Annonce

Annonce

Svar: Vil have mor hele tiden


9. februar 2021

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Julie

Tak for dit brev og meget fine spørgsmål :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.

De fleste børn har perioder, hvor de foretrækker den ene forælder mere end den anden, og når jeres dreng ofte foretrækker dig, eller søger dig, så er det højst sandsynligt fordi det er dig, der har brugt mest tid sammen med ham, dig der har holdt den længste barsel, måske har du ammet og det er sandsynligvis dig der generelt har været mest omkring jeres dreng.

Jeg kalder det morglæde og ikke morsyge - for man må rigtig gerne være glad for sin mor, hvor morsyge, er noget forkert, noget man skal holde op med. Men det er ikke forkert, det er helt naturligt og helt okay. At jeres dreng er ekstra glad for mor, søger sin mor og har brug for en gang imellem at komme op, være tæt med dig osv. betyder ikke, at han ikke også er glad for sin far. Og hvis I f.eks. oplever, at det kan være svært for dig at finde ro til at lave aftensmad eller lignende, fordi jeres dreng står ved dine ben, vil op hele tiden, så vil det være rigtig fint, at far finder på at lave noget sammen med jeres dreng netop der - det at have far-og-søn-tid vil gøre, at båndet mellem de to styrkes, og at jeres dreng finder ud af, at far naturligt også kan bruges. Det behøver ikke altid være mor.

Det værste I kan gøre er faktisk at sende jeres dreng væk, flytte ham hen i legeområdet og kræve, at han skal blive der, når han ikke har lyst. Ligesom det ikke er nogen god idé at du ignorerer ham, når han søger din kontakt, har brug for at få et kram, brug for at mærke dig og brug for at du ser ham. Hvis I gerne vil have, at jeres dreng vokser op med tillid til, at I forældre er der for ham, så han ved at han altid kan komme til jer, når han bliver ked af det, oplever modstand og noget som er svært, så er det vigtigt, at I er der for ham allerede nu. Hvis I ignorerer ham eller sender ham væk, når han er ked af det eller oplever noget svært, så vil han opleve, at hans følelser er forkerte og at det ikke er okay at komme til mor og far, når noget er svært, at han skal klare det selv - og det vil naturligt påvirke ham, når han bliver ældre og noget er svært i børnehaven, i skolen, som teenager osv.

Det er også sådan, at jo mere du ignorerer ham, jo mere vil han ofte søge din kontakt og nærhed, så lige nu vil hans behov for at have dig tæt og være tæt med dig blive forstærket. Derfor er det bedste du kan gøre at bukke dig ned, give ham et knus og lade ham mærke dig, og så fortsætte med det du er igang med. Ligesom du kan hjælpe ham med at lege i nærheden af dig, så han kan se dig, og I kan småpludre sammmen. Og så som sagt indføre far-søn-tid, hvor de to laver noget sjovt og hyggeligt sammen, så det pludselig også bliver spændende og dejligt at være sammen med far :)

Jeres dreng er ikke udspekuleret. Det vil sige, at han ikke er beregnende i sine tanker og ...


Annonce

... handlinger. Når han søger dig, så kan han godt gøre det, fordi han har en følelse ala "jeg vil gerne være i mors arme, for det er trygt og dejligt". Han tænker ikke bevidst "jeg vil op til min mor, selvom hun ikke vil have det", eller "jeg vil have min mor og er ligeglad med, hvad hun tænker og føler". Små børn har brug for at føle sig trygge, og når de græder har de brug for, at vi trøster dem og hjælpe dem til at finde roen og føle sig trygge igen.

Jeres dreng kan ikke finde ro af sig selv, men har brug for jeres hjælp. Når han bliver ked af det, usikker, føler sig utryg og generelt oplever, at verden er lidt stor og lidt for svær at være i, så er det vigtigt, at I er opmærksomme på, at han har brug for jeres hjælp til igen at finde roen. Der er på ingen måde tale om en magtkamp - magten ligger altid hos jer, de voksne fordi I er større og stærkere end ham, han kan på ingen måde klare sig uden jer - og jeres dreng græder ikke for at få sin vilje, men græder for at blive lyttet til. Gråd er netop en måde at fortælle, at han ikke har det godt, og at han har brug for jeres hjælp for at få det godt igen. Når han græder, er det altså ikke for at få sin vilje, men derimod for at I skal hjælpe ham.

Jeres dreng har brug for fysisk kontakt, når han skal finde ro. Det er f.eks. at I tager ham op, holder om ham, lader ham sidde på skødet lidt og på den måde giver ham masser af nærhed. Når han mærker jer fysisk tæt på ,så falder han til ro. Ved kropskontakten udskilles blandet andet hormonet oxytocin, også kaldet kærlighedshormonet og netop dette hormon hjælper ham til at finde roen igen.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det kan nogle gange også hjælpe at aflede ham, få hans opmærksomhed drejet væk fra det, som er svært. Altså gøre ham opmærksom på, at far f.eks. også er sjov at være sammen med, det kan være at læse i en bog sammen, eller at far hopper, leger, måske fjoller lidt sammen med ham. Når han afledes, så udskilles stoffet dopamin, som reducerer mængden af stresshormoner i hans krop og som gør at ting på sigt begynder at virke meningsfulde for ham.

Vær også opmærksom på, at hvis far ofte lader ham græde eller lader ham vente for at vænne ham til, at han ikke skal have sin vilje, så vil jeres dreng naturligt ikke søge sin far og far vil ikke være sjov og rar at være sammen med. Det er derfor vigtigt, at far netop viser jeres dreng interesse, engagerer sig aktivt i ham og viser ham, at de to kan lave noget dejligt sammen, så jeres dreng naturligt også begynder at søge sin far mere og ikke vil have mor hele tiden...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og så vil jeg også anbefale jer begge at læse min bog "Helens bog om Børn & Opdragelse - tydelige voksne giver trygge børn". Derudover kan far have glæde af at læse min bog "Helens bog til far", som ud over mine råd også er fyldt med rigtig mange gode råd og citater fra fædre :)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Sådan passer du på den sarte hud hos nyfødte

Når et lille barn kommer til verden, fylder bleskift meget - især i den første tid.
Det er helt normalt, at en nyfødt skal have skiftet ble 6 til 8 gange i døgnet. Huden på den nyfødte er sart og sensitiv, og den hyppige kontakt med fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring kan ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

2. maj 2021 | Opdragelse | 11 mdr.

Forstår hun et nej

Hej Helen Når min datter sidder med mad selv, så er hun begyndt at gemme mad...

Læs hele brevet og Helens svar


1. maj 2021 | Opdragelse | 2 år, 9 mdr.

Meget frustreret pige på to år

Kære Helen, Tusind tak for dit sidste svar omkring vores søde M med den...

Læs hele brevet og Helens svar


30. april 2021 | Opdragelse | 2 år, 8 mdr.

Anerkendelse og pjevserier

Hej Helen Tak for dit seneste svar. Det gav lidt indblik i bamsernes gode...

Læs hele brevet og Helens svar


27. april 2021 | Opdragelse | 2 år, 8 mdr.

Bør vi stoppe med at lave bamsestemmer

Hej Helen Jeg har netop hørt din podcast, med emnet om fantasivenner. Det...

Læs hele brevet og Helens svar


27. april 2021 | Opdragelse | 4 år

Fantasi og løgn

Kære Helen Atter engang tak for din brevkasse. ...Men nu til sagen: Min...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Leg

For det lille barn er leg vigtigt, da det gennem leg udforsker verden og dermed udvikler sig.

I begyndelsen er mor og far det bedste legetøj og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde, berøring, osv.

I takt med at barnet bliver ældre vil det have glæde af forskellige kulørte legeting, ting som kan bevæges eller sige noget og ting som man kan holde om og røre ved.

Man kan købe legetøj som er tilpasset barnets færdigheder i en bestemt alder og derfor...

Læs mere i Babylex

Modermælkserstatning

Modermælkserstatning kan gives som alternativ til modermælk fra fødslen. Der findes i Danmark ikke 'dårlige modermælkserstatninger', det kan dog godt være en jungle, at finde ud af hvilken erstatning man skal give.

Som hovedregel gives børn modermælkserstatninger af typen 1, som kan anvendes fra fødslen. Barnet kan de første 6 mdr af sit liv ofte leve udelukkende af dette og der er ikke grund til at supplere modermælkserstatning med kogt vand.

Der er heller ikke...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce