Annonce

Annonce

Svar: Mad- og soveplan for dreng på 5 måneder


23. januar 2007

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og din udførlige beskrivelse af dagen. Der er lige et par ting du er nødt til at vide i forhold til, hvad du kan forvente af din dreng.

For det første vil de fleste børn i 5 måneders alderen have behov for at sove 3 gange dagligt. En formiddagslur, som godt kan være kort, måske kun 45 minutter til 1 time, en længere middaglur på måske et par timer og så en powernap på ½ time til 45 minutter om eftermiddagen. Du kan således ikke forvente at din dreng vil kunne nøjes med at sove 2 gange dagligt og slet ikke at han vil kunne holde sig vågen fra kl. 11.30 til 15.30.

Derudover skal du vide at børn skal være ret gamle før de kan 'sove igennem om natten' og at det med at sove igennem faktisk er at kunne sove f.eks. 6 timer og ikke 12 timer som mange tror. Det vil være helt naturligt for din dreng, at han har behov for mælk om natten, så længe han ikke er ældre. Men det vil naturligvis være mere hensigtsmæssigt for jer alle, hvis de 6 timer kunne ligge mellem kl. 24 og 06 og ikke mellem kl. 19.30 og 01.

I forhold til hans alder, tænker jeg at to måltider skemad må være fint. Jeg laver dog en plan med op til 3 måltider, så der er tænkt lidt frem. Det vil være godt at det ene måltid er grød og det andet er grøntsagsmos.

En plan for dagen med to (evt. 3) måltider skemad og 3 lure kunne se ud som følger:

Tidlig morgen (5-6): Ammes. Det er en dejlig måde at vågne på
Morgen (8-8.30): Grød evt. med lidt frugtmos, vand af kop. evt. efterfølgende amning for at fylde maven op.

9.00-9.30 Puttes til ...


Annonce

... formiddagslur, sover ca. 1 time

10.30 Ammes, når han vågner og det er her, du kan komme et tredie måltid (frokost) ind omkring kl. 11.30. Jeg tænker at han måske, når han er 6 måneder gammel kan sidde i høj stol og I kan spise frokost sammen. Her vil han så kunne få grøntsagsmos med lidt kød/fisk til den tid.

12.30 Puttes til middagslur, hvis han på et tidspunkt både er ammet og har fået skemad her, så vil han forhåbentlig kunne tage en længere lur på dette tidspunkt.

Eftermiddag (15.00): Ammes


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Sen eftermiddag (16.00): Puttes til sen eftermiddagslur, sover måske ½ time til 45 minutter.

Aften (18.00) Grøntsagsmos og vand af kop

19.30 Puttes til natten med fast ritual som nu. Hvis du ikke ønsker at amme her, så vil det være godt at introducere ham for en flaske. Det kunne evt. være en flaske vælling, men det kan også være modermælkserstatning eller udmalket modermælk. Det vil være godt at få mælk at sove på og hvis du ønsker far skal mere på banen, så er flaske en god idé.

Sen aften (23): Ammes også selvom han sover, men det er for at fylde ham op, så han ikke behøver at vågne kl. 01 og 04. Hvis han har fået mælk kl. 20 og kl.23, så er der en chance for at han kan sove igennem om natten, hvorimod hvis han ikke har fået mælk om aftenen, så vågner han om natten fordi han naturligt behøver det.

Håber at mine tanker og min plan hjælper dig lidt videre. Som du kan se, har jeg skruet lidt amninger væk, men ellers er det rytmen og tidspunktet for hvornår du giver mælk, som er den største ændring tror jeg. Håber det virker:o) Rigtig god weekend.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Luksusbørnetøj til dit barn

Når først der kommer små størrelser ind i vores liv, er der slet ikke grænser for, hvor meget vi har lyst til at forkæle dem. Et af de steder, hvor der er rigeligt plads til forkælelse, er med børnetøj.

Når din baby, nevø, niece eller dit barnebarn er helt nyfødt, får du lyst til at ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

1. april 2020 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Fennikel te

Hej Helen Jeg har næsten lige sendt et brev til dig angående hård mave hos...

Læs hele brevet og Helens svar


31. marts 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Er begyndt at vågne igen hver 2. time

Hej Helen Nu skriver jeg igen, og igen om søvn :) Min datter, som bliver...

Læs hele brevet og Helens svar


30. marts 2020 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Mad + afvænning af flaske

Kære Helen Min datter er nu 9 1/2 måned og er generelt utrolig glad og altid...

Læs hele brevet og Helens svar


30. marts 2020 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Spørgsmål om letmælk, vågentid, amning m.m.

Hej Helen Jeg har et par små spørgsmål, som jeg håber, at du vil hjælpe med...

Læs hele brevet og Helens svar


28. marts 2020 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Problemer med maven siden fødslen

Hej Helen Vores dreng på 4 måneder har haft problemer med maven lige siden...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fiskeolie og børn

Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.

Det er vigtigt at variere...

Læs mere i Babylex

Calcium

Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.

Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.

Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: BOBBY bogserien

Værdi kr. 1492,50

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Hvor blev jeg glad for, at du også mener, at min moderlige intuition har noget på sig. At få at vide at ens intuition kan være ok, giver selvtillid. Giver troen på, at man godt kan finde ud af at være mor...

TAK, Lene


Annonce