Annonce

Annonce

Svar: Sut - 1 mdr.


28. august 2008

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udstyr.

Kære Karin

Nogle børn har et stort suttebehov, andre har ikke og det er ikke alle børn der bruger sut. Det er også vigtigt at man vurderer, hvornår man bruger sutten og hvorfor man bruger sutten ...

Det er vigtigt at sutten ikke bruges som en 'pacifier' som det hedder på engelsk eller som en 'narresut' som vi siger på dansk. Det betyder at barnet ikke må blive holdt hen med en sut, når det er sultent, og at man ikke må bruge sutten for at 'lukke munden' på barnet. Barnet har brug for at spise når det er sulten og har brug for at kunne udtrykke sig med lyde og gråd.

Sutten kan dog være rigtig god at bruge, når man er sikker på at barnet har fået den mad, det har behov for, når barnet er blevet stimuleret, snakket med osv. - sutten skal gives, når barnet skal hjælpes til at finde roen, når barnet skal sove.

Det er en fordel at vælge en sut med en ring, fordi du kan trække en stofble igennem ringen. Det hjælper barnet til at holde sutten ved munden, sutten tabes ikke så let, når barnet ligger ned med hovedet drejet til siden og barnet oplever samtidig tryghed ved kluden ved sit ansigt, - det minder lidt om at ligge ved mors bryst. Samtidig er der noget sikkerhedsmæssigt i at vælge en sut med ring, det gør sutten lidt større, så man er sikker på at barnet ikke kan sluge sutten.

Sutter lavet i naturgummi anbefales ofte til børn der har tænder, da de ikke så let ødelægges eller bides i stykker. Sutter af silikone er mere hårde og det er lettere for barnet bide en sut i silikone i stykker.

Selve sutteskjoldet bør vende udad. Plastiksutter med plastikskjold der vender indad kan skære barnet i kinderne og rundt om munden, kanten er ofte meget hård og barnet sutter ofte med stor vaccum. Derudover vil et indadvendt skjold ofte gøre at barnet bliver holdt fugtig under sutten, der samler sig naturligt spyt og savl. Det gør at barnet kan få røde knopper og i værste fald svampeinfektion, hvis barnet går rundt med sutten hyppigt. Et udadvendt skold og et ...


Annonce

... skjold med 'lufthuller' er derfor at foretrække.

Sutter bør som udgangspunkt være så lange som muligt for bedst muligt at kunne påvirke sutterefleksen i ganen. Da dine børn både får bryst og flaske, så vil det være oplagt at vælge en sut, der i længde og facon minder om den flaskesut du bruger.

Man skal være opmærksom på at børn der bruger sut ofte spiser en gang mindre i døgnet end børn der ikke bruger sut. Dette er ikke noget problem, snarere tværtimod, hvis barnet ammer 10 gange i døgnet og trives med mors mælk, men hvis man har et barn som kun spiser 5-6 gange i døgnet og vægten ligger lige på grænsen til den acceptable, så skal man passe på med, hvor meget man bruger sutten.

Når man bruger sut, så skal man huske at de skal skylles under vand og må ikke renses i forældres mund. De bakterier som vi har i munden vil kunne medføre en svampeinfektion hos barnet.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

De skal koges en gang i døgnet og derefter opbevares rent og tørt og de skal udskiftes i takt med at de bliver slidte og barnet bliver større.

Sutter af naturgummi (latex) og silikone er omfattet af samme bekendtgørelse. Ved kontakt mellem barnets spyt og gummi eller silikone, kan der dannes nitrosaminer eller nitroserbare stoffer. Disse stoffer menes at være kræftfremkaldende. Man må ikke sælge sutter der afgiver mere end 10 mikrogram nitrosaminer eller mere end 100 mikrogram nitroserbare stoffer pr kilo gummi eller silikone. Producenten eller importøren af sutter skal skriftligt kunne dokumentere at kravene er opfyldt.

Så, når dine børn har fået mælk, er blevet skiftet osv og I gerne vil give dem en sut som en del af putteritualet, så er det en god idé at far bruger en sut, der minder om flaskesutten, de normalt kan sutte på. Det vil være godt at trække en stofble igennem ringen på sutten og så må far holde sutten og ble ved munden indtil børnene finder ud af at tage den, lulle dem lidt, holde sutten ved munden, putte dem med ro og klud ...

Håber ovenstående hjælper lidt videre på vej:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udstyr:

2. maj 2025 | Udstyr | 22 mdr.

Natlampe

Kære Helen Som du ved, så har vi store udfordringer med storesøsters (22mdr)...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æteriske olier

Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.

Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.

I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...

Læs mere i Babylex

Madras til barneseng

Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.

Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce