Annonce

Annonce

Svar: Søvnhjul - 4 mdr.


12. februar 2020

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring mine søvnhjul :)

Søvnhjulene er ment som en rettesnor for, hvordan søvn ofte er fordelt i forskellige aldre. Det er f.eks. naturligt, at børn i 3-4 måneders alderen ofte trives med 3 lure dagligt og en rytme, som ofte ligger sent. Det vil sige, at barnet ofte går sent til ro for natten. Det er f.eks. ikke udsædvanligt, at børn i denne alder har en rytme, hvor de har en længere vågenperiode om aftenen og ikke sover før klokken måske er 21.30 eller endnu senere - måske først kl 23, afhængig af hvordan hele dagen forløber.

Mange forældre bliver urolige, når de oplever at deres barn pludselig sover meget sent. De fleste forældre tænker eller har hørt, at små børn skal sove senest kl 20, men det gælder altså ikke nødvendigvis børn i denne alder. Søvnhjulet er derfor lavet for at man skal kunne få lidt indblik i, hvad der er realistisk for denne alder - og dermed er helt okay:)

Når det så er sagt, så bliver du måske urolig, fordi jeres datter pludselig ikke har en sen rytme - hun går ikke i seng kl 21.30, men allerede kl 19.30-20 - og det er naturligvis helt okay. Det er der ikke noget forkert i, og man skal som sagt ikke ændre på en rytme, som både barnet og forældrene trives med :) Hvis jeres datter allerede nu er ved at nærme sig en rytme, som mere ligner det, man ofte ser hos et barn på 6-7 måneder, så er det helt okay. Så længe hun trives og får den søvn, som hun har behov for, er det rigtig fint:)

Søvnen vil rent fysiologisk ændre sig, den vil begynde at indeholde flere stadier og vil i sammensætning komme til at minde mere og mere om den søvn, vi voksne har. Jeres datter vil samtidig begynde at udvikle sig rigtig meget både motorisk og mentalt. Det betyder, at hun vil begynde at få længere og mere aktive vågne perioder, og det vil igen ændre på søvnen og på rytmen. En stor del af tingene/ændringerne sker derfor mere eller mindre af sig selv. MEN, samtidig bliver hun også mere og mere bevidst, og det er derfor godt, hvis du gør dig nogle overvejelser omkring, hvilke vaner og rutiner du giver hende nu.

Det er helt okay, at hun ...


Annonce

... sover 3 lure dagligt, starter dagen kl ca 6.30 og puttes 19.30-20. Det er super fint. Men du skal være opmærksom på jeres putteritualer, at hun f.eks. skal lære at sove uden at have bryst eller flaske i munden, uden at være i din favn, uden at du skal hoppe med hende på en pilatesbold eller lignende. Hun skal stadig have mælk, og bryst eller flaske skal stadig indgå som en fast del af hendes putteritual. Hun skal have en ren ble og gøres klar til putning med bestemte ritualer, kærtegn osv. Det vil være godt, at hun forbinder sin seng og barnevogn med stedet, hvor hun sover...

I takt med at hun bliver ældre, så vil du også skulle introducere hende for lidt skemad, og når hun bliver 6-7 måneder gammel, så vil hun naturligt skulle spise skemad flere gange dagligt, samtidig med at hun også stadig skal have bryst/flaske. Det vil på sigt også være med til at give lidt rytme, og når du begynder med smagsprøver på en ske, vil det f.eks. være godt, at du starter om dagen til frokost og når dette fungerer så tilbyder lidt skemad om aftenen. Det vil sige frokost og aften og dermed på de tidspunkter, hvor I andre normalt ville spise.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Skiftet fra et søvnhjul til et andet sker altså delvist på grund af den fysiologiske ændring, der sker i søvnen, sammen med den udvikling hun naturligt går igennem, hvor hendes vågne perioder gradvist bliver længere og mere aktive - men det er også nødvendigt, at du gradvist indføre nogle rutiner og vaner, starter op med skemad osv. så I stille og roligt får skabt en alderssvarende rytme. Så du fremadrettet på den måde også får vænnet hende til, at det er om dagen, at hun er aktiv, spiser, leger, bruger sig selv motorisk og mentalt - så hun kan sove om natten, og du kan få 5-6 timers sammenhængende nattesøvn :)

I min bog "Helens bog om børn og mad" kan du finde dagsplaner for hver måned, og du guides igennem fra de første smagsprøver i 4 måneders alderen, og til jeres datter spiser familiemad. Bogen går fra 4-18 måneder. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave - den er fra 2019 (3. udgave, 2. oplag 2019).

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

30. juni 2020 | Sovevaner | 4 mdr.

Lær at falde i søvn

Hej Helen Ja så skriver jeg til dig igen igen, i håb om at du endnu engang...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juni 2020 | Sovevaner | 3 mdr.

Aftenputning med og uden bryst - 3 mdr.

Hej Helen Tusind tak for dit svar på mit spm angående putning af min...

Læs hele brevet og Helens svar


28. juni 2020 | Sovevaner | 11 mdr.

Lidt mere om søvn, mad og humør

Kære Helen, Så må jeg trække på din hjælp igen i forhold til forskellige...

Læs hele brevet og Helens svar


27. juni 2020 | Sovevaner | 13 mdr.

Et-årig vågner kl 5

Hej Helen, Vi har er problem der i perioder lader til at være...

Læs hele brevet og Helens svar


25. juni 2020 | Sovevaner | 3 mdr.

Aftenputning med og uden bryst

Hej Helen. Først og fremmest tak for en rigtig god brevkasse som jeg har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex

Hormonbehandling

Hormonbehandling bliver brugt som fertilitetsbehandling, ofte i forbindelse med insemination.

Man giver kvinden hormontabletter som stimulerer kvindens ægløsning, så der modnes flere æg end normalt.

Derudover kontrollerer man kvindens ægløsningstidspunkt, ved hjælp af hormon-indsprøjtning, så man kan afpasse tidspunktet fuldstændig med samleje eller insemination.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

... mange tak for dit sidste svar vedrørende vores problemer med skemaden. Vi er kommet godt videre, bl.a også inspireret af dit dejligt detaljerede svar, og Ingrid spiser nu som bliver hun betalt for det.

Kh Karen (og Ingrid)


Annonce