Annonce

Annonce

Svar: Overgang ud af tremmeseng


8. april 2025

Kategori:
Alder:
2 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med jer

Tak for brevet og den fine beskrivelse af, hvordan overgangen fra tremmeseng til åben seng desværre ofte kan være. Det er rigtig svært at ændre på rutiner og med tre børn i sammem værelse, så kan det naturligt godt eskalere, når børnene pludselig opdager, at de har mere "frihed":)

Jeg tænker, at det er vigtigt, at I skaber genkendelighed, så en fast rutine vil være rigtig godt, så børnene ved præcist, hvad der skal ske, og hvad der forventes af dem nu.

Et forslag til en ny rutine kunne f.eks. se således ud:

Ca. 18.30-18.45: I skaber ro, lys dæmpes, skærme slukkes, der leges stille. De får nattøj på og får børstet tænder, så de er klar til natten.

Ca. 19.00: I læser godnathistorie - det kan være i stuen eller på deres værelse med lyset tændt. Og efter ca 10 minutter går i på værelset og de puttes i seng.

Ca. 19.15: I tænder for deres Tinybox med 10-15 minutters godnatfortælling, ikke længere tid, da det lyder som om, at fortællingener er med til at holde dem vågne. I stedet kan I slukke foro Tinybox eller måske kan lidt rolig musik eller hvid støj tage over.

Ca 19.30: I vurderer, om I skal blive siddende i yderligere 10-15 minutter, eller om I kan gå ud af rummet og vende kortvarigt tilbage. Det er godt, hvis I kan være ret konsekvente i rækkefølgen, så jeres børn lærer, at nu er det sådan her, I gør hver aften.

Det lyder som om, at tvillingerne er komme ind i en ond cirkel, hvor de sover mindre og mindre og mindre, hvilket gør dem overtrætte om aftenen, og det gør så igen, at de får sværere ...


Annonce

... ved at falde i søvn, og også vågner tidligere.

Det kan være et forsøg værd at putte dem tidligere til lur. Hvad tid puttes de i vuggestuen? Prøv at tale med pædagogerne om, hvorvidt de har mulighed for at putte jeres børn, som nogle af de første, så de ikke puttes for sent. Da de er begyndt at stå tidligere op og allerede vågner kl. 06, så kan de godt have behov for en tidligere middagslur, for ikke at blive overtrætte før denne lur. Hvis de bliver overtrætte her, så kan det faktisk gøre, at middagsluren pludselig bliver for kort.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er naturligvis godt, hvis de nogle dage sover en længere lur i vuggestuen og på den måde indhenter noget af den manglende nattesøvn, - en længere lur en gang imellem er super fint - men det skal være en balance. De bør ikke begynde at sove så længe eller så sent, at I ikke kan putte dem om aftenen. I skal nok regne med, at de skal puttes mellem 5-6 timer efter, at de er stået op af deres middagslur. Det betyder, at hvis de står op af deres middagslur kl. 14, så vil de være putteklar mellem kl. 19-20, sover de længere, vil de naturligt først kunne puttes det senere.

En lidt tidligere middagslur kan derfor være en løsning - alternativt kan det være nødvendigt at vække dem fra middagsluren på sigt. Lige nu tænker jeg dog, at hvis I kan få dem til at falde i søvn tidligere om aftenen, så vil de naturligt af sig selv begynde at sove kortere lur om dagen igen, og det hele vil igen hænge bedre sammen for både jer og dem:)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.

Mælk flere gange hver nat

Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex

Lattergas ved fødsel

Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.

Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.

Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!

Glæder mig til at læse din bog.

Mange varme hilsner fra
Sophus og mor


Annonce