Svar: God døgnrytme?
Kære Bettina
Det vil være rigtig godt, hvis du kunne øge din datter til 2 måltider skemad dagligt og når det så har fungeret i et par uger, øge hende yderligere, så hun begynder at få 3 måltider dagligt.
Det vil være rigtig godt at tilbyde hende grød til frokost og grøntsagsmos til aften, præcis som hun får nu. Når hun så bliver 6-6½ måned og er kommet godt igang med det, så skal du til at tilbyde flere grødtyper (havregrød, øllebrød, flerkornsgrød) samt mange flere grøntsagsretter, tilsætte lidt kogt kød eller fisk og stille og roligt få hende til at spise mad der tager mere og mere udgangspunkt i den mad I voksne får.
Mit forslag til en dagsplan med to måltider skemad ser således ud:
Tidlig morgen 6: Ammes
Morgen lur og ammes igen og står så op. Når hun skal igang med 3 måltid skemad skal det ligge her, så hun begynder at få havregrød til morgenmad/formiddag inden hun så sover formiddagslur. Lige nu skal hun bare puttes og sove som nu
Formiddagslur ca 11-12
Frokost 12-12.30: Grød af ris, majs, hirse, boghvede, evt med frugtmos, vand af kop. Når hun begynder med 3. måltid ...
... skemad i 6 måneders alderen så er det en god idé at variere mellem øllebrød og grøntsagsmos på dette tidspunkt af dagen.
Puttes til middagslur med en flaske mme ca 13.30
Eftermiddag 16: Flaske med mme
Aften 18-19: Grøntsagsmos og når hun er blevet 6 måneder kan I begynde med lidt kogt kød og fisk i mosen, vand af kop.
Puttes til natten med en flaske ca kl. 20
Sen aften 23-24: Evt. flaske eller bryst.
Du skriver at hun normalt kan sove igennem uden mælk fra hun bliver puttet til næsten morgen tidlig og det er super flot. Hun får også rigtig meget mælk i løbet af dagen - bliver ammet 2 gange og får flaske 4 gange, så hun bliver fint dækket ind. Det er dog samtidig sådan, at når du begynder at tilbyde mere skemad, så vil det efterhånden tage lidt af pladsen op for mælken og hendes væskebehov. Derfor vil det ofte være sådan at barnet har behov for en amning eller flaske sen aften, for at få sit væske og mælkebehov dækket. Men du må her se hvad tiden bringer.
Lige nu tænker jeg at denne plan vil hjælpe dig lidt videre, rigtig meget held og lykke med det og tak for dine pæne ord til mig:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan forebygger du bleudslæt
Sådan forebygger du bleudslæt – få jordemoderens anbefaling til bleskift
Når du står med dit nyfødte barn i armene for første gang, er der mange nye ting at forholde sig til – ikke mindst babypleje og bleskift. Det er helt naturligt at komme i tvivl og stille spørgsmål. Heldigvis ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
20. oktober 2025 | Kost og ernæring | 3 mdr.
Hej Helen. Tak for dine gode råd til mit tidligere brev. Det har hjulpet...
23. september 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dreng på 7,5 måneder. Han er en glad dreng med fart...
19. september 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Hej Helen Skal man “styre” hvor meget og hvilke slags mad ens barn spiser?...
2. september 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Hej Helen. Mange tak for svaret på mit spørgmål. Omkring morgenmad. Jeg...
29. august 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Morgenmad til 11 måneder gammel baby
Hej Min søn på snart 11 måneder har lige siden han begyndte at få mad, fået...
Viden om børn:
Vuggedød - uventet spædbarnsdød
Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.
Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:
1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...
Sushi til gravide og ammende
Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.
Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.
Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.








