Annonce

Annonce

Svar: Hård mave - kosten?


26. februar 2022

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mette

Tak for dit brev :)

Der kan sagtens være en sammenhæng mellem kosten og indtaget af forskellige fødevarer og hård mave - ligesom børn også kan få for løs mave på grund af f.eks. for fiberrig kost.

Det er rigtig godt, at din datter spiser grød om morgenen, og det er fint, at du også giver hende f.eks. sveskemos. Begge dele vil ofte være med til at holde maven igang naturlig og det er en god måde at starte dagen på. Mere grød kunne godt være en måde at hjælpe hendes mave igang, så hun f.eks. tilbydes grød to gange dagligt f.eks. morgen og eftermiddag, eller f.eks. morgen og som godnatmåltid.

Jeg er med på, at hun lige nu ikke er stor fan af blødt brød, men når jeg ser jeres dagsplan igennem, så får hun rugbrødshapsere både formiddag, frokost og eftermiddag og jeg tænker, at du måske skulle forsøge at variere lidt her.

Du skriver, at du til frokost ofte giver hende lidt skemad af mos for at være sikker på, at hun bliver nok mæt, og det er også super godt, men måske skal hun have lidt mere kød, fisk, kartofler, grøntsager osv. til frokost - så hendes frokost og aftensmad minder lidt mere om hinanden. Du må meget gerne bruge rester fra aftensmaden til frokost. Hvis hun spiser rugbrød både formiddag og eftermiddag, kan hun godt tilbydes noget andet til frokost.

Du kan også forsøge med hjemmebagte grahamsboller, havregrynsboller eller lignende, som hun måske godt vil spise. Ligesom du kan overveje, hvilke brødtyper du køber, når du vælger brød til hende. Når du vælger brød, så bør du vælge brød, som "ligger tungt i hånden", når du holder det, og du kan med fordel gå efter fuldkornsmærket.

Børn skal have kostfiber fra den mad, de spiser. Kostfibre er med til at holde maven i gang, og de får blandt andet kostfibre fra frugt, grøntsager og kornprodukter, især fra brød lavet af groft mel. Fra 8 måneders alderen anbefales det, at ca. ...


Annonce

... halvdelen af det brød du tilbyder din datter bør være rugbrød og fuldkornshvedebrød - resten bør være de lysere typer...

Giver du for mange hele kerner og for groft brød, så vil din datter kunne få modsatte problem, at hendes mave bliver for løs og afføringen for tynd. Hun vil ikke kunne tygge og nedbryde kernerne - du vil kunne se, at de kommer hele ude i bleen. Og hun vil derfor ikke få glæde af dem, og det vil give risiko for tynd mave. Derfor anbefales det, at du giver brød lavet af groft mel som rugmel, grahamsmel og fuldkornshvedemel, og havregryn, fordi kernerne her er blevet formalet eller valset, så kostfibrene kommer med, men uden at der er hele kerner. Så måske kan det hjælpe på lillepigens mave, at du variere lidt mere mellem brødtyperne, giver lidt mere grød og mos i løbet af dagen.

Du skal også være opmærksom på, at hun stadig skal have en del fedt. Det er vigtigt, at hendes mad stadig energiberiges, og samtidig er det vigtigt, at maden ikke bliver for "tør". Jo mere mad i stykker hun spiser, jo mindre fedt vil hun ofte få. Hun må f.eks. gerne få lidt grøntsagssovs eller smørsovs på sin varme mad.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Derudover så er det rigtig vigtigt, at hun får væske nok. Det er meget passende med de 3 flasker dagligt, og hendes behov for mælk og en del af væskebehov dækkes på denne måde. Men det er vigtigt, at hun tilbydes vand til alle måltider, og at hun også drikker vand nok imellem måltiderne. Du skriver, at hun drikker vand af glas.. er hun god til at drikke vand af glas eller løber meget ved siden af? Måske skal du give hende en sugerørskop eller drikkedunk, som hun kan have stående, kende og "kravle ind i", hvis hun er begyndt at kravle lidt omkring og på den måde selv blive opmærksom på, at hun skal drikke mere, fordi hun ser koppen stå fremme.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Multifunktionelle produkter til børnefamilien

Hemmingsen Kids er en familieejet virksomhed, som består af Far Martin, Mor Nina, Storesøster Maja og lillebror Anton. Hemmingsen Kids så sit lys i 2022, og blev skabt med visionen om, at skabe mere leg og sjov i hverdagen, for de travle børnefamilier, gennem sikkerhedsgodkendte, multifunktionelle ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

5. juni 2023 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Modermælkserstatning og tilskudsblanding

Hej Helen Jeg er ved en fejl komme til at købe NAN pro 2 i stedet for NAN...

Læs hele brevet og Helens svar


31. maj 2023 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Kamillete til dreng på 2 mdr.

Hejsa Helen Jeg har en dejlig dreng på 2 mdr, som jeg ikke har kunne amme,...

Læs hele brevet og Helens svar


27. maj 2023 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Peanutbutter til små børn

Hej Helen Tusind tak for dig og din brevkasse! Det er rigtig dejligt at...

Læs hele brevet og Helens svar


19. maj 2023 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Sikre barnets jernbehov

Kære Helen Tak for en rigtig god brevkasse :) Du hjalp mig med svar for 10...

Læs hele brevet og Helens svar


8. maj 2023 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Sveskemos og skemad mod forstoppelse

Hej Helen Jeg har fulgt med i dine svar til andre, men nu har jeg selv fået...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Legetøj til baby og børn

Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.

Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...

Læs mere i Babylex

Barselshotel

Barselshoteller findes både på sygehuse og i privat regi.

Kravene til at komme på et offentligt barselsehotel er forskellige. Nogle steder barselshotellet for flergangsfødende, der har haft en ukompliceret graviditet og fødsel, andre steder er det til førstegangs forældre, der har brug for lidt ekstra tid, inden turen går hjem. På barselshotellet vil både mor og far typisk kunne være til stede hele døgnet og personalet kan tilkaldes, ved behov for hjælp.

På et...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annonce