Annonce

Annonce

Svar: Bekymret om det er tegn på autisme


23. marts 2009

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære mor

Det er forfærdeligt at du går rundt med en bekymring om at din datter har autisme og din bekymring skal naturligvis tages alvorligt og jeg synes derfor det er helt relevant at du drøfter det med en børnelæge, hvor I bor.

Men når det er sagt, så er der dog intet i det du fortæller mig som gør mig særlig bekymret. Alt hvad du beskriver kan være fuldstændig normalt og behøver bestemt ikke være tegn på autisme!

I dag diagnosticerer man normalt først børn med autisme i 3 års alderen. Man kan dog godt give børn en diagnose tidligere og sige at barnet har det man kalder 'tidlige tegn på autisme', men der vil så her ofte være mange ting som gør sig gældende og det man ofte ser (og som netop er årsagen til at man ikke kan vurdere det hos en pige på 12 måneder) er barnets evne til at indgå i sociale sammenhænge.

Autisme er det man kalder for en udviklingsforstyrrelse og det betyder at børn med autisme ofte vil have en begrænset udvikling i deres sprog og i måden de kommunikerer med andre på. Det har meget svært ved at indgå i et socialt fællesskab, i en samtale med andre og i det hele taget svært ved at finde ud af, hvordan man er sammen med andre mennesker.

Børn med autisme kan også have helt specifikke problemer, som handler om sanse-, spise- og søvnforstyrrelser og så kan de have en meget stereotyp måde at gøre ting på, hvor de gentager ting igen og igen. Det er måske dette du har læst om, som giver dig bekyming omkring din datters 'ivrige bevægelser med armene'..? Hos børn med autisme ses det ofte mere som at de sidder og 'dimser', at de f.eks. bliver ved med at slå deres legetøj ind i hovedet, altså har det man kalder selvskadende adfærd eller repetetiv adfærd - de gør det igen og igen, og kan virke som værende i ...


Annonce

... deres egen verden.

Jeg kan naturligvis ikke via brev hverken af- eller bekræfte hvorvidt din bekymring er reel eller ej og som jeg startede med at sige, så synes jeg du skal drøfte din bekymring med en læge. Det er altid godt at få vendt sin bekymring med en fagperson, der kan se din datter - og hellere en gang for meget end en gang for lidt.

Da det er dit 3 barn, så har du naturligvis noget at sammenligne med og som mor må man lytte til sin fornemmelse. Men børn er også forskellige og søskende er meget forskellige og udvikler sig meget forskelligt - trods de samme gener :o)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Det er normalt at nogle børn først smiler bevidst omkring 8 ugers alderen. Det er også helt normalt at kravle når man er 9 måneder - mange børn kravler ikke før mellem 9-12 måneder og det er normalt at begynde at gå, når man er omkring et år. Faktisk siger man at barnet helst skal begynde at gå, inden det er 18 måneder ...

Det er dejligt at hun leger med dukker, giver dem sut, smiler til alle osv. ligesom hun også leger bortetit, løfter armene og viser hvor stor hun er og i det hele taget indgår i en almindelig dialog, har en fin kontakt osv. Det lyder alt sammen rigtig godt.

Hendes ivrige bevægelser, kan sagtens være et udtryk for spænding, opmærksomhed og ja - iver. Det behøver ikke betyde noget og hun lyder jo ikke som om at hun forsvinder væk, at hun slet ikke er nærværende, når du oplever dette. Du kan evt. prøve at filme det, når det sker og så vise det til jeres læge. Det er altid lettere at vurdere om noget er normalt, når man kan se, hvad det er der tales om.

Jeg håber mine tanker giver lidt ro og tal så med lægen omkrnig din bekymring. Altid hellere spørge en gang for meget end en gang for lidt :o) Det skal nok gå alt sammen, stort knus herfra.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bøvse

Når babyer spiser, sluger de ofte en masse luft. Derfor har mange brug for at bøvse efter et måltid.

Den nemmeste måde at dit barn kan komme af med luften på er hvis du lægger barnet op mod skulderen og klapper eller stryger forsigtigt på ryggen. Hold barnet så højt, at barnets arme bliver løftet, så har luften lettere ved at komme ud.

Du kan også sidde med barnet foran dig på dit skød eller lægge barnet på din underarm og gå lidt rundt.

Spædbørn...

Læs mere i Babylex

Vitaminer præmatur

Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:

D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:

Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.

Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit medfølende svar. Både min mand og jeg sad og tudede da vi læste det.

Det går fremad herhjemme. Vi har helt accepteret vores drengs handicap og glæder os hver dag over, hvor dejlig han er. Vi starter fysioterapi imorgen.

Tak fra Signe, mor til dreng på 7 måneder


Annonce