Der er således mange muligheder for at bruge det som ekstra protein i madlavningen, når og hvis han ikke spiser kød.

Derudover tænker jeg at man nogle gange må snyde børnene lidt i den alder. Man kan snyde dem ved f.eks. at komme grøntsager som ...


Annonce

... gulerod, spinat, squash, oliven, soltørrede tomater og lignende i dejen, når man bager boller. Man kan også lave grøntsagsjuice en gang imellem og få den måde få lidt flydende grøntsager i barnet, man skal dog være opmærksom på at hvis man presser grøntsager til juice så mister man fiberindholdet, men vitaminerne får barnet trods alt.

En anden mulighed er at koge grøntsager og blende dem til en cremet suppe, netop grøntsagssuppe kan være en god idé til at få større variation af grøntsager i barnet. Især rodfrugter kan glide ned på den måde.

Du skal også være opmærksom på at grøntsagsmos kan bruges som smørbart pålæg på brøddet. Du kan lave grøntsagsmos af gulerod, kartoffel, ærter, broccoli, avokado mv. og du må gerne krydre det lidt med hvidløg eller andet, så det får lidt smag.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Men ellers så prøv at slå koldt vand i blodet, som du selv skriver. Hold fast i at han trives, udvikler sig, vokser som han skal og hold endelig fast i at han skal have sunde og nærende måltider - han skal ikke begynde at spise usundt, fordi han skal lokkes med et eller andet eller fordi "det er synd for drengen" for det er det ikke. Det er tværtimod synd for ham hvis han fyldes op med sukker, for det har han ingen gavn af. Så hold fast i jeres allerede meget fine tanker om det.

Du kan naturligvis supplere ham med en vitaminpille dagligt, så du er sikker på at han får lidt ekstra og så skal du naturligvis huske fisk - det er vigtigt at I alle spiser fisk, gerne flere gange om ugen. Fisk er også til frokost og det kan ud over torskerogn også være en makrel- eller tunmad, ligesom lidt rejser, krebs eller muslinger gerne må gives :o)

Håber du hermed er hjulpet lidt videre på vej, og har fået lidt idéer med på vejen, fortsat held og lykke med ham :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Sådan forebygger du bleudslæt

Sådan forebygger du bleudslæt – få jordemoderens anbefaling til bleskift

Når du står med dit nyfødte barn i armene for første gang, er der mange nye ting at forholde sig til – ikke mindst babypleje og bleskift. Det er helt naturligt at komme i tvivl og stille spørgsmål. Heldigvis ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

3. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mad, 7 måneder

Kære Helen. Tak for din gode brevkasse. Vi har spørgsmål til: 1) hvordan...

Læs hele brevet og Helens svar


20. oktober 2025 | Kost og ernæring | 3 mdr.

Småtspisende baby - 3 mdr.

Hej Helen. Tak for dine gode råd til mit tidligere brev. Det har hjulpet...

Læs hele brevet og Helens svar


23. september 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mad til 7 mdr. gammel baby

Hej Helen, Jeg har en dreng på 7,5 måneder. Han er en glad dreng med fart...

Læs hele brevet og Helens svar


19. september 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Madindtag - 11 mdr.

Hej Helen Skal man “styre” hvor meget og hvilke slags mad ens barn spiser?...

Læs hele brevet og Helens svar


2. september 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Morgenmad 11 mdr. del 2

Hej Helen. Mange tak for svaret på mit spørgmål. Omkring morgenmad. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak igen for dine altid gode råd!! Herhjemme er du "Hende net-fidusen med de gode råd", som min mand kalder dig med stor veneration - hehe ;)

Hilsen familien fra Frederiksberg


Annonce