Annonce

Annonce

Svar: Mad og mellemmåltider


31. juli 2020

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar, og jeg vil naturligvis gerne uddybe og svare på dine nye spørgsmål :)

Du må faktisk gerne give havregrød og øllebrød, før din dreng bliver 6 måneder, hvis du fornemmer, at han allerede er ved at være parat til dette nu. Det er ofte en god idé at starte med grød lavet af mel f.eks. majsmel og boghvedemel og derfra gå over til grød lavet af flager, fordi det giver en mere "fnugget" konsistens - det kan f.eks. være hirseflager, boghvedeflager eller quinoaflager.. og derfra så give havregrød, som naturligt vil have mere bid.

Øllebrød er også godt at give - det er cremet i konsistensen, så er på den måde let at spise, og så vænner det samtidig barnet til smagen af rugbrød, hvilket vi jo godt kan lide i Danmark :) Øllebrød kan gives om morgenen eller du kan skifte mellem øllebrød og grøntsagsmos med kød/fisk til frokost - så han vænnes til rugbrødssmagen, grøntsager, kød og fisk netop midt på dagen...

Mellemmåltiderne i 6 måneders alderen består ofte af frugt og bær. Det kan være ren frugt-/bærmos eller det kan være frugt-/bærmos med lidt havregryn, speltflager eller lignende tilsat, så det får lidt mere bid. Det kan være hjemmelavet eller det kan være frugt du køber på glas, som passer til alderen, det kan også være færdigkøbte smoothies eller lignende. Det vil også være rigtig godt med frisk frugt i hånden, det kan være bløde frugtbåde som appelsin, blomme, melon, en meget moden pære eller lignende. Det er vigtigt, at det er blødt og at han ikke kan bide stykker af, ligesom ...


Annonce

... det er vigtigt, at der ikke er skræl, som kan sætte sig fast i halsen. Hårde æblebåde med skræl er f.es. no-go, og lader du ham sidde med f.eks. en meget moden blomme, så skal skrællen også af.

Han må også gerne få frisk banan mos eller du kan mose en moden pære eller lignende med en gaffel og give ham det frisk på denne måde...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Han må meget gerne tilbydes ristede rugbrødsbjælker, tvebakker eller andre former for brødskorper. Det kan også være enden af en franskbrød eller lignende - hvis I har et brød, som I voksne skærer af og sidder og spiser, og så kan han sidde og sutte, gnaske, opbløde med spyt, gumle og øve sig mundmotorisk. Han skal altid være under opsyn, når han sidder med mad i hånden!

Og ja, han må meget gerne sidde i højstol. De fleste børn kan det, når de er omkring 6 måneder, nogle børn kan før, og det lyder som om, at han er fin stærk i ryggen. Prøv at sætte ham i stolen, og se hvordan han sidder. Han skal sidde med rank ryg. I starten vil han ikke kunne sidde så længe, så vil han falde til siden eller forover, og du kan se på ham, at han ikke har kræfter til at sidde rank - og det er helt okay og helt normalt, så er det tid til at komme ned på gulvet igen. Han får naturligt mere og mere styrke og vil stille og roligt kunne sidde i længere tid, og han vil elske at sidde med ved bordet, ligesom det er betydeligt lettere at give ham mad, og også lade ham sidde og spise mad selv, når han sidder i sin stol og ikke længere er på skødet hele tiden.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke - og fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

9. august 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mellemmåltider

Hej Helen Tak for dine gode inputs ift mellemmåltider. Jeg er lidt i tvivl...

Læs hele brevet og Helens svar


8. august 2020 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Sutteflasken er ikke et hit herhjemme

Hej Helen (: En kort beskrivelse af vores glade datter på 4 mdr. og 3 uger....

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Overgang til alm. mad og nattesøvn

Kære Helen, Jeg har igen brug for lidt sparring. Det går fortsat bedre med...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mængde af skemad + 3. måltid

Hej Helen Tak for dit tidligere svar omkring opstart af 2. måltid. Det går...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juli 2020 | Kost og ernæring | 4 år

Mad, appetit og kræsenhed

Kære Helen Vi besluttede at vi stoppede med at made vores dreng da han blev...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer:

- D-vitamin gives fra barnet er 14 dage til det er et år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder specielle regler for D-vitamin til børn med mørk hud.

- Jern-dråber gives fra barnet er 6 mdr. til 1 år. Med mindre barnet får minimum 400 ml. Modermælkserstatning daglig. Jern medvirker til dannelsen af de røde blodlegemer og styrker barnets immunforsvar.

- K-vitamin skulle tidligere...

Læs mere i Babylex

Legetøj

Barnet har bedst af det nære samspil der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.

Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet egne sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Maling skal være giftfri og må ikke skalle af. Tøjdyr og dukker skal kunne vaskes og du skal sikre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce