Annonce

Annonce

Svar: Skrækkelige nætter på grund af sut


24. marts 2009

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Diana

Det er ganske rigtigt at børn kan få det jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn, hvor de ligesom lærer at de kun kan sove, hvis de har sutten i munden. Det er jo fint nok, hvis de selv kan tage deres sut natten igennem, men det kan de fleste børn ikke før de er 9-10 måneder gamle og ældre og det er en rigtig dum vane at komme ind i, at man som mor leverer den service det er, at putte sutten i munden på barnet hver gang den tabes ...

Vi vågner alle sammen 10, 15, 20 gange hver nat, vi registrerer ikke alle de opvågninger vi har, for det går hurtigt og så sover vi videre. Ofte vender vil os om på den anden side, trækker dynen op om os, sparker den af, putter os ind til vores partner, retter på hovedpuden osv. Små stillingsskift, små bevægelser, som får os videre i søvnen.

Hvis man hver gang barnet har disse små opvågninger går ind og putter sutten i munden på barnet, så vil barnet lærer, at sutten skal være der, for at barnet kan sove videre. Når barnet sover, så slappes musklerne i kroppen af, barnet vil derfor naturligt også slappe af i kæben og sutten vil ryge ud. Hvis barnet hele tiden lærer at hver gang sutten tabes ud af munden, så kommer ...


Annonce

... mor og putter den ind, ja så lærer barnet ikke at sove uden sut ...

Der er derfor noget meget vigtigt og helt rigtigt i det du oplever er begyndt at ske hos jer og der er desværre kun en til at ændre rutiner og det er - mor :o)

Det vil derfor være rigtig godt, hvis du kunne forsøge at hjælpe din datter videre i søvnen uden automatisk at give hende sut i munden, hjælp hende i stedet med stillingsskift, beroligende hænder, kærtegn, små ord osv. Prøv også om du i løbet af dagen kan berolige hende, trøste lidt osv. uden at det involverer sutten, så hun generelt ikke får sut for meget.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Prøv også om du kan putte hende med en sutteklud, træk evt. en stofble igennem suttens ring og se om kluden ikke stille og roligt kan blive nok til at give tryghed og komme videre i søvnen. Netop en klud på en sut kan på sigt også gøre det lettere for hende at finde sutten selv, når og hvis hun har behov for den.

Hun er stadig så lille at du kan nå at ændre vaner, det er ofte hos lidt ældre børn at problemet med vanebetinget afbrudt søvn viser sig og derfor er det rigtig godt, at du allerede er opmærksom.

Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flaskegivning

Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.

Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...

Læs mere i Babylex

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce