Annonce

Annonce

Svar: Svamp i tissekonen


5. marts 2019

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Da jeres datter har været igennem flere antibiotiske behandlinger, kan det godt tænkes, at hun har fået svamp. Svamp i skeden er ikke hyppig hos små piger, men det kan godt forekomme. Antibiotika ændrer på bakteriefloraen - også i skeden - og det gør, at svampen får de rette betingelser for at vokse. Det er meget ubehageligt, det svier, klør og gør ondt, men det er ikke farligt.

Typisk vil der også være hvidt, lugtfrit udflåd - det kan dog være svært at vurdere, for din datter kan naturligt have en smule hvidt udflåd fra skeden, uden at der er tale om svamp. Men ud fra din beskrivelse, så kunne det godt være dette.

Ammer du stadig? Du skal være opmærksom på at svamp smitter, og når børn har svamp i bleområdet, så kan de også have problemer med svamp i munden. Det betyder, at du og din datter begge kan være smittet og derfor begge skal behandles, ellers kan I smitte hinanden igen og igen, hver gang du lægger hende til brystet...

Cortimyk lyder til at være en fin creme. Den er beregnet til behandling af svamp og indeholder både et svampedræbende middel (mikonazolnitrat) og et kløestillende og antiinflammatorisk middel (hydrokortison)... når du smører hende i bleområdet vil dette også kunne virke på svampen i skeden... MEN, hun (og du) kan også have behov for en mundhule gel f.eks. Brentan. Du kan komme det direkte i munden på hende eller smøre det på dine bryster, før du ammer - og på den måde behandle jer begge.

Jeg tænker, det vil være rigtig godt, hvis du kan drøfte situationen med jeres læge. Er lægen i tvivl om, hvorvidt der er tale om svamp i skeden, så kan man tage en lille prøve fra og sende det til undersøgelse...

Derudover er der nogle forskellige ting, som du kan gøre:

Det er ...


Annonce

... rigtig godt, at du er opmærksom på hygiejnen og vasker hende forsigtigt mellem skamlæberne, som sundhedsplejersken har vist dig. Du må gerne bruge en intimsæbe, som har en god pHværdi til netop bleområdet. Hvis du har en intimsæbe, som du bruger til dig selv, kan denne også fint bruges til din datter. Husk også håndvask i forbindelse med bleskift, og generelt hele dagen igennem :)

Undgå søde madvarer og drikke, da svamp lever af sukker. Undgå at spise for meget hvidt brød, vælg i stedet de lidt grovere brødtyper. Din datter må gerne få rugbrød og fibre, dog ikke hele kerner, med den alder hun har - men du kan godt få fiberholdigt brød, uden at der er tale om lyst brød.

Fra 9 måneders alderen må børn tilbydes 50 ml A38 eller lignende syrnede mælkeprodukter. De indeholder Acidophilus kulturer, som er gode til at opretholde en naturligt bakterieflora i mave og tarmsystem.

Du kan også købe f.eks. Semper dråber eller Lactocare baby, som indeholder flydende mælkesyrebakterier, der også kan være med til at stabilisere bakteriefloraen.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 11. okt.: Børn & Søvn - Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis du kan se svamp (hvide belægninger) i hendes mund, så kan du med fordel bruge lidt danskvand. Tag snippen af en stofble rundt om din finger, dyp den i danskvand og drej den rundt på hendes tunge, kinder og gummer, hvor svampen sidder. Der sker ikke noget ved, at hun måske drikker en lille smule danskvand.

Giv hende undertøj i bomuld, så huden kan få luft. Kunststof skaber et klima, hvor svampen trives godt, det gør bomuld ikke.

Vask sengetøj og lignende ved mindst 60 grader... Og hvis din datter bruger sut, flaske og lignende, så skal dette koges for at fjerne svampebakterierne. En skoldning vil ikke være nok...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Navnesutten® – slut med forbyttede og forsvundne sutter.

Har dit barn fået den forkerte sut med hjem fra vuggestuen eller dagplejen? Med Navnesutter er det slut med sutter, der forsvinder og bliver forbyttet.

Hvad er en Navnesut?
Hos Navnesutten® kan du få graveret navn eller en anden tekst på dit barns yndlingssutter, f.eks. fra ...

Læs mere herAnnonce

Viden om børn:

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex

Skråstol

Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.

Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce