Annonce

Annonce

Brev:

Tandbørstning og angst


1. august 2008

Kategori:
Alder:
2 år

Tandbørstning og angst

Hej Helen

Jeg har brug for nogle ideer mht tandbørstning af Julie. Jeg har aldrig haft de store problemer, men jeg synes, det er meget svært lige nu.

Jeg har altid forsøgt at respektere Julies grænser, når de kommer til tandbørstning, forstået på den måde, at hvis hun har haft ondt for tænder, så har vi børstet tænder lige så lang tid, som hun ville have det, og ikke efter noget princip. Det har betydet, at i disse perioder har det ikke været helt så længe, som det måske burde. Perioderne har aldrig varet længere end en uge maksimalt, så har vi børstet tænderne godt og længe igen.

Men nu går den altså ikke længere. Julie vil ikke have børstet tænder. Hun vil gerne sidde med den selv og forsøge at børste, men mor (eller nogen anden) må ikke hjælpe. Det startede, da vi efter råd fra tandlægen skiftede tandpastamærke (da hun ikke mente, der var nogen grund til at købe en speciel til børn). Den nye tandpasta smagte noget anderledes end den, Julie var vant til.

Men jeg tror ikke, det er det. Da jeg fornemmede, at Julie var ked af den nye tandpasta, købte jeg straks den gamle igen. Siden da har Julie kunnet vælge mellem tandpastaerne, og hun har lige så meget valgt den nye som den gamle type. Jeg har også valgt i en periode kun at bruge den gamle - uden ændringer fra hendes side.

Jeg tror, det har noget at gøre med, at Julie i øjeblikket er i en selvstændighedsfase. Hun vil f.eks. gerne selv tage tøj på (her hjælper jeg hende, når ikke kan magte det) og vil også gerne være meget medbestemmende til, hvornår hun skal have slik og kager (det bestemmer mor dog!).

Samtidig kan jeg se, at hun i andre sammenhænge begynder at regne ud, at når hun gør sådan, så ...


Annonce

... reagerer omgivelserne sådan. Eksempelvis så fandt hun ud af efter besøg hos farmor, at hvis hun sagde, at gulvet var for koldt til at gå på, så bar farmor da bare.... Hun konstaterer også ofte, at hun ikke gider gå, men hellere vil bæres, når vi går tur.

Så hvad gør jeg med den tandbørstning? Jeg vil næsten gå så langt som at sige, at jeg ikke vil tvinge/bruge fysisk magt for at gennemtvinge den. Det kan jeg mærke rent instinktivt, at jeg ikke kan bære, og det føles også forkert overfor Julie. Jeg tror, Julie (fordi hun ligner mor så meget) vil blive endnu mere stejl, hvis jeg forsøger at tvinge, men hvad så?

Julie har i samme periode været ramt af diarre, men det er der kommet styr på nu.

Noget andet er, at Julie er blevet en lille bange pige. Tidligere har hun altid været en fighter, der ikke gik af vejen for noget, men det skal jeg love for, hun gør nu.

Hun er en lille klog pige, og jeg kan nogle gange blive meget overrasket over, hvad hun kan gennemskue, lige som hendes sprog er meget udviklet - vi fører mange lange samtaler med lange sætninger.

Jeg er godt klar over, at børn har spring i bevidstheden - at de bliver mere bevidste om omgivelserne, er det det, der sker? Og hvordan håndterer jeg det? Det er især høje el. fremmede lyde, der gør hende bange.

Lige nu trøster jeg hende, beroliger hende, tager hende op/tager hendes hånd og siger, at der ikke sker noget...

Jeg kan selvfølgelig heller ikke lade være med at tænke på (og tæske mig selv mentalt for), om det kan have noget med den forestående skilsmisse at gøre, selvom jeg umiddelbart ikke tror, hun mærker meget til det - dagplejen mener ikke, det har noget med det at gøre.

Med venlig hilsen
Linda

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Udstyr | 22 mdr.

Natlampe

Kære Helen Som du ved, så har vi store udfordringer med storesøsters (22mdr)...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.

Opfølgning på opvågninger om natten - 22mdr

Kære Helen Tak for dit svar vedr. mit brev om min datters opvågninger....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystpumpe

En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.

Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.

Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...

Læs mere i Babylex

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annonce