Annonce

Annonce

Svar: Mad- og soveplan for dreng på 5 måneder


23. januar 2007

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og din udførlige beskrivelse af dagen. Der er lige et par ting du er nødt til at vide i forhold til, hvad du kan forvente af din dreng.

For det første vil de fleste børn i 5 måneders alderen have behov for at sove 3 gange dagligt. En formiddagslur, som godt kan være kort, måske kun 45 minutter til 1 time, en længere middaglur på måske et par timer og så en powernap på ½ time til 45 minutter om eftermiddagen. Du kan således ikke forvente at din dreng vil kunne nøjes med at sove 2 gange dagligt og slet ikke at han vil kunne holde sig vågen fra kl. 11.30 til 15.30.

Derudover skal du vide at børn skal være ret gamle før de kan 'sove igennem om natten' og at det med at sove igennem faktisk er at kunne sove f.eks. 6 timer og ikke 12 timer som mange tror. Det vil være helt naturligt for din dreng, at han har behov for mælk om natten, så længe han ikke er ældre. Men det vil naturligvis være mere hensigtsmæssigt for jer alle, hvis de 6 timer kunne ligge mellem kl. 24 og 06 og ikke mellem kl. 19.30 og 01.

I forhold til hans alder, tænker jeg at to måltider skemad må være fint. Jeg laver dog en plan med op til 3 måltider, så der er tænkt lidt frem. Det vil være godt at det ene måltid er grød og det andet er grøntsagsmos.

En plan for dagen med to (evt. 3) måltider skemad og 3 lure kunne se ud som følger:

Tidlig morgen (5-6): Ammes. Det er en dejlig måde at vågne på
Morgen (8-8.30): Grød evt. med lidt frugtmos, vand af kop. evt. efterfølgende amning for at fylde maven op.

9.00-9.30 Puttes til ...


Annonce

... formiddagslur, sover ca. 1 time

10.30 Ammes, når han vågner og det er her, du kan komme et tredie måltid (frokost) ind omkring kl. 11.30. Jeg tænker at han måske, når han er 6 måneder gammel kan sidde i høj stol og I kan spise frokost sammen. Her vil han så kunne få grøntsagsmos med lidt kød/fisk til den tid.

12.30 Puttes til middagslur, hvis han på et tidspunkt både er ammet og har fået skemad her, så vil han forhåbentlig kunne tage en længere lur på dette tidspunkt.

Eftermiddag (15.00): Ammes


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 17. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Sen eftermiddag (16.00): Puttes til sen eftermiddagslur, sover måske ½ time til 45 minutter.

Aften (18.00) Grøntsagsmos og vand af kop

19.30 Puttes til natten med fast ritual som nu. Hvis du ikke ønsker at amme her, så vil det være godt at introducere ham for en flaske. Det kunne evt. være en flaske vælling, men det kan også være modermælkserstatning eller udmalket modermælk. Det vil være godt at få mælk at sove på og hvis du ønsker far skal mere på banen, så er flaske en god idé.

Sen aften (23): Ammes også selvom han sover, men det er for at fylde ham op, så han ikke behøver at vågne kl. 01 og 04. Hvis han har fået mælk kl. 20 og kl.23, så er der en chance for at han kan sove igennem om natten, hvorimod hvis han ikke har fået mælk om aftenen, så vågner han om natten fordi han naturligt behøver det.

Håber at mine tanker og min plan hjælper dig lidt videre. Som du kan se, har jeg skruet lidt amninger væk, men ellers er det rytmen og tidspunktet for hvornår du giver mælk, som er den største ændring tror jeg. Håber det virker:o) Rigtig god weekend.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

19. februar 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Flaske problemer

Hej Helen Nu skriver jeg angående vores lillesøster som er fra 21/9 og...

Læs hele brevet og Helens svar


14. februar 2020 | Kost og ernæring | 16 mdr.

Dagsplan snart 17 mnd

Hei! Jeg har ei jente på 16 mnd (snart 17 mnd). Jeg syns det er litt...

Læs hele brevet og Helens svar


13. februar 2020 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Døgnrytme 8 mdr

Hej Helen Vi kunne endnu engang rigtig godt bruge råd fra dig :) Vores...

Læs hele brevet og Helens svar


12. februar 2020 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Afviser pludselig flasken - 4 mdr.

Hej Helen Jeg har skrevet et bar breve tidligere, og har haft god gavn af...

Læs hele brevet og Helens svar


12. februar 2020 | Kost og ernæring | 1 mdr.

Modermælkserstatning - 1 mdr.

Hej Helen. Mit spørgsmål er nu: Vi har nu prøvet nogle forskellige mme fra...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flyverdragter

Priser på flyverdragter kan variere meget. Nogle dragter kan fås for få hundrede kroner og andre koster 10 gange så meget. Vær opmærksom på at der ikke altid er sammenhæng mellem pris og kvalitet. De dyreste flyverdragter er ikke nødvendigvis de mest vandtætte.

Når du skal vælge flyverdragt, så vælg en dragt som ikke indeholder PVC. Plastmaterialet PVC kan være blødgjort med Ptalater, hvoraf flere er skadelige for miljøet og har en hormonforstyrrende effekt. PVC tåler ikke varme...

Læs mere i Babylex

Sko

Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.

Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.

Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.

Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce