Annonce

Annonce

Svar: Skoldkopper - udbrud og appetit


13. december 2017

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Kris

Tak for dit brev :)

Det er helt normalt, at din dreng kan have nedsat appetit i en periode med sygdom. Selvom feberen forsvinder, så kan han godt føle sig utilpas, have kvalme, være tilstoppet i næsen, have ondt i halsen osv. uden at han rigtigt kan sætte ord på det - og dermed spise mindre. Derfor er det rigtig godt, hvis du forsøger at tilbyde ham mange små måltider i løbet af dagen og gerne noget, som du tænker han kan spise og vil sætte pris på, så han stadig får lidt indenbords :)

Måske små bidder af en hjemmebagt bolle, lidt frugtgrød med mælk eller lidt frisk frugt og bær vil glide bedst ned :)

Det er rigtigt at skoldkoppeudslæt ofte begynder i ansigtet og på brystet og derfra spreder sig ud over kroppen. Og det starter også med røde pletter, der bliver til blærer, som bliver til skorper, der til sidst falder af... Men det kan nogle gange være svært at vurdere hvorvidt barnet har skoldkopper eller ej, for nogle børn får kun ganske få blærer (kan tælles på en hånd) som måske kunne være tilfældet hos jer, hvor andre børn får i hundredevis og hvor blærerne sidder overalt...

En anden mulighed er, at din dreng måske har fået det der ...


Annonce

... kaldes 3-dages-feber. Det starter med høj feber i ca. 3 dage (op mod 40 grader), herefter hæver lymfekirtlerne ofte på halsen, og når feberen er væk, så kommer der udslæt. Det begynder typiske i nakken og breder sig ud over kroppen, armene og benene. Det ses sjældent i ansigtet. Udslættet er blegrødt, plettet og der ses nogle gange små papler - det vil sige små noprede knopper. Udslættet kan nogle gange være svært at se og det varer 1-2 dage, så er det hele overstået.

3-dages-feber starter ikke med forkølelse, hoste og lignende - det starter med høj feber og når udslættet kommer, så har barnet ikke længere feber. Udslættet klør ofte heller ikke på samme måde som f.eks. skoldkopper gør.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Hvis du er i tvivl, så er det altid en god idé at drøfte det med lægen. Børn kan få udslæt og også blærer af mange forskellige årsager,- f.eks. skoldkopper, 3-dages-feber, hånd-fod-og mundsyge (coxsackie-virus), mæslinger... Og der kan jo også blot være tale om varmeknopper som måske er opstået i forbindelse med, at han har haft feber og svedt mere f.eks. i bleområdet...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Og rigtig god bedring! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko – sko til aktive børn

Hvorfor er gogsig barfodssko til børn en god ide?

Det bedste for barnet er egentlig at gå med bare fødder. Men med vores klima, er det ikke altid hensigtsmæssigt. Størstedelen af alle børn kommer til verden med sunde, velfungerende fødder. Fødder der er skabt til at blive brugt.

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

18. november 2022 | Sygdom | 2 år

Omgangssyge og kost

Hej Helen Min datter har fået omgangssyge - hun har voldsom diarre og kaster...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2022 | Sygdom | 7 mdr.

Væske på ørene

Hej Helen Jeg har været til ørelæge med lillebror, og han var fyldt op med...

Læs hele brevet og Helens svar


6. oktober 2022 | Sygdom | 13 mdr.

Rød numse - blister

Kære Helen Vores søn får fra tid til anden hvad der ligner små hvide...

Læs hele brevet og Helens svar


28. september 2022 | Sygdom | 1 mdr.

5 uger og kan ikke finde ro

Hej Helen. Så er jeg tilbage da vi fik en lillebror sidst i aug. Han var en...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex

Mellemmåltider børn

Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annonce