Annonce

Annonce

Svar: Svamp i tissekonen


5. marts 2019

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Da jeres datter har været igennem flere antibiotiske behandlinger, kan det godt tænkes, at hun har fået svamp. Svamp i skeden er ikke hyppig hos små piger, men det kan godt forekomme. Antibiotika ændrer på bakteriefloraen - også i skeden - og det gør, at svampen får de rette betingelser for at vokse. Det er meget ubehageligt, det svier, klør og gør ondt, men det er ikke farligt.

Typisk vil der også være hvidt, lugtfrit udflåd - det kan dog være svært at vurdere, for din datter kan naturligt have en smule hvidt udflåd fra skeden, uden at der er tale om svamp. Men ud fra din beskrivelse, så kunne det godt være dette.

Ammer du stadig? Du skal være opmærksom på at svamp smitter, og når børn har svamp i bleområdet, så kan de også have problemer med svamp i munden. Det betyder, at du og din datter begge kan være smittet og derfor begge skal behandles, ellers kan I smitte hinanden igen og igen, hver gang du lægger hende til brystet...

Cortimyk lyder til at være en fin creme. Den er beregnet til behandling af svamp og indeholder både et svampedræbende middel (mikonazolnitrat) og et kløestillende og antiinflammatorisk middel (hydrokortison)... når du smører hende i bleområdet vil dette også kunne virke på svampen i skeden... MEN, hun (og du) kan også have behov for en mundhule gel f.eks. Brentan. Du kan komme det direkte i munden på hende eller smøre det på dine bryster, før du ammer - og på den måde behandle jer begge.

Jeg tænker, det vil være rigtig godt, hvis du kan drøfte situationen med jeres læge. Er lægen i tvivl om, hvorvidt der er tale om svamp i skeden, så kan man tage en lille prøve fra og sende det til undersøgelse...

Derudover er der nogle forskellige ting, som du kan gøre:

Det er ...


Annonce

... rigtig godt, at du er opmærksom på hygiejnen og vasker hende forsigtigt mellem skamlæberne, som sundhedsplejersken har vist dig. Du må gerne bruge en intimsæbe, som har en god pHværdi til netop bleområdet. Hvis du har en intimsæbe, som du bruger til dig selv, kan denne også fint bruges til din datter. Husk også håndvask i forbindelse med bleskift, og generelt hele dagen igennem :)

Undgå søde madvarer og drikke, da svamp lever af sukker. Undgå at spise for meget hvidt brød, vælg i stedet de lidt grovere brødtyper. Din datter må gerne få rugbrød og fibre, dog ikke hele kerner, med den alder hun har - men du kan godt få fiberholdigt brød, uden at der er tale om lyst brød.

Fra 9 måneders alderen må børn tilbydes 50 ml A38 eller lignende syrnede mælkeprodukter. De indeholder Acidophilus kulturer, som er gode til at opretholde en naturligt bakterieflora i mave og tarmsystem.

Du kan også købe f.eks. Semper dråber eller Lactocare baby, som indeholder flydende mælkesyrebakterier, der også kan være med til at stabilisere bakteriefloraen.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Hvis du kan se svamp (hvide belægninger) i hendes mund, så kan du med fordel bruge lidt danskvand. Tag snippen af en stofble rundt om din finger, dyp den i danskvand og drej den rundt på hendes tunge, kinder og gummer, hvor svampen sidder. Der sker ikke noget ved, at hun måske drikker en lille smule danskvand.

Giv hende undertøj i bomuld, så huden kan få luft. Kunststof skaber et klima, hvor svampen trives godt, det gør bomuld ikke.

Vask sengetøj og lignende ved mindst 60 grader... Og hvis din datter bruger sut, flaske og lignende, så skal dette koges for at fjerne svampebakterierne. En skoldning vil ikke være nok...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.

Døsig og træt baby

Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...

Læs hele brevet og Helens svar


16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.

Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.

Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fontanellen

Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.

Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...

Læs mere i Babylex

Pudendusblokade ved fødsel

Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.

Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.

Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce