Annonce

Annonce

Svar: Ændrede soverutiner


11. november 2008

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Viktoria

Det lyder som en rigtig god idé, at du er begyndt med lidt grød. Din dreng behøver ikke at få flaske, men kan udmærket nøjes med din mælk og så suppleres med lidt skemad. Det vil her være en rigtig god idé, at du tilbyder ham skemad om formiddagen inden formiddagslur og så igen om aftenen, med udgangspunkt i jeres aftensmad (grøntsagsmos), så han stille og roligt begynder at få lidt skemad 2 gange dagligt.

Derudover så fortæller du at han om dagen sover en lang lur på 3-4 timer og en powernap sidst på eftermiddagen, når I henter storesøster. Det er samlet set fint, når man ser på søvnindtaget, han sover den mængde søvn han har behov for. Det er dog lidt usædvanligt at børn i 5 måneders alderen tager så lang og sammenlagt en lur. Det gør ikke noget - han må meget gerne sove sådan, du skal så bare være opmærksom på at han ikke misser en amning i løbet af dagen, som han så er nødt til at indhente om natten. Det kan i hvert fald være en forklaring på at han vågner om natten og søger brystet mere der og ikke længere sover igennem som tidligere.

De fleste børn i 5 måneders alderen vil sove en kort formiddagslur, måske kun på 45-60 minutter, så vil de sove en lidt længere middagslur på 1½-2 timer og så powernappe ½ times tid om eftermiddagen. Omkring 6 måneders alderen vil de fleste børn springe den sidste powernap over og således nøjes med kun to lure dagligt.

Men med udgangpunkt i de tidspunkter du har givet og ud fra det faktum at din dreng trives med nuværende rytme, så vil jeg foreslå en ...


Annonce

... dagsplan der ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre

Morgen 7.30-8: Grød af ris, majs, hirse med frugtmos, vand af kop.

Formiddag 9.30-10: Ammes og puttes til formiddagslur, sover mellem 10-14

Frokost/tidlig eftermiddag 14: Ammes

Storesøster hentes og powernapper


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Sen eftermiddag 17: Ammes

Aften 18-19: Tilbydes grøntsagsmos af kartofler, gulerod, blomkål, broccoli eller lignende. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften 24: Ammes og begynder at kunne undvære mælk midt nat og sove til næste morgen tidlig.

Ud over indtag af mad og mælk i løbet af dagen og vurdering af søvnrytme i dagtimerne, så er det også en rigtig god idé, hvis du kunne forsøge at få ham til at falde i søvn uden brystet. Du fortæller at du om aftenen sidder med ham i ½ times tid hvorefter du flytter ham og han så vågner. Jeg tænker at det er rigtig vigtigt at du ikke venter så længe, men i stedet prøver at flytte ham hurtigst muligt efter amning er slut. Hvis du sidder for længe med ham i armene inden du lægger ham fra dig, så når han at falde i søvn der og så oplever du netop at han protesterer over at blive flyttet. Så han skal altså flyttes med det samme han er færdig med at spise ved brystet og endnu ikke er nået at falde i søvn.

Ellers lyder det du fortæller rigtig fint, at du luller ham til ro, holder dine hænder hos ham, prøver at vugge ham lidt, kærtegne ham, sige nogle små beroligende lyde osv. Det er super godt.

Håber du kan bruge mine tanker videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst så tusind tak for din fantastiske brevkasse. Jeg har fulgt den på sidelinjen i et par måneder og er meget imponerede over dine gode råd og vejledninger

Mor til Sille 7 måneder


Annonce