Annonce

Annonce

Svar: Renlig om natten


30. januar 2024

Kategori:
Alder:
4 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Caro

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring renlighed :)

Det er helt normalt, at din dreng i en alder af 4.5 år stadig har brug for sin ble om natten. Det er derfor vigtigt, at du bliver ved med at give ham bleen på. Bleen er tryghed og sikkerhed for ham - det er ikke rart at blive vækket, fordi man tisser, og det vil afbryde hans søvn, hvis han vågner op i en våd seng. Det har han ingen glæde af, og det hjælper ham ikke til at blive renlig tidligere - så det vil være rigtigt synd for ham:)

Der er flere faktorer, som spiller ind på at kunne holde sig om natten:

- Arvelighed har f.eks. noget at sige - hvis du eller hans far har været sengevæder som børn, så er der større sandsynlighed for, at jeres børn også bliver det.

- Høj natlig urinproduktion. Hjernen producere ADH (antidiuretisk hormon), som nedsætter vores urinproduktion om natten. Nogle børn er længere tid om at udvikle evnen til at producere nok af dette hormon, og derfor kan de ikke holde sig om natten.

- Lille blærekapacitet. Nogle børn har en urinblære, der ikke kan rumme den mængde urin, som udskilles om natten. Dette kan sagtens ske, selvom der produceres tilstrækkeligt med ADH. Det er barnets hjerne, som styrer, hvor meget blæren kan rumme, og som skal reagere på signalet om, at blæren er fuld, så det er tid til at vågne og gå på toilettet.

At tisse i sengen om natten er derfor et biologisk problem, og det skyldes ikke, at din dreng sover så tungt, at han ikke kan vågne, når han skal tisse. Eller at hans ble suger så meget, at han ...


Annonce

... ikke mærker, når han tisser.

Det er først, hvis han er blevet 5 år gammel, og stadig tisser hyppigt om natten, at du bør søge læge. Sammen med lægen kan man så finde ud af, om jeres dreng har brug for hjælp, og hvilken hjælp han vil have brug for.

Hvis lægen skønner, at jeres dreng har en normal blærefunktion, og hans problem skyldes, at han endnu ikke selv producerer ADH, så kan man starte hormonbehandling.

Hvis hans problem er høj natlig urinproduktion og lille blærekapacitet, så kan man behandle med en alarm/ringeapparat.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Lægen kan også vælge at henvise jer til børneafdelingen.

Din dreng er kun 4.5 år gammel, og du fortæller, at han enkelte nætter har haft en tør ble, og at du oplever, at hans tisseri generelt virker aftagende. Det er rigtig godt. Det tyder på, at det stille og roligt kommer, han har naturligt brug for lidt mere tid.

Det kan sagtens være, at han ikke når at slippe natbleen til sin 5års fødselsdag, og det vil også være helt okay. Hvis han er 5 år gammel, og ikke har problemer med, at hans ble bliver fyldt om natten, så behøver du ikke gøre noget med det samme, men kan godt se tiden lidt an. De fleste børn har dog glæde af behandlingen før 6 års alderen, hvor de ofte begynder i skole, og derfor bliver naturligt mere bevidste om, at de bruger ble om natten.

Lige nu lyder det dog som om, at du skal se tiden lidt an, ikke gøre et større nummer ud af det, men blot give ham natbleen på:)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke med ham fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

7. marts 2024 | Renlighed | 23 mdr.

Tisse på potte

Kære Helen Først og fremmest igen tak for dit svar angående lur og...

Læs hele brevet og Helens svar


12. februar 2024 | Renlighed | 4 år

Periodevise problemer med renlighed

Kære Helen Jeg har en dreng, der lige er fyldt 4 år. Han har været renlig...

Læs hele brevet og Helens svar


25. januar 2024 | Renlighed | 4 år

Kan ikke mærke hun skal tisse

Hej Helen, Min datter, der er lige er blevet 4 år, har været blefri, både...

Læs hele brevet og Helens svar


22. januar 2024 | Renlighed | 4 år, 2 mdr.

Holde sig tør om natten

Hej Helen Min dreng, Noah, er nu blevet 4 år (i november). Han har været...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pusleplads til baby

Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.

- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.

- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...

Læs mere i Babylex

Portionsstørrelse børn

Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce