Annonce

Annonce

Svar: Vågner mange gange i løbet af natten - 10 mdr.


4. august 2008

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Albertes mor

Du har naturligvis fuldstændig ret i at der sandsynligvis er er sammenhæng mellem Albertes alder og dermed udvikling og hendes vægring mod at ville sove i løbet af dagen. Det er også sådan at de fleste børn er mellem 12-18 månender inden de kan nøjes med kun en lur dagligt. Der er dog igen regler uden undtagelse og viser det sig at jeres datter i en alder af 10 måneder trives med en lur dagligt, så er hun ikke den første og jeg synes det er et forsøg værd ...

Viser det sig så modsat at hun ved start i dagpleje bliver ekstra træt og har brug for en kort formiddagslur igen, så må det så være sådan. Men indtil da, så synes jeg I skal forsøge med kun en lur dagligt.

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen: Evt. flaske med mme, alternativet er en ekstra flaske sen aften ...

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand eller sødmælk af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ½ banan eller anden frugt, gerne frisk frugt. Vand af kop.

Her plejer hun så at sove formiddagslur, men den kan I forsøge at springe over.

Frokost 11.30-12: Rugbrød med forskelligt pålæg, rester fra aftensmaden, grøntsagsmos, kogte grøntsager, stykker af frikadelle, kogte pastaskruer og lignende. Vand af kop.

Puttes til middagslur. Hvis hun har sovet formiddagslur fra f.eks. 10-10.45, så vil det være fint at putte hende til middagslur kl. 13.30-14. Hvis hun har sprunget formiddagsluren over, så vil det være fint at putte hende til middagslur kl. ca 12 og lade hende sove et par timer

Eftermiddag: En skål tykmælk med rugbrødsdrys, lidt müsli, frugtmos, friske bær og lignende. ½ bolle med smør, ost i stænger, frisk frugt i hånden osv. Vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Hun kan spise alt som I spiser, moset mad og mad i stykker.

Evt. lidt frugtgrød med sødmælk til dessert, sødmælk eller vand af kop.

Puttes til ...


Annonce

... natten med flaske kl. 19-20

Sen aften 23-24: Evt. flaske, det afhænger helt af hendes samlede mælkeindtag og hvorvidt du foretrækker flaske tidlig morgen i stedet.

Det vil være fint at bibeholde 400ml mme dagligt indtil 12 måneders alderen og herefter bør flaskerne stoppe. Ved siden af sin mme kan hun så få mad som ovenfor beskrevet.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Med hensyn til protest mod at skulle sove i barnevogn, så skal man naturligvis vurdere hvorvidt hun reelt har behov for at sove eller som sagt kan nøjes med en sammenhængende lur i løbet af dagen i stedet. Eller om det handler om at hun nu er mere selvstændig og naturligt protesterer mod at skulle sove, ligesom hun også protesterer mod at skulle have ble på, blive madet med ske osv. - meget almindeligt for børn i den alder ..:o)

Hvis det er en protest om at ville opleve, bestemme lidt mere osv. så kan det være en rigtig god idé at møde hende, ved at lade hende sidde op i vognen, kigge på verden, trille en tur og fylde hende med oplevelser og først når hun viser sig parat, viser træthedstegn, så puttes hun til lur. Det er klart at dagplejer ikke har denne mulighed, men hos hende vil rutinerne naturligt være anderledes og ofte ikke noget problem. Denne metode kan også give jer en idé om hvornår jeres datter egentlig er træt nok til at blive puttet, hvornår tidspunktet er rigtigt ...

Hendes natlige opvågninger og uro om natten hænger sammen med hendes alder, hendes motoriske udvikling, oplevelser, bearbejdelse af diverse stimuli i drømme osv. I må her forsøge at få hende til at sove videre uden for meget snak, bare hjælpe hende med at skifte stilling, blive kærtegnet lidt, et stille "sssyy" eller "såååå" kan hjælpe hende videre i søvnen.

Dagens forløb, søvnen, rutinerne, maden osv. dagen igennem spiller naturligt ind på hendes søvn om natten. Tingene hænger sammen. Jeg håber at mine tanker hjælper jer lidt videre på vej, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flyverdragter til børn

Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.

Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...

Læs mere i Babylex

Klumpfod (varusfod)

I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.

Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dit svar - jeg gik 100% på ham og tommelfingeren. Det tog faktisk kun 3-4 dage, så ville han hellere ha sut end tommelfinger.

Tak fra Conrads mor


Annonce