Annonce

Annonce

Svar: Små forkølede næser


17. november 2019

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Lene

Tak for dit brev :)

Det er til en vis grad normalt, at små børn er tætte i næsen - også uden at være forkølet, og det lyder som om, at det måske er tilfældet hos jer...

Hvis han er forkølet, så kan du fjerne snot i næsen med f.eks. isotonisk saltvand, som du drypper i næsen. Det kan opløse snot og bussemænd, som så lettere kan komme ud. Du kan prøve at kilde ham under næsen med snippen af en stofble, fordi du på den måde kan være heldig at få ham til at nyse - og på den måde renses næsen naturligt. Du kan også købe en næsesuger på apoteket, i Matas eller lignende steder. Det er en lille ballon med en tut, og du klemmer ballonen sammen, sætter tutten op til næsen, slipper ballonen og den suger snottet ud. Det kan være en god idé at bruge lidt saltvand først, så snottet er løsnet og derfor bedre kan komme ud.

Hvis han er tæt i næsen, uden at der er snot, eller hvis næsen kun løber med lidt klar vand en gang imellem, så kan tætheden skyldes, at han måske anatomisk har en lidt tæt næse, så pladsforholdende er små - hvilket de i forvejen naturligt er hos så lille et barn. Det kan også være, at han har forstørrede polypper, det der også kaldes adenoide vegationer eller børnepolypper. Det kan undersøges af en øre-næse-hals-læge. Ved lette tilfælde er der normalt ingen behandling.

Næsetæthed kan også skyldes ...


Annonce

... allergi, og det vil være rigtig godt, at din dreng ikke udsættes for passiv rygning, og du skal være opmærksom på især indeklimaet - rengøring og frisk luft...

Jeg vil ikke anbefale pebermyntedråber, rød solhat eller lignende. Og han er også for lille til, at du kan bruge næsespray og lignende medicin, som voksne kan have glæde af. Men isotonisk saltvand er helt okay - det er lavet, så det er sammensat som saltvandet i kroppen (som tårerne, når vi græder), og det skader derfor ikke. Du kan købe saltvand som spray eller i ampuller. En ampul indeholder ofte nok til begge næsebor, så du kan dryppe en dråbe i hver side. Læg ham ned, så han ligger foran dig - enten på puslebordet eller i sofaen og dryp så lidt saltvand i hvert næsebor, før du tager ham op på højkant - så det har mulighed for at løbe tilbage i næsen og virke.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Det er rigtig godt, at du lejrer ham, så han ligger højere med hovedet. Og han må også gerne sove udenfor - du kan evt. også elevere hans hovedgærde i barnevognen lidt. Nogle gange kan den friske og lidt mere kølige luft, som vi har netop nu, hjælpe rigtig godt på en lidt stoppet næse :)

Brug bløde kleenex eller en blød klud med lunkent vand, når du pudser hans næse. Kom evt. lidt creme på efterfølgende, så huden ikke bliver rød og irriteret :)

Læs også gerne min bog "Helens bog om Børn & Sygdom"... :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

25. februar 2021 | Sygdom | 2 år, 8 mdr.

Tæt i næse

Kære Helen. Vi har de seneste måneder kæmpet meget med vores datter´s næse,...

Læs hele brevet og Helens svar


23. februar 2021 | Sygdom | 11 mdr.

Syg efter dagplejestart

Hej Helen. Jeg har haft glæde af dine breve ang. Min datters spisning, men...

Læs hele brevet og Helens svar


26. januar 2021 | Sygdom | 3 mdr.

Gylp og afføring gør ham meget træt

Kære Helen, Vores søn på knap 3,5 måned døjer rigtig meget med gylp (han...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2021 | Sygdom | 4 år

Rysteture i kroppen

Hej Helen, Vores datter på 4 år vågner en gang imellem op om morgenen med en...

Læs hele brevet og Helens svar


8. januar 2021 | Sygdom | 6 mdr.

Min søn på 6 måneder vil ikke spise

Kære Helen Tak for en rigtig god og hjælpsom brevkasse - her har jeg brugt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børn i bilen

Der er fem gode huskeregler, når du skal transportere dit barn i bilen:

1. Det er vigtigt at barnets autostol passer til både barn og bil. Tag derfor både barn og bil med, når du køber autostol.

2. Sørg for at autostolen sættes korrekt fast. Følg brugsanvisningen og stram selerne så godt til som muligt, så stolen er godt fastspændt til sædet i bilen.

3. Vælg bagudvendt autostol så længe som muligt. Det er mest sikkert for barnet.

4....

Læs mere i Babylex

Lus

Rigtig mange børn oplever at få lus på et tidspunkt og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:

1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, tørre eller kun let fugtige lus bevæger/flytter sig, så hvis man skal have fat i de små krabater, så skal håret været vådt.

2. Så kommer du en god portion balsam i håret. For det første gør balsam håret lettere at rede ud, for det andet, så klistrer lusene fast i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annonce