Brev:
Den evige dårlige samvittighed
Hej Helen!
Tak for en helt fantastisk side, som er blevet brugt flittigt, efter jeg er blevet mor.
Jeg har en datter, Karla, på fire måneder, som havde en del ”startvanskeligheder” den første måned, med ondt i maven og hold i nakken. Efter fire behandlinger hos en kiropraktor, er hun dog blevet en glad og nem pige, der stort set aldrig græder og efterhånden er begyndt at sove bedre – både dag og især nat (7-9-13 ;o)
Til trods for, at jeg dagligt oplever en veltilpas pige, går jeg konstant rundt med en nagende dårlig samvittighed og en masse bekymringer. Så sover hun for meget, så sover hun for lidt. Så er hun for krævende, så er hun for apatisk osv. Hun kan aldrig rigtig gøre sin mor tilfreds (ikke dermed ment, at jeg går og er irriteret på hende – for det er jeg faktisk aldrig, men oplever det mere som en konstant bekymring).
Især handler bekymringen om stimuleringen af hende. Jeg går meget op i at sætte hendes behov først og vælger f.eks. stort set altid at gå eller tage offentlige transportmidler, når vi skal noget, så hun kan ligge trygt i sin barnevogn, frem for at skulle hives ud og ind af en autostol osv. Til tider tager jeg måske overdrevent meget hensyn, i jagten for at imødekomme hendes behov.
Når det er sagt, har jeg et aktivt liv og et stort behov for at lave ting, ses med venner osv. For tiden er vi taget en måned til USA, da min kæreste skal arbejde herovre. Dette kræver bl.a. en del ”wining and dining” om aftenen, hvor vi naturligvis bliver nødt ...
... til at tage Karla med. Dette klarer hun super flot, følger bare med, charmerer hele restauranten og falder fint i søvn, når vi kommer hjem igen.
Men hvor meget hensyn skal vi egentlig tage? Er det f.eks. nok blot at forsøge at læse hende og satse på at hun vil give udtryk for det, hvis vi overskrider hendes grænser? Reagerer et barn med det samme, med f.eks. gråd og urolig søvn eller kan overstimulering ”skade” på længere sigt?
Desuden har vi forsøgt at holde en sengetid der hedder kl. 21-22 og lader hende sove til hun selv vågner næste dag, ved en 8-9 tiden, da dette passer bedst ind i vores livsstil. Men kan vi egentlig tillade os, at styre vores datters rytme eller har et barn en naturlig døgnrytme som kræver en tidligere sengetid?
Yderligere har jeg en del tid, nu hvor vi er i USA, da jeg ikke skal gøre rent (bor på et hotel), lave mad osv. Jeg har derfor en tendens til at være meget over hende og føler at hun bliver understimuleret hvis hun skal ligge alene. Ved selvfølgelig at et barn har brug for menneskelig kontakt, men gør jeg hende en bjørnetjeneste ved at aktivere hende meget og skal hun i stedet for lære at ligge selv?
Kender simpelthen ikke til grænsen mellem for meget eller for lidt stimulering og håber at du evt. kan give mit et par guidelines.
Og lige et sidste spørgsmål. Hvornår anbefaler du, at jeg vender hende med hovedet udad i bæreselen og hvor længe må hun sidde i den ad gangen?
Ser frem til at høre fra dig.
Med venlig hilsen
Kristina
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
6. marts 2025 | Transport og ferie | 3 mdr.
Kære Helen. Min mand og jeg venter vores første barn og vi er så heldige, at...
Viden om børn:
Rygning
Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.
Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...
Ultralydsscanning - gravid
Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.
Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen ...
Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..
Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..
Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..
Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..
Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..
Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!
Med venlig hilsen
M´s Mor