Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse - slik og søde sager


23. februar 2009

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Hej med dig

Der er ligeså mange meninger om børneopdragelse som der er forældre, bedsteforældre - og nok også sundhedsplejersker - og derfor er der jo ikke kun en måde at gøre tingene på. Derfor kan det du har gjort den ene gang være ligeså rigtigt, som det du måske vælger at gøre en anden gang ...

I forhold til problematikken hos farmor, så kan jeg godt forstå du synes det er frustrerende, hvis hun serverer jordbærgrød eller anden dessertlignende mad lige før den rigtige og lidt mere lødige mad skal på bordet. Hvis I besøger farmor tit, så synes jeg det er på sin plads at visse opdragelsesmæssige aspekter gælder både der og hjemme - også selvom I overordnet godt kan have forskellige regler. Besøger I hinanden sjældent, så lad være at gøre et stort nummer ud af det, men alt det kan vi drøfte en anden gang :o)

Med hensyn til slik, kager, sodavand og andre søde ting, så er det naturligvis svært at holde sit barn fuldstændig fra dette, hvis man selv eller andre spiser det i nærheden af barnet. Og du gør dig nogle rigtigt fine overvejelser i den retning.

Nestle Nutrition har i første halvår af 2008 lavet en undersøgelse omkring små børns spisevaner. Undersøgelsen er baseret på svar fra 2.650 forældre i Norden og den viser at 27% af danske familier starter med at tilbyde deres barn kager, slik, kiks eller is en eller flere gange om ugen allerede når barnet er 8-11 måneder gammelt og den tendens holder sig naturligt i barnet næste leveår ...

For hvorfor får de det? Er der overhovedet grund til det?

Begrundelserne for at tilbyde barnet usunde madvarer som slik, kiks og kager lyder:

- Mit barn bliver glad
- Mit barn vil have hvad andre får
- Fordi det er hyggeligt
- Som bestikkelse/belønning
- Det er en gammel vane
- Jeg kan ikke sige nej

Og forældrene oplyser at de giver de søde fødevarer:
- Som dessert
- Ved en hyggestund
- Specielle lejligheder (weekend/fest)
- Når andre giver det
- Som belønning
- Når mit barn skal trøstes ...

Jeg er naturligvis helt enig med dig i at der ikke er grund til at tilbyde børn hverken kager, slik eller lignende søde ting. Man kan sagtens tilbyde frisk frugt og bær som et sundere og bedre alternativ og det er ikke "synd" at tilbyde børn frisk frugt i stedet - tværtimod.

Det er rigtig vigtigt at skabe gode og sunde vaner lige fra starten og børn skal nok helt automatisk lære hvad slik er, det behøver de ikke os (eller bedsteforældre) for at finde ud af.

Den bedste løsning er naturligvis at sørge for ...


Annonce

... at man ikke har slik, kager og lignende i huset. Hvis det ikke er der, så kan man jo ikke få det. Men det er også svært, for vi voksne vil jo også gerne have lidt usundt en gang imellem og så må man naturligvis forsøge at spise det, når barnet er lagt i seng og ikke ser det ... Men på et tidspunkt, så opdager barnet jo som hos jer posen med vingummi og jeg synes det er fint, at du har givet ham en enkelt delt i mange stykker. Det er helt okay.

Jeg synes også det er fint, at du har taget ham op, fulgt hans anvisninger, ladet ham bruge sin mimik og sit kropssprog til at fortælle dig hvad han ville - han har følt sig forstået, mødt og hørt og det er helt fint - du har jo ikke placeret en slikskål i skødet på ham og sagt "spis mit barn" :o)

Så hvad gør du så næste gang ... tja, det kommer helt an på situationen. Gem for det første slikket væk, så han ikke kan få øje på det og selv åbne skabet og tage det. Forsøg så vidt muligt at stille hans lyst til sødt ved at tilbyde frugt og bær og sørg for at slik, kager, sodavand og saftevand ikke hører til i hverdagen.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Er der børn på besøg som får slik og han ser det og tydeligt viser at han også gerne vil smage, så må du give ham lidt, men det er dig der styrer hvor meget og det er vigtigt at det ikke sker tit, han har som sagt ikke brug for det og han kan sagtens trøstes på anden vis.

Flegner han fuldstændig ud over ikke at måtte få mere og du mener at han har fået nok, så må du holde fast i at nu har han fået lidt og nu er det slut. Der er ikke mere, hvis han er mere sulten eller tørstig, så kan han få frugt, mælk, en bolle eller andet men ikke slik. Det kan være ganske velbegrundet at sige nej til slik og som forældre må vi holde fast i vores nej også selvom det kan give lidt frustrationer. Fuldstændig ligesom man også skal holde i hånden, når man går over vejen, så man ikke bliver kørt ned osv. - det er nødvendigt og kan også ske under stor protest.

Det koster mange tårer og giver stor fortvivlelse, når man ikke får sin vilje og her skal du naturligvis kunne rumme ham og den frustration han føler. Hjælpe ham med at sætte ord på, holde om ham, trøste ham osv. så han føler at du forstår ham - hvilket ikke er ensbetydende med at han får sin vilje. Et alternativ er altid godt "der er ikke mere saft nu, er du tørstig, kan du drikke lidt mælk", "du kan ikke få jordbærgrød nu, vi skal spise lige om lidt, men du kan få et stykke agurk" osv.

Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med ham:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje - 15 mdr.

Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Slår hundene

Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Termin

Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.

Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.

Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.

Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...

Læs mere i Babylex

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak ... endelig én der kan give præcise råd og som ved hvad du taler om. Tusind tak.

Venlig hilsen Mette, førstegangs mor


Annonce