Annonce

Annonce

Svar: Fennikel te


31. marts 2020

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære I.

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring Fennikel te.

Det anbefales ikke, at man giver sit barn te, som indeholder f.eks. fennikel, kamille eller andre urter, selvom du på nettet kan finde mange artikler om at bruge f.eks. netop fennikel og kamille te til børn med koliklignende symptomer... så jeg kan godt forstå, at du bliver forvirret og oplever, at der er mange forskellige meninger :)

Fødevarestyrelsen har netop her i februar 2020 sendt en advarsel ud om at bruge f.eks. kamillete til børn. Te kan indeholde plantegiftstoffer, som kommer fra ukrudtet i de marker, hvor teen høstes. Stofferne hedder Pyrrolizzidin-alkaloider (PA) og de kan påvirke leveren.

Kogende vand trækker effektivt PA fra teblade ud i teer som f.eks. kamille, rooibos, mynte, fennikel, grøn te og specielle urteteer. Nogle plantearter som tilhører kurveblomstfamilien og rublad familien danner naturligt PA. Og PA-holdige fødevarer er uønskede, fordi de er giftige for leveren, og fordi de i dyreforsøg har vist sig kræftfremkaldende og skadelige for arveanlæg.

Te kan også indeholde koffein, som små børn ikke har godt af, og så kan te hæmme barnets optag af jern. Derudover kan te også indeholde tjærestoffer (PAH´er) som tebladene bliver forurenet med under ...


Annonce

... tørring. De fleste PAH stoffer bliver i bladene, men de kan godt gå over i teen, når du brygger teen.

Derfor fraråder Fødevarestyrelsen, at vi giver børn under 3 år, kamillete og te generelt, og det gælder altså også Fennikel te...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Du nævner, at du kommer lidt sukker i teen, og du kan faktisk godt give din dreng kogt vand med lidt sukker (1 tsk sukker til 100 ml kogt vand). Det kan virke smertestillende og være med til at give ro i maven. Det er dog vigtigt, at du giver meget små mængder, så det kogte vand ikke tager pladsen op for hans mælk og mad. Der er ingen næring i kogt vand :)

Du kan roligt give din dreng laktulose. Dette er godkendt af lægemiddelstyrelsen og virker på den måde, at det blødgør afføringen, så han lettere kan komme af med det. Det går altså ikke ind og påvirker tarmbevægelserne på samme måde, som andre afføringsmidler kan gøre. Og mange børn har brug for laktulose i en periode. Hvis du gerne vil give ham noget, som samtidig sikrer ham væske, så kan du tale med lægen om muligheden for at give ham Movicol junior. Det skal netop blandes op og virker også ved at gøre afføringen blød. Det kan ikke købes i håndkøb, men kræver recept fra lægen.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

9. august 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mellemmåltider

Hej Helen Tak for dine gode inputs ift mellemmåltider. Jeg er lidt i tvivl...

Læs hele brevet og Helens svar


8. august 2020 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Sutteflasken er ikke et hit herhjemme

Hej Helen (: En kort beskrivelse af vores glade datter på 4 mdr. og 3 uger....

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mad og mellemmåltider

Hej Helen Tak for dit svar omkring 3. måltid og opstart af dette. Jeg vil...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Overgang til alm. mad og nattesøvn

Kære Helen, Jeg har igen brug for lidt sparring. Det går fortsat bedre med...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mængde af skemad + 3. måltid

Hej Helen Tak for dit tidligere svar omkring opstart af 2. måltid. Det går...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex

Bedsteforældre

Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.

Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.

Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce