Svar: Desinfektion af legetøj
Kære Lucas mor
Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring desinfektion eller rengøring af legetøj :)
I Danmark anbefales det, at legetøj som udgangspunkt vaskes og rengøres i sæbevand - legetøj i plastik og træ bør derfor som udgangspunkt kunne tåle dette. Det er også anbefalingen for legetøj, der bruges i daginstitutioner...
Legetøj kan f.eks. vaskes i opvaskemaskinen, og du kan bruge de opvasketabs, som du normalt bruger - det er dog en god idé at vælge miljømærkede tabs.
Legetøj kan også vaskes i vaskemaskinen. Du kan her med fordel komme legetøjet i en vaskepose, evt. sammen med en gammel pude, et par håndklæder eller lignende. Også her kan du bruge det vaskemiddel, som du normalt bruger - igen er det dog en god idé at bruge miljømærkede produkter.
Temperaturen i vaskemaskine og opvaskemaskine afhænger af, hvad det er, du vasker. Ofte vil 40-60 grader være anbefalingen.
Legetøj, som indeholder elektronik, batterier osv. tåler ikke at blive meget vådt eller blive nedsænket i vand, men skal så rengøres med en fugtig klud (sæbevand), børste og ...
... lignende - og tørres grundigt efter.
Legetøj i træ tåler ikke altid iblødsætning, derfor må du også her fjerne snavs ved at tørre det grundigt over med en fugtig klud med sæbevand.
Bamser, nusseklude og lignende kan ofte vaskes ved 30 grader i vaskemaskinen - her kan du følge vaskeanvisningen på produktet.
Normalt vil man i private hjemmet "rengøre" og ikke "desinficere" legetøj. Det betyder, at vand og sæbe normalt vil være tilstrækkeligt. Når legetøjet er rengjort, så betyder det, at der ikke er synligt snavs, og at der er minimal risiko for at videregive evt. smitte. Når legetøj desinficeres, så betyder det, at legetøjet er fuldstændig renset for forskellige vira og bakterier, og derfor ikke kan videregive evt. smitte. I private hjem er desinfektion ikke nødvendigt - du skal gøre legetøjet rent, ligesom du også rengør jeres gulve, sengetøj, service, bestik osv. :)
Og ja, du har fuldstændig ret i, at det som udgangspunk skal undgås at bruge kemi, netop fordi din dreng naturligt kommer alt i munden :)
Jeg håber, at du kan bruge disse anbefalinger lidt videre :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udstyr:
2. maj 2025 | Udstyr | 22 mdr.
Kære Helen Som du ved, så har vi store udfordringer med storesøsters (22mdr)...
Viden om børn:
Ruske
Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.
Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...
Renlighed
Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.
De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.
At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.