Annonce

Annonce

Svar: Baby vågner hele tiden om natten


16. november 2024

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære trætte mor

Tak for dit brev, og dejligt at høre, at du har haft glæde af mine tidligere svar:)

Det er helt normalt, at små børn kan ændre søvnvaner og rutiner i forbindelse med sygdom. Du fortæller, at jeres dreng har været forkølet, og i den forbindelse har han naturligt søgt brystet ekstra meget. Nu er forkølelsen ved at være overstået, men han søger stadig brystet en gang i timen hver nat.

Du spørger, om det skyldes vane - og ja, det kan sagtens være en forklaring. Selvom det kun har stået på i en uge, så kan han sagtens have vænnet sig til, at hyppig amning giver trøst, lindring og væske - hvilket naturligt er super dejligt for ham. Samtidig giver det at få brystet også en følelse af tryghed, og det hjælper ham med at komme hurtigt videre i søvnen - desværre vågner du jo hver gang.

Derudover, så vil mange børn i 5 måneders alderen også udvikle sig meget. Han vil være mere opmærksom på jeres omgivelser i løbet af dagen, vil let lade sig forstyrre og blive fyldt med indtryk - hvilket kan gøre, at han her ikke koncentrerer sig helt nok om at spise. Og får han ikke helt mælk nok om dagen, så vil han naturligt søge det om natten. Og så er han også fysisk ved at være så stor, at han begynder at have behov for mere mad, og det lyder rigtigt fint og alderssvarende, at du derfor er begyndt at tilbyde ham lidt skemad.

Jeg vil anbefale dig, at du forsøger, om du om natten kan udskyde nogle af amningerne lidt. Når han vågner, så kan du starte med at berolige på lidt andre måder - f.eks. med nus og kærtegn, så han mærker, at du stadig er tæt på ham, eller du kan f.eks. prøve at give ham en sut, før du tilbyder ham brystet. Ved at øge tiden mellem amningerne lidt, så kan du vænne ham til at komme videre i søvnen uden at skulle have brystet i munden hver gang.

Hvis det er helt umuligt at forlænge tiden mellem amningerne, fordi han viser stort behov for den trøst og ro, som brystet giver - så kan du også prøve at lægge dig med ham og amme ham, men så afkorte amningerne mere og mere. Du giver ham således brystet, men når der er ro på, så lirker du brystet ud af munden på ham. I begyndelsen vil han søge efter brystet igen, hvilket du så giver ham, men stille og roligt trækker du så brystet til dig igen. Imens du gør dette, så skal du forsøge at berolige og betrygge med andet end brystet - en putteklud, dine hænder, kærtegn osv. Så han oplever, at du naturligt stadig er der for ham, men også finder ud af, at han ikke behøver brystet i munden hele tiden.

Derudover, så vil det være rigtig godt, at du er opmærksom på hans indtag i løbet af dagen. Det er super godt, at du nu tilbyder ham skemad, og du må gerne give ham grød eller grøntsagsmos to gange dagligt - f.eks. grød til frokost og grøntsagsmos til aften. Tag evt. udgangspunkt i de grøntsager, som I andre selv spiser om aftenen. Sammen med skemaden skal han tilbydes vand ...


Annonce

... af kop, så han stille og roligt også lærer at drikke vand.

Men der udover så skal han ammes lige så meget, som han plejer at blive, i løbet af dagen. Skemaden skal lige nu ikke erstatte amningerne, men supplere de vanlige amninger, så du sikrer dig, at han bliver fyldt tilstrækkeligt op hele dagen igennem. Du skal også være opmærksom på, at han spiser effektivt hos dig, når han ammes, så han ikke "slatspiser" alt for meget, men bliver fyldt tilstrækkeligt op i maven. Det er en forudsætning for at kunne sove længere søvnstræk om natten og ikke søge brystet helt så hyppigt, at hans behov er dækket godt hele dagen igennem :)

Det er super godt, at du har tilbudt ham brystet ekstra, når han har været syg. Det skal du gøre, så du har bestemt ikke gjort noget forkert. Og du skal naturligvis også stadig give ham den nærhed og tryghed, som han viser behov for - hvilket betyder, at brystet stadig er vigtigt for ham, samtidig med at hans mælkebehov stadig er stort, når han kun er godt 5 måneder gammel. Det er dog også helt okay, at du forsøger at vænne ham af med de hyppige opvågninger og forsøger at komme tilbage til jeres tidligere rigtigt gode rytme, hvor han kan sove 3-4 timer i stræk uden at skulle have mælk.

Jeg vil lige sende dig en dagsplan, som den f.eks. kan se ud:

Tidlig morgen: AMMES og sover lidt videre.

Morgen: Ammes ofte også, når dagen begynder. Når han begynder på sit 3. skemåltid (morgengrøden), vil den ofte erstatte denne amning.

Formiddag: AMMES og puttes til formiddagslur.

Han kan stadig godt have behov for en amning, når han vågner af sin formiddagslur, hvis han sover lang lur her. Denne amning vil gradvist blive trappet ud, og i stedet tilbydes han frokost.

Frokost: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


AMMES og puttes til middagslur

Eftermiddag: AMMES - han vil ofte have behov for amning, når han vågner af sin middagslur.

Sen eftermiddag: Puttes til dagens 3. lur. Har evt. behov for en amning, før han puttes til denne, og/eller når han vågner af denne lur.

Aften: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.

AMMES og puttes til natten

Sen aften: AMMES og sover videre

Midt nat: AMMES og sover videre

Jf. dagsplanen, så har jeg skrevet AMMES ved de 7 amninger, som de fleste børn vil have behov for i denne alder. De øvrige amninger er tilbud, som du kan være opmærksom på, da det kan være med til at sikre, at han ikke vågner og søger mælken om natten. Man kan også sige det sådan, at det kan være bedre, at du i løbet af dagen ammer med et par timers mellemrum, og han så kan sove 4 timer om natten, end at der om dagen går 4 timer mellem amningerne, og han så søger brystet hver 2. time om natten - håber du kan se, hvad jeg mener:)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre og er hjulpet lidt videre på vej:)

Rigtigt meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. januar 2025 | Sovevaner | 11 mdr.

Putte til nat

Hej Helen, Jeg har længe fulgt med her i din brevkasse, og nu har jeg selv...

Læs hele brevet og Helens svar


11. januar 2025 | Sovevaner | 9 mdr.

Gode råd til søvnvaner

Hej Helen Vores søn, Matteo, er lige blevet 9 måneder gammel, og han har på...

Læs hele brevet og Helens svar


11. januar 2025 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.

2.5 år og søvnens tigerspring

Kære Helen Det er ved at være et stykke tid siden sidst, men nu er jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


3. januar 2025 | Sovevaner | 6 mdr.

Rutiner og rytme

Hej Helen. Herhjemme snakker vi om, hvordan og hvorledes en rutine for en...

Læs hele brevet og Helens svar


31. december 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Vågner efter sut om natten

Hej Helen! Jeg kan ikke forstå at min søn Milo på 9 måneder stadig ikke...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lattergas ved fødsel

Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.

Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.

Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...

Læs mere i Babylex

Børnemad, færdiglavet

Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.

Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".

Du kan finde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annonce