Svar: Tandbørstning og angst
Kære Linda
Din datters vægring mod at få børstet tænder hænger sandsynligvis sammen med hendes alder og det at hun naturligt vil prøve grænser, bestemme selv og viser mere og mere egen vilje. Det er ligesom når hun 'snyder' farmor til at bære sig fordi gulvet er koldt ... - kvik pige! :o)
Det hjælper nogle gange at sætte barnet foran et spejl, så hun kan se hvad der foregår. Det hjælper også nogle gange at bryde situationen helt ved f.eks. at børste tænderne imens hun ligger på puslebordet, på sofaen eller lignende og så hjælper det nogle gange at forsøge med en elektrisk tandbørste fordi den siger en lyd og kilder på tænderne ... jeg håber at nogle af disse ting vil hjælpe jer :o)
Med hensyn til angst og det at hun trækker sig, så er det naturligvis vigtigt at du beroliger hende og fortæller at der ikke sker noget og at hun kan være helt tryg. Vær opmærksom på at hun spejler sig i dig og derfor er det vigtigt at du virker rolig og afslappet, når der sker noget som er uvant eller på din datter virker utrygt og angstprovokerende.
Hjælp hende med at møde det hun er bange for, tag hende i hånden, gå ud og se hvad det er. Er den en stor maskine, som pludselig gå igang og larmer ude på vejen, så fortæl hende at det er en motor og tag hende med ud at se på den. Fortæl ...
... hende hele tiden at der ikke sker noget, at du passer på hende osv.
Børn er naturligt bange for det de ikke forstår, så jo mere du kan forklare hende og vise, jo mere hun ser det og oplever det som gør hende utryg vel vidende at du er der sammen med hende, jo mere vil hun kunne genkende det en anden gang, huske hvordan det er og tage det roligt.
Det er naturligt at børn i 2 års alderen pludselig viser angst for f.eks. mørke og små dyr. Her vil det være rigtig godt at give hende en sovelampe på værelset, så hun finder ro og kan orientere sig, hvis hun vågner og er utryg. Fluer skal naturligvis fanges med en fluesmækker og måske kan dette gøres til en leg ...
At jeres lidt urolige liv kan spille ind er naturligvis også en mulighed, men umiddelbart tænker jeg altså at det hænger fint sammen med hendes alder og den udvikling hun går igennem. Det er dog naturligt at hvis I er flyttet nu eller står for flytning og hun således kan mærke at hverdagen ændrer sig, alt pakkes i kasser, mor har lidt mere travlt osv. en vanligt, så påvirker det hende naturligvis og hun kan af den grund godt virke lidt mere tryghedssøgende end ellers. Det vigtigste er dog at du er der for hende og giver hende ro og tryghed, når hun efterspørger det:o)
Fortsat held og lykke med hende og rigtig god sommer:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
Viden om børn:
Modermælkserstatning
Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.
Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...
Graviditet
Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.
Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.
Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.