Annonce

Annonce

Svar: Små forkølede næser


17. november 2019

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Lene

Tak for dit brev :)

Det er til en vis grad normalt, at små børn er tætte i næsen - også uden at være forkølet, og det lyder som om, at det måske er tilfældet hos jer...

Hvis han er forkølet, så kan du fjerne snot i næsen med f.eks. isotonisk saltvand, som du drypper i næsen. Det kan opløse snot og bussemænd, som så lettere kan komme ud. Du kan prøve at kilde ham under næsen med snippen af en stofble, fordi du på den måde kan være heldig at få ham til at nyse - og på den måde renses næsen naturligt. Du kan også købe en næsesuger på apoteket, i Matas eller lignende steder. Det er en lille ballon med en tut, og du klemmer ballonen sammen, sætter tutten op til næsen, slipper ballonen og den suger snottet ud. Det kan være en god idé at bruge lidt saltvand først, så snottet er løsnet og derfor bedre kan komme ud.

Hvis han er tæt i næsen, uden at der er snot, eller hvis næsen kun løber med lidt klar vand en gang imellem, så kan tætheden skyldes, at han måske anatomisk har en lidt tæt næse, så pladsforholdende er små - hvilket de i forvejen naturligt er hos så lille et barn. Det kan også være, at han har forstørrede polypper, det der også kaldes adenoide vegationer eller børnepolypper. Det kan undersøges af en øre-næse-hals-læge. Ved lette tilfælde er der normalt ingen behandling.

Næsetæthed kan også skyldes ...


Annonce

... allergi, og det vil være rigtig godt, at din dreng ikke udsættes for passiv rygning, og du skal være opmærksom på især indeklimaet - rengøring og frisk luft...

Jeg vil ikke anbefale pebermyntedråber, rød solhat eller lignende. Og han er også for lille til, at du kan bruge næsespray og lignende medicin, som voksne kan have glæde af. Men isotonisk saltvand er helt okay - det er lavet, så det er sammensat som saltvandet i kroppen (som tårerne, når vi græder), og det skader derfor ikke. Du kan købe saltvand som spray eller i ampuller. En ampul indeholder ofte nok til begge næsebor, så du kan dryppe en dråbe i hver side. Læg ham ned, så han ligger foran dig - enten på puslebordet eller i sofaen og dryp så lidt saltvand i hvert næsebor, før du tager ham op på højkant - så det har mulighed for at løbe tilbage i næsen og virke.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Det er rigtig godt, at du lejrer ham, så han ligger højere med hovedet. Og han må også gerne sove udenfor - du kan evt. også elevere hans hovedgærde i barnevognen lidt. Nogle gange kan den friske og lidt mere kølige luft, som vi har netop nu, hjælpe rigtig godt på en lidt stoppet næse :)

Brug bløde kleenex eller en blød klud med lunkent vand, når du pudser hans næse. Kom evt. lidt creme på efterfølgende, så huden ikke bliver rød og irriteret :)

Læs også gerne min bog "Helens bog om Børn & Sygdom"... :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Sådan forbereder du babynumsen på de varme sommerdage

Varme sommerdage er dejlige, men de kan genere små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på røde babynumser.
Ved at erstatte vand, sæbe, vådservietter med Olívy baby care – diaper change kan du nemt og skånsomt forebygge alle de hudproblemer, der ellers følger ...

Læs mere herAnnonce

Viden om børn:

Bad, de første gange

Det spæde barn kan komme i bad ret hurtigt efter fødslen og ofte beder mange om at få hjælp til det første bad, imens man endnu er på barselsafsnittet.

Når I beslutter jer for at bade jeres barn, så er det rigtig godt at have nogle faste rutiner:

- Et babybadekar er en god idé, nogen vælger også at bruge en speciel babyspand. Det vigtigste er at karret er afgrænset i størrelsen, det giver barnet lidt tryghed.

- Det er en god idé at tilbyde barnet...

Læs mere i Babylex

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce