Annonce

Annonce

Slik og junkfood – et onde, der kan vendes


17. juli 2006

Slik, chips og cola i weekenden. Alle forældre kender det.
Sl​ik ved fjernsynet, vedcomputeren. Og på bilturen.
Nogle gange også midt i ugen.
Hvordan passer vi på vores børns vægt? 

Alle forældre kender problemet: Slik, junkfood og cola! Viskal HYGGE. Og det kan vi ikke uden at putte noget i munden, mener en hel delbørn, og bestemt også en hel del forældre. For jo, vi voksne gør det også selv.Skal vi lige se en god film i tv, skal der helst være lidt at putte i munden. Eller meget.

Jo, indrømmet, det erhyggeligt. Men også farligt, hvis vi ikke tænker os om. For vi vokser og vokserog vokser, jo mere vi indtager af den slags. 

Men hvad gør vi så? Der vil lyde et ramaskrig, hvis vinægter ungerne slik, vil en del forældre indvende. Og det har de helt sikkertret i. Men gør det egentlig noget… ? Måske ville det ikke være så farligt, somvi tror, at lade ungerne brokke sig lidt.

Nogle gange kan det være sundt - ja endda nødvendigt - atændre lidt på vanerne, uanset om alle lige er med på det i starten eller ej.Fordi man ved, at en forandring kan gavne.

Da mine egne børn var små, vidste jeg udmærket, hvornårslik-ønsket ville komme. Jeg kom det i forkøbet på en måde, alle kunne lide.Det skriver jeg om i bogen ”Slank på den lette måde”, hvor jeg faktisk giver endel lette opskrifter på ting og sager, børn elsker,og som samtidig er sundt. Også let efter-skole-mad, der er fyldt medvitaminer og smager fantastisk. 

Som ”sund slik” kan du give børnene en lille skål medforskellige frugter, der er skåret i stykker. Det kan være appelsin, æble,mango, gulerod, banan, ananas – ja, alt indenforfrugt, og selvfølgelig ting, børnene kan lide. Det behøver såmænd ikke at være meget forskelligt. Bare hvad I harliggende. I skålen kan lægges lidt nødder og rosiner og et par enkelte små stykkermørk chokolade.

Det smager fantastisk. Børnene vil elske det, og de savnerintet bagefter. Det er ikke tomme kalorier, men i stedet en masse vitaminer ogmineraler. Nødder giver sundt fedtstof, der gavner, og ...


Annonce

... lidt mørk chokolade ersundt.

Cola og sodavand er usundt for børn og feder. Et godtalternativ kan være koldt vand med isterninger og lidt presset citron ellerappelsin. Eller danskvand.

Det handler om vane. Men også om at snakke med børnene om,hvad der er usundt, og hvad den usunde mad kan gøre ved os. Men samtidig hvadder er sundt.

Lad børnene være med til at lave sund mad. Det betyderutrolig meget, at de selv får lov at være med. At kigge sund mad ud ibutikkerne sammen med mor eller far af og til. Og at tilberede det. At smage påen masse rå frugter og grønsager. Jo, det tager tid midt i vores travlehverdag, indrømmet. Men det er dét værd. Og selvfølgelig behøver vi ikke lavemad med børnene hver eneste dag.

Men fakta er, at vil bliver langt sundere, hvis vi spisermere rå mad. Gode salater gør underværker og kan spises tit.

Når vi har børnene med i byen, kommer plagerierne som regel.En fransk hotdog, tak. En is. Som regel det, der feder. Hvor tit hører viegentlig børnene plage om et æble? Nej, vel? Men det handler om vanen, for titer det jo fordi mange børn (og forældre) nærmest har vænnet sig af med at spisefrugt eller grønt og slet ikke tænker i de baner (mere). Eller slet ikke kenderden dejlige smag, eller hvor frisk man bliver af det bagefter.

Kom ”den lille sult” i forkøbet. Skær små frugt- og grønsagsstykkerud hjemmefra, f.eks. æble, gulerod, agurk. Put det i en lille plasticpose ogtag det med i tasken. Så snart den lille sult viser sig, kan barnet fiske etpar stykker frugt op og spise. Eller et æble, selvfølgelig. Det frisker og gørikke sløv på samme måde som slik og junkfood.

Hav altid en flaske vand med i tasken også, barn som voksen.

Måske vil der lyde lidt brok over forandringen fra børnene istarten. Men tag det med, for det er dét værd. Det er kun i overgangen. Hurtigtbliver det en vane, at er man lidt sulten, er det IKKE hånden ned i slikposen,men hånden ned i frugtposen.

Hvis vi giver vores børn (og også os selv!) gode vaner,bliver det helt naturligt at følge de vaner i dagligdagen. Og dermed, at manholder sig både slank og sund. Det er en god arv at give vores børn.

Læs uddrag af bogen”Slank på den lette måde” på www.irmalauridsen.dk


Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce