Annonce

Annonce

Svar: Ændre rytme del 3


5. maj 2021

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mor

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring vækning af formiddagslur. Det vil jeg naturligvis også gerne dele lidt tanker omkring :)

Som udgangspunkt skal børn ikke vækkes. Børn falder naturligt i søvn, når de er trætte, de sover, fordi de har brug for at sove. Og så vågner de naturligt igen, når de har fået den søvn, som de har behov for - friske og veludhvilede.

Og børn har brug for at sove sammenhængende. Med den alder din dreng har nu, så minder hans søvn meget om den søvn, som større børn og voksne sover. Det betyder, at hans søvn skifter mellem forskellige stadier, og hvert enkelt stadie giver ham noget forskelligt. I stadie 1 og 2 øger han sine motoriske færdigheder, og humøret bliver bedre. I stadie 3 og 4 styrkes hans hukommelse og immunsystem, kroppen udskiller væksthormon, muskler og knogler opbygges osv. Derudover er der også REM-søvnen, som er drømmesøvnen, og når vi drømmer, så bearbejdes alle dagens oplevelser. De bliver sorteret og lagret i barnets hukommelse, og derfor siger man, at man "bliver klogere af at sove".

Derfor skal børn ikke vækkes... og når det så er sagt, så er der jo også undtagelser. Og som jeres situation er lige nu, så synes jeg faktisk godt, man kan forsvare at vække ham fra hans formiddagslur.

For det første, så skal han starte i dagpleje, og jeres dagplejer har et ønske om, at han skal begynde at have en rytme, hvor han sover kortest formiddagslur og længere middagslur. Jeg har i mine tidligere svar til dig skrevet lidt om, hvordan dette kan lade sig gøre og vigtigheden af at afkorte formiddagsluren gradvist - og skabe en rytme, hvor han måske sover 1.5 times formiddagslur. Og det holder jeg naturligt fast i. Men at han én dag om ugen vækkes, fordi I skal til motorik, det er okay. Hvis det var hver dag, så nej, men en gang ugentlig, det kan godt ...


Annonce

... forsvares.

Du skal naturligvis også vurdere det ud fra, hvordan han virker, for hvis han bare sover rigtig tungt og bliver ulykkelig over at blive vækket, så er det jo synd for ham og han vil alligevel så ikke have glæde af at komme til motorik. Men hvis han er glad og helt okay med det og nyder at I skal noget nyt, så er det fint :)

Du skriver, at motorik er kl 10, og jeg tænker, at han måske kan få en times formiddagslur, sove fra ca 8.30 til 9.30, og så kan I stadig nå motorikholdet, og det er fint :) Måske kan du putte ham i barnevognen og gå derhen og på den måde forlænge hans søvnperiode lidt mere, hvis der er behov for det. Det må kunne lade sig gøre...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

I har ikke kunne gå til noget som helst de sidste 14 måneder. Danmark har været lukket ned på grund af corona-situationen. Der har ikke været nogen mødregrupper, ingen motorikhold, ingen mulighed for at gå til babysvømning og lignende - men nu åbnes der lidt op, og du har været så heldig at finde et hold, hvor I kan gå. Det har både du og din dreng brug for, at I gør. I har begge brug for at få den oplevelse med, og motorik er godt at få styrket. Der er altså flere ting som tæller for at vække ham den ene dag om ugen. Og samtidig kan man jo så håbe på, at det måske også på sigt vil hjælpe ham til en ny rytme med en kortere formiddagslur... så tingene i sidste ende går op.

Det er også vigtigt, at nævne, at det jo ikke er et spørgsmål om at du fjerner søvn fra ham. Når hans formiddagslur bliver kortere, så skal hans middagslur være tilsvarende længere. Hans behov for søvn bliver derfor stadig dækket, men det bliver på lidt andre tidspunkter end tilfældet er lige nu. Det er aldrig et spørgsmål om at fjerne søvn fra barnet, netop fordi søvnen er så vigtig, som den er :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

3. august 2021 | Sovevaner | 16 mdr.

1 time før 16 mdr datter falder i søvn om aftenen

Kære Helen, Så har jeg vist brug for dine gode råd igen! Min datter der...

Læs hele brevet og Helens svar


2. august 2021 | Sovevaner | 16 mdr.

Skiftes til at putte? 16 mdr

Kære Helen. Vi er egentlig godt i gang med at forsøge at vænne vores...

Læs hele brevet og Helens svar


1. august 2021 | Sovevaner | 3 mdr.

Urolig dreng på 3. måned - hjælp til bedre rytmer

Kære Helen Vi skriver til dig for at få hjælp til at få en mere “normal” og...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2021 | Sovevaner | 7 mdr.

Baby på 7 mdr. vågner hele tiden om natten

Hej Helen Min datter vågner hele tiden om natten, jeg er nok oppe med hende...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juli 2021 | Sovevaner | 3 mdr.

Døgnrytme efterlyses

Kære Helen Tak for en dejlig brevkasse, som jeg har brugt meget igennem...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Graviditet

Udebleven menstruation er første tegn på at du er gravid. Når du skal konstatere en evt. graviditet, kan du gøre det ved enten selv at tage en urinprøve og bruge en graviditetstest, eller du kan tage en urinprøve med til egen læge og få ham/hende til at udføre testen.

Hvis du selv konstaterer graviditeten, skal du også bestille tid hos lægen, da det er via egen læge at du bliver henvist videre til jordemoder.

Graviditeten varer normalt 40 uger, det betegnes dog som...

Læs mere i Babylex

Ultralydsscanning

Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se om barnet har det godt, man kan vurderer om barnet vokser som det skal og man kan regne ud om terminen er rigtig. Man vil også kunne se om der er mere end et barn.

Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Den sender nogle lyde gennem maven og på en skærm, vil man kunne se hvordan fosteret ser...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: VIND 1 Safe Multi Crib by BabyDan

værdi kr.1.599,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for din uddybning – det var rart med et par konkrete forslag, og I aftes lykkedes det faktisk at sidde uden skrigeri… :)

Jeg tror at små skridt er den helt rigtige løsning, som du foreslog…

Dine svar hjælper altid UTROLIGT meget!

Tak, fra os i Tyskland


Annonce