Svar: Vitaminpiller, mælketype, mad
Kære Astrid
Det vil være fint at tilbyde din datter letmælk at drikke. Derudover kan du tilbyde hende forskellige typer af surmælksprodukter, - af både letmælk og sødmælkstypen. Hun kan således forsat sagtens få neutral sødmælksyoghurt, tykmælk og lignende med 3,5% fedt, men du kan også give hende cultura og lignende lavet på letmælk (1,5% fedt).
Det anbefales at hun får ca 500ml mælk dagligt. Det svarer normalt til at du bruger mælk i havregrøden om morgen og tilbyder et glas mælk at drikke til, tilbyder hende en portion yoghurt eller lignede om eftermiddagen, giver hende ost til maden, bruger sovs i madlavningen og også giver hende et glas mælk om aften til aftensmaden eller måske inden hun skal sove. Meget som du beskriver at hendes indtag normalt er. Hun behøver ikke nå op på 500ml hver dag, ligger hun mellem 350-500ml er det helt okay.
Med hensyn til at putte noget i havregrød - så behøver der jo i princippet ikke at være noget i andet en mælk, vand og en lille smule sukker. Du kan naturligvis også søde med lidt frugtmos, lidt friske bær eller lidt rosiner en gang imellem. Du kan også blande grøden med lidt müsli, hvilket du også kan bruge på yoghurtprodukter. Generelt er det dog en meget god idé ikke at vende børn til alt for meget sødt og der er stor kritik af morgenmadsprodukter fordi mange af dem indeholder alt for meget ...
... sukker.
Honning anbefales ikke til børn under 1 år. Det kan give botulisme, en meget alvorlig madforgiftning, som skyldes et giftstof afgivet af bakterien Clostridium botulinum. Større børn og voksne kan sagtens selv slå disse bakterier ihjel ved hjælp af de normale tarmbakterier, vi har i vores fordøjelse med det kan små børn ikke og honning kan gøre dem alvorligt syge.
Den anbefales grænse går som sagt ved 1 år og da din datter nu er 13 måneder, så må hun rent teoretisk gerne få lidt honning. Jeg ved desværre ikke hvor præcis den aldersgrænse er, men tænker at du bør bruge honning med omtanke og ikke bare begynde at give hende honning dagligt, så længe hun ikke er ældre ...
Det lyder som om at hun spiser fint og varieret og hvorvidt hun har behov for en vitaminpille er en skønssag. Det er meget normalt at børn efter 12 måneders alderen begynder at blive mere selektive, spiser mindre, afviser mere og mere mad og her vil det så være relevant med en vitaminpille dagligt. Men lige nu er det fint at du lader hende spise varieret og nyder at hun gør det :o)
De fleste børn kan sagtens spise med gaffel inden de er et år. Det kræver naturligvis at de øver sig og får den mulighed stillet til rådighed. Men skeen er sværere og her vil mange ikke kunne mestre det før de er omkring 16 måneder.
Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Steriltvandspapler
Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.
Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.