Annonce

Annonce

Svar: Afvænning fra sut


26. april 2009

Kategori:
Alder:
2 år, 8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære IMLO

Også når det drejer sig om at slippe sutten, så er børn forskellige. For nogle går det helt af sig selv, de slipper den mere eller mindre fra den ene dag til den anden. For andre er sutten så kær en ven, at det er meget svært at tage afsked og her må man ofte trappe stille og roligt ned.

Det er relevant både i forhold til jeres datters tandstilling, taleudvikling og også måden hun bliver set og mødt af andre mennesker - at hun nu begynder at bruge sin sut mindre og mindre. Det betyder at hun ikke længere skal gå med sut i munden hele tiden, hun kan få den, når hun skal sove og ellers ikke. Hvis hun ikke på nuværende tidspunkt har nogle tandmæssige eller sprogmæssige problemer som kan skyldes sutten, så kan man naturligvis diskutere, hvor emsig man skal være og hvor lang en line man vil give. Men som udgangspunkt er det rigtigt, som tandlægen har sagt, at det er en god idé at trappe ud af sutten omkring 3 års alderen.

Det lyder hos jer som om at sutten skal trappes stille og roligt ned. Man kan godt overveje om hun skal have en sut mindre, så hun i stedet for 3 kun har to - men spørgsmålet er om det ikke handler om at hun mere skal lære at undvære den i dagligdagen ... Jeg tænker her på en nedtrapning som handler om at hun ikke naturligt får sutten, hver gang hun er ked af det eller småpylret, men at sutten kun bruges, når man skal sove. I stedet skal man så naturligvis trøstes på anden vis, når man er ked af det og spørger hun efter sutten for at have noget i munden, så kunne et alternativ måske være et stykke agurk og så stadig sidde på mors skød, blive holdt om, vugget osv. indtil der atter er ro på.

Bliver hun ked af det, så må I derfor prøve at møde ...


Annonce

... hende på en anden måde, vise hende at I godt forstår hendes frustration, hjælpe hende med at sætte ord på osv. som i alle andre situationer, hvor tingene ikke lige går efter hendes hoved og så må I naturligvis give hende alternativer, sætte jer med hende, trøste hende, give hende en bamse at trøste sig med eller aflede hende ved at læse en bog, give hende noget at spise, drikke eller lignende.

Hvis det viser sig at nedtrapning slet ikke er muligt, så er alternativet jo at stoppe med sutterne på en gang. Og der er forskellige muligheder for dette. Nogen vælger at hænge sutten på et suttetræ, andre afleverer den til julemanden og sender den til nissebørnene på Grønland og atter andre forærer den til Onkel Morfar der samler på sutter ... I kan prøve om sutten eller behovet for sut kan nedtrappes i løbet af sommeren og går det så ikke, så skal I måske forsøge til jul og netop udnytte, at den kan sendes til julemanden eller lignende. Til den tid er hun så også kommet godt ind i rytmen med børnehaven osv.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Man kan også være ærlig og sige det som det er - "sutterne er gamle og de skal smides ud". På et tidspunkt bliver sutterne mørnede, fedtede, går i stykker osv. og dur ikke mere. Tag jeres datter med i denne proces, lad hende være med til at smide sutterne ud og når hun så spørger efter dem, så husk hende på at "vi har smidt sutten ud, det er slut med sut". Det er sådan det er nu og hun har selv været med i den proces.

I kan låne børnebøger på biblioteket om at skulle af med sin sut, der findes flere bøger om dette emne og det hjælper nogle gange at læse om andre i samme situation :o)

Jeg håber ovenstående giver idéer til at komme lidt videre, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

30. november 2023 | Opdragelse | 16 mdr.

Banken hovedet i gulvet i raseri og frustration

Kære Helen Vores dejlige lille bjergged, der kravler op på alt, er vist en...

Læs hele brevet og Helens svar


28. november 2023 | Opdragelse | 4 år, 8 mdr.

Udfordringer med opdragelse af 4 årig

Hej Helen Mit spørgsmål drejer sig om opdragelse - både generelt og...

Læs hele brevet og Helens svar


20. november 2023 | Opdragelse | 4 år, 8 mdr.

Ikke så robust 4,5 årig

Kære Helen. Vi er forældre til en søn på 4,5 og en datter på 2 år. Vores...

Læs hele brevet og Helens svar


20. november 2023 | Opdragelse | 22 mdr.

Afhængig af mor

Hej Helen. Inden for den sidste uge, er der pludselig sket en stor...

Læs hele brevet og Helens svar


10. november 2023 | Opdragelse | 20 mdr.

Kaster med maden - 20 mdr.

Kære Helen Jeg har verdens dejligste datter, men hun har fået en vane med at...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselshvile

Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.

Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...

Læs mere i Babylex

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusinde tak for en informationsrig hjemmeside og nogle virkelig fantastiske bøger om børn! Jeg har erhvervet mig hele din bog-serie og efter at have læst dem, bruger jeg dem stadig ofte som opslagsværk. Tak for dem!

Venlig hilsen
Cecilie


Annonce