Annonce

Annonce

Svar: Mad, putteritual og natamning


13. september 2008

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Det er dejligt at du har læst mit svar til en anden mor - så er du fuldstændig klar over hvad problemet er hos jer: Din datter forbinder det at skulle sove med at få bryst, hun ammes i søvn, lirkes fri og puttes - derfor søger hun dette, det hun kender, det der gør hende tryg, hver gang hun vågner i løbet af natten.

Samtidig falder hun i søvn i jeres seng, hun forbinder altså jeres seng med at skulle sove og det gør, at hun naturligt vågner, når hun om natten skifter søvnfase og oplever at hun ligger et andet sted, at hun er blevet flyttet ...

Det er derfor rigtig vigtigt at du forsøger at lære din datter af falde i søvn uden at brystet er i munden. Det betyder ikke at hun ikke stadig skal ammes, men det er vigtigt at du putter hende i egen seng, så hun lærer at falde i søvn der hvor du ønsker hun skal sove. Og så skal hun flyttes fra din favn og ned i sengen på det tidspunkt, hvor hun er vågen nok til at registrere hvor hun bliver lagt, men træt nok til at kunne sove videre.

Det vil derudover være rigtig godt, hvis du kunne tilbyde din datter skemad 3 gange dagligt og i stedet for at give hende 1½ dl. af gangen 2 gange dagligt som nu, så skære mængden lidt ned og tilbyde 1 dl. 3 gange dagligt efterfulgt af mælk. Det vil sikre hende mælk nok i løbet af dagen, så du er sikker på at hun ikke vågner om natten fordi det er et reelt behov for at få sit væske og mælkebehov dækket.

Du kan prøve at lave grøntsagsmos uden kartoffel eller med kun en lille smule kartoffel, for at se om hun så bedre kan lide det. Det kunne f.eks. være mos lavet af gulerod, blomkål, broccoli og squash ...

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre i mors seng

Formiddag 9-9.30: En portion grød med frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca 9.30-10

Frokost 12: Grød eller grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13

Eftermiddag 16.30: Ammes

Powernapper ½ times tid

Aften 18: Grøntsagsmos, vand af kop

Ammes og puttes til natten ca kl. 20 i ...


Annonce

... sin egen seng

Sen aften 23-24: Ammes

Nat 23.30-05.30: Evt. amning x 1. Måske kan hun sove igennem uden - prøv om det kan lade sig gøre at undvære.

Når du putter din datter er det altså fortsat reelt at hun tilbydes skemad, ammes og derefter puttes. Men du skal altså lægge hende fra dig imens at hun stadig kan registrere hvor hun bliver lagt. Du skal følge samme ritual både dag og aften.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun virker parat til at kunne sove, men endnu ikke sover. Hun skal være rolig, afslappet, fyldt med mad og mælk og så skal du stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng.

Det kan være en god idé at holde hendes svøbt, så hun føler sig omsluttet. Hun er bare ikke længere omsluttet af dine arme, men skal være omsluttet af sin dyne eller et tæppe eller måske en voksi-pose, duni-duo osv. hvad de nu hedder. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser, imens hun ligger i sengen. Giv hende evt. en sutteklud og en bamse, som hun får fast hver gang hun skal sove. Stille og roligt vil hun forbinde dette med at skulle sove.

Når hun græder så skal du skelne gråden fra hinanden. Det er okay, hvis hun græder fordi hun er lidt overtræt og lige skal lukke 'dampen ud' inden hun så i løbet af få minutter overgiver sig og falder i søvn. Hvis hun græder længere og mere vedvarende, så skal hun op i din favn, beroliges osv. og så må du prøve at putte hende på samme måde, når hun atter virker parat. Så har du måske puttet hende lidt for tidligt og så må du forsøger igen lidt efter - hele tiden roligt og nærværende - slet ikke "godnat og sov godt" :o) Du kan se mine anbefalinger af de forskellige bøger om søvn i min bogguide.

Jeg håber ovenstående hjælper lidt på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for altid lange og fyldestgørende svar.

Lone og Claus fra København


Annonce