Annonce

Annonce

Svar: Adskillelse fra far


3. december 2008

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære spørgende

Du har naturligvis ret i at det som udgangspunkt er bedst, hvis man som familie bor sammen, - far, mor og børn. Jeres dreng har naturligvis brug for at være sammen med begge sine forældre, ligesom I også har brug for at være sammen med ham og ikke mindst være sammen med hinanden.

Men når det er sagt, så er der jo mange brancher, hvor især fædrene ofte er væk længere tid hjemmefra. Det kan være fædre der arbejder på boreplatforme, fædre der som hos jer arbejder som skibsofficer, langtidschauffører og fædre der bliver udsendt som soldat. Børn og familier lever jo med dette og fordelen i dag er jo, at man ofte har stor mulighed for at holde kontakten, selvom man sidder på hver sin side af jorden. Det er email og skype og man kan altså kommunikere med hinanden på en helt anden måde, end man kunne førhen i tiden. Netop dette er naturligvis et stort plus i forhold til at barnet ikke skal glemme sin far ...

Når man er 1-2 år, så er man jo stadig meget lille, kan ikke forklares så meget, men har alligevel behov for at vide nogle ting. Det vil således være helt naturligt at jeres dreng vil tale om og spørge til far, som udtryk for at han savner ham og det er meget vigtigt at I netop taler om far, viser ham billeder, fortæller ham at far er på arbejde, at han ser far på skærmen, at far sender breve hjem osv. så far ikke er fuldstændig forsvundet. Når I så ses, så skal I naturligvis være forberedte på den afstand som jeres dreng naturligt vil have, men hvor far så må være den der ligesom tager initiativet til at knuse og tumle, som de plejer, når de er sammen. Jeres dreng vil naturligt have behov for at se far lidt an, lige vende sig til at far nu er hjemme osv. Men det bliver lettere, hvis far generelt er en del af bevidstheden, fordi I taler om far i hverdagen.

Adskillelsen fra far kan altså klares med ...


Annonce

... f.eks. Skype og et lille fotoalbum, som jeres dreng kan kigge i og finde frem, når han tænker på far og gerne vil tale om ham. Han kan også få en af fars bluser, t-shirts eller lignende "fars bluse" kan være det han sover med, putter med osv. når han skal sove ...

Da jeres dreng til den tid er mellem 1-2 år, så tænker jeg umiddelbart at han forholdsvis hurtigt vil indfinde sig med de nye rutiner og vaner. Hans hverdag vil jo ligne det normale, han vil sove, hvor han plejer at sove, han vil gå i pasningsordning, hvor han plejer at blive passet osv. Det meste vil være fuldstændig som det plejer - men far vil naturligvis mangle.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Med hensyn til tilknytning, så er det sådan at børn har brug for det der hedder primære tilknytningspersoner og det vil ofte være mor og far. Derudover kan barnet have sekundære tilknytningspersoner, som barnet bruger, når mor eller far mangler. Det kan f.eks. være en dagplejer, en pædagog i institutionen eller en bedsteforældre.

Jeres dreng vil ikke lide under at far tager væk, fordi der jo vil være andre (mor) der tager sig af ham. Han vil altså stadig have en primær tilknytningsperson hos sig, som formår at passe ham, være der for ham og dække hans behov. I forvejen lyder det som om at du er den primære i jeres familie, hvis far arbejder fra 8-17 hver dag, så er det dig, der tilbringer mest tid sammen med jeres dreng. Far kan derfor godt have ret i, at de to (far og søn) kan få et tættere sammenhold, når de to så endelig er sammen de 5-7 uger, hvor far er på land. Det kræver så også her, at far virkeligt kommer på banen, når han er hjemme - henter og afleverer i institution, holder fri, tager i zoo, i svømmehallen osv. Det skal prioriteres at tiden bruges og udnyttes så de to er sammen.

Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke med det hele og rigtig god jul:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lægeundersøgelser baby og børn

I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.

Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...

Læs mere i Babylex

Fedt

Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.

Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.

I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Hvor blev jeg glad for, at du også mener, at min moderlige intuition har noget på sig. At få at vide at ens intuition kan være ok, giver selvtillid. Giver troen på, at man godt kan finde ud af at være mor...

TAK, Lene


Annonce