Annonce

Annonce

Svar: Søvnhjul - 4 mdr.


12. februar 2020

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring mine søvnhjul :)

Søvnhjulene er ment som en rettesnor for, hvordan søvn ofte er fordelt i forskellige aldre. Det er f.eks. naturligt, at børn i 3-4 måneders alderen ofte trives med 3 lure dagligt og en rytme, som ofte ligger sent. Det vil sige, at barnet ofte går sent til ro for natten. Det er f.eks. ikke udsædvanligt, at børn i denne alder har en rytme, hvor de har en længere vågenperiode om aftenen og ikke sover før klokken måske er 21.30 eller endnu senere - måske først kl 23, afhængig af hvordan hele dagen forløber.

Mange forældre bliver urolige, når de oplever at deres barn pludselig sover meget sent. De fleste forældre tænker eller har hørt, at små børn skal sove senest kl 20, men det gælder altså ikke nødvendigvis børn i denne alder. Søvnhjulet er derfor lavet for at man skal kunne få lidt indblik i, hvad der er realistisk for denne alder - og dermed er helt okay:)

Når det så er sagt, så bliver du måske urolig, fordi jeres datter pludselig ikke har en sen rytme - hun går ikke i seng kl 21.30, men allerede kl 19.30-20 - og det er naturligvis helt okay. Det er der ikke noget forkert i, og man skal som sagt ikke ændre på en rytme, som både barnet og forældrene trives med :) Hvis jeres datter allerede nu er ved at nærme sig en rytme, som mere ligner det, man ofte ser hos et barn på 6-7 måneder, så er det helt okay. Så længe hun trives og får den søvn, som hun har behov for, er det rigtig fint:)

Søvnen vil rent fysiologisk ændre sig, den vil begynde at indeholde flere stadier og vil i sammensætning komme til at minde mere og mere om den søvn, vi voksne har. Jeres datter vil samtidig begynde at udvikle sig rigtig meget både motorisk og mentalt. Det betyder, at hun vil begynde at få længere og mere aktive vågne perioder, og det vil igen ændre på søvnen og på rytmen. En stor del af tingene/ændringerne sker derfor mere eller mindre af sig selv. MEN, samtidig bliver hun også mere og mere bevidst, og det er derfor godt, hvis du gør dig nogle overvejelser omkring, hvilke vaner og rutiner du giver hende nu.

Det er helt okay, at hun ...


Annonce

... sover 3 lure dagligt, starter dagen kl ca 6.30 og puttes 19.30-20. Det er super fint. Men du skal være opmærksom på jeres putteritualer, at hun f.eks. skal lære at sove uden at have bryst eller flaske i munden, uden at være i din favn, uden at du skal hoppe med hende på en pilatesbold eller lignende. Hun skal stadig have mælk, og bryst eller flaske skal stadig indgå som en fast del af hendes putteritual. Hun skal have en ren ble og gøres klar til putning med bestemte ritualer, kærtegn osv. Det vil være godt, at hun forbinder sin seng og barnevogn med stedet, hvor hun sover...

I takt med at hun bliver ældre, så vil du også skulle introducere hende for lidt skemad, og når hun bliver 6-7 måneder gammel, så vil hun naturligt skulle spise skemad flere gange dagligt, samtidig med at hun også stadig skal have bryst/flaske. Det vil på sigt også være med til at give lidt rytme, og når du begynder med smagsprøver på en ske, vil det f.eks. være godt, at du starter om dagen til frokost og når dette fungerer så tilbyder lidt skemad om aftenen. Det vil sige frokost og aften og dermed på de tidspunkter, hvor I andre normalt ville spise.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Skiftet fra et søvnhjul til et andet sker altså delvist på grund af den fysiologiske ændring, der sker i søvnen, sammen med den udvikling hun naturligt går igennem, hvor hendes vågne perioder gradvist bliver længere og mere aktive - men det er også nødvendigt, at du gradvist indføre nogle rutiner og vaner, starter op med skemad osv. så I stille og roligt får skabt en alderssvarende rytme. Så du fremadrettet på den måde også får vænnet hende til, at det er om dagen, at hun er aktiv, spiser, leger, bruger sig selv motorisk og mentalt - så hun kan sove om natten, og du kan få 5-6 timers sammenhængende nattesøvn :)

I min bog "Helens bog om børn og mad" kan du finde dagsplaner for hver måned, og du guides igennem fra de første smagsprøver i 4 måneders alderen, og til jeres datter spiser familiemad. Bogen går fra 4-18 måneder. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave - den er fra 2019 (3. udgave, 2. oplag 2019).

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

23. september 2020 | Sovevaner | 7 mdr.

7 mdr blandede spørgsmål

Hej Helen. Har tidligere fået en dagsplan af dig og har lige lidt spørgsmål...

Læs hele brevet og Helens svar


21. september 2020 | Sovevaner | 5 mdr.

Korte dagslure - for kort vågentid?

Kære Helen, Vores datter sover fortiden 4-6 lure om dagen og tænker at det...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2020 | Sovevaner | 15 mdr.

Nattesøvn 15 måneder

Kære Helen. Vores dreng har altid sovet rigtig godt om dagen og meget...

Læs hele brevet og Helens svar


19. september 2020 | Sovevaner | 22 mdr.

Har indtil nu altid sovet godt

Kære Helen. Jeg skriver til dig med et (desperat!) spørgsmål om søvn. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


18. september 2020 | Sovevaner | 9 mdr.

Ændring af lure ifbm. opstart af vuggestue

Hej Helen. Vores søn på 9,5 mnd. skal starte i vuggestue om 1,5 mnd. og og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad, færdiglavet

Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.

Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".

Du kan finde...

Læs mere i Babylex

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce