Svar: Ideer til forskellige typer af grød, og hvornår man giver hvad.
Kære Lisa
I 4-6 måneders alderen kan man give grød af ris, majs, hirse og boghvede. Man kan købe færdige produkter beregnet til børn eller man kan lave det selv ved at blande mel/flager med vand, koge det op og tilsætte mme og evt. fedtstof.
Grød af ris og majs er ofte en god startgrød, fordi konsistensen bliver meget lind og fin. Grød af hirse og boghvede bliver lavet af flager og konsistensen bliver således lidt mere fnugget.
Som noget lidt mere nyt, kan man også begynde at lave grød af Quinoa, det giver også en lidt mere fnugget grød og da Quinoa er fri for gluten kan det også gives mellem 4-6 måneder.
Fra 6 måneders alderen, kan man begynde at give de grødtyper, som indeholder gluten. Gluten er især højt i hvede og mindre i havre og rug. Derfor er gode grødtyper at starte med der havregrød og øllebrød, stille og roligt kan man ...
... også begynde at give flerkornsgrød og lignende.
Grød af f.eks. havregryn vil ofte være grovere i konsistensen end de andre grødtyper, i hvert fald hvis man laver det selv, hvilket kan være en god idé. Netop den lidt grovere grød forbereder jo også barnet på mad som skal tygges lidt mere :o)
Det anbefales normalt at man kun giver grød 2 gange dagligt og skal barnet have flere skemåltider, så er det vigtigt at de øvrige måltider er grøntsagsmos.
Man kan variere smagen af grød ved at tilsætte forskellige former for frugt og bærmos som topping på grøden. Det giver ud over smagsvariation også en synsmæssig forskellig oplevelse. En risgrød ser forskellig ud og smager forskelligt efter om der er jordbærmos, sveskemos eller f.eks. abrikosmos på toppen.
Håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat god appetit og rigtig god weekend :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan forebygger du bleudslæt
Sådan forebygger du bleudslæt – få jordemoderens anbefaling til bleskift
Når du står med dit nyfødte barn i armene for første gang, er der mange nye ting at forholde sig til – ikke mindst babypleje og bleskift. Det er helt naturligt at komme i tvivl og stille spørgsmål. Heldigvis ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
3. december 2025 | Kost og ernæring | 14 mdr.
Hej Helen. Jeg syntes det er lidt svært at finde ud af hvad der er en god...
27. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen, Det kunne være rart med rådgivning og gode forslag i forhold...
20. november 2025 | Kost og ernæring | 13 mdr.
Hej Helen. Jeg har et spørgsmål ift anbefalingerne omkring mælkeprodukt....
3. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Tak for din gode brevkasse. Vi har spørgsmål til: 1) hvordan...
20. oktober 2025 | Kost og ernæring | 3 mdr.
Hej Helen. Tak for dine gode råd til mit tidligere brev. Det har hjulpet...
Viden om børn:
Renlighed
Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.
De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.
At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...
Fisk og børn
Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.
Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.
Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.







