Annonce

Annonce

Svar: Søvnrytmeproblemer - 6 mdr.


20. november 2008

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Line

Der sker rigtig meget med børn rent udviklingsmæssigt omkring 6 måneders alderen og det er en tid, som ofte virker frustrerende for både forældre og børn. Det opleves ofte som om at barnet er mere pylret, tryghedssøgende, morsyg, vil ikke ligge alene, vil underholdes hele tiden og selvom man forsøger at være der 100 pct, hele tiden, så føles det formålsløst - for han pylrer alligevel ... Samtidig oplever mange forældre behov for også at være et par i denne periode. Man begynder at stille lidt krav til sit barn og stiller også krav til hinanden - nu er der jo gået et halvt år, så nu må vi kunne prioritere os selv lidt mere osv.

Derfor virker det måske ekstra hårdt, når barnet pludselig virker mere krævende og kontaktsøgende, fordi man endelig var begyndt at se frem til voksentid og mulighed for også at være et par og ikke 'bare' forældre ... :o)

Din plan for dagen ser umiddelbart fin ud, både tidsmæssigt og hvad angår behov for søvn, mad osv. Det er helt normalt at børn i denne alder begynder at kunne springe den sene lur over og således begynder at skulle holde sig vågne til aften - men det er stadig lidt svært og det betyder at det kan være lidt svært at få hverdagen til at hænge sammen. På den ene side vil han jo ikke sove om eftermiddagen - på den anden side bliver han for træt og falder for tidligt i søvn om aftenen. Det er dog en periode og det ændrer sig igen.

Jeg nævner alt dette for at fortælle dig at det du oplever i øjeblikket er helt normalt og at familietiden ...


Annonce

... omkring aftensmaden nok skal komme igen. Put du bare din dreng kl. 18 de dage, hvor han viser behov for det og lad ham også sove en powernap og gå lidt senere i seng, de dage, hvor det fungerer bedst. Lige nu er du nødt til at være lidt fleksibel. Det er altså svært når børn skifter behov for lure om dagen - det er svært at gå fra 3 til 2 lure dagligt, det er svært at gå fra 2 til kun 1 lur dagligt og det er svært, når I kommer til den alder, hvor middagsluren helt skal springes over.

Når jeg læser din beskrivelse af August, så tænker jeg at det altså er alder og udviklingstrin der spille ind og ikke så meget at far har taget over, at han er flyttet på eget værelse osv. Han har bare i øjeblikket behov for ekstra tryghed og nærhed og det er helt fint, at I forsøger at give ham dette og hjælper ham til ro, når han skal sove.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

De natlige opvågninger og behov for brystet kan også være udtryk for drømmeaktivitet og behov for tryghed, når han vækkes af det. Det behøver således ikke være behov for mælk, men brystet giver ham tryghed. Prøv derfor at tilbyde brystet og lirk brystvorten ud af munden på ham og sæt kærtegn og beroligende ord i stedet. Altså tilbyde brystet og få ham til ro men ikke lade ham fylde sig med mælk og så stille og roligt sætte noget andet i stedet, så han kan nøjes med det og ikke længere behøver brystet.

Jeg håber ovenstående er en forklaring på hvad der sker hos jer i øjeblikket og at du finder lidt ro ved at vide at I gør det godt og at det er en fase I skal igennem lige nu :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Episiotomi - Epis

Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.

Der findes to typer af Episiotomi:

1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...

Læs mere i Babylex

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce