Svar: Fennikel te
Kære I.
Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring Fennikel te.
Det anbefales ikke, at man giver sit barn te, som indeholder f.eks. fennikel, kamille eller andre urter, selvom du på nettet kan finde mange artikler om at bruge f.eks. netop fennikel og kamille te til børn med koliklignende symptomer... så jeg kan godt forstå, at du bliver forvirret og oplever, at der er mange forskellige meninger :)
Fødevarestyrelsen har netop her i februar 2020 sendt en advarsel ud om at bruge f.eks. kamillete til børn. Te kan indeholde plantegiftstoffer, som kommer fra ukrudtet i de marker, hvor teen høstes. Stofferne hedder Pyrrolizzidin-alkaloider (PA) og de kan påvirke leveren.
Kogende vand trækker effektivt PA fra teblade ud i teer som f.eks. kamille, rooibos, mynte, fennikel, grøn te og specielle urteteer. Nogle plantearter som tilhører kurveblomstfamilien og rublad familien danner naturligt PA. Og PA-holdige fødevarer er uønskede, fordi de er giftige for leveren, og fordi de i dyreforsøg har vist sig kræftfremkaldende og skadelige for arveanlæg.
Te kan også indeholde koffein, som små børn ikke har godt af, og så kan te hæmme barnets optag af jern. Derudover kan te også indeholde tjærestoffer (PAH´er) som tebladene bliver forurenet med under ...
... tørring. De fleste PAH stoffer bliver i bladene, men de kan godt gå over i teen, når du brygger teen.
Derfor fraråder Fødevarestyrelsen, at vi giver børn under 3 år, kamillete og te generelt, og det gælder altså også Fennikel te...
Du nævner, at du kommer lidt sukker i teen, og du kan faktisk godt give din dreng kogt vand med lidt sukker (1 tsk sukker til 100 ml kogt vand). Det kan virke smertestillende og være med til at give ro i maven. Det er dog vigtigt, at du giver meget små mængder, så det kogte vand ikke tager pladsen op for hans mælk og mad. Der er ingen næring i kogt vand :)
Du kan roligt give din dreng laktulose. Dette er godkendt af lægemiddelstyrelsen og virker på den måde, at det blødgør afføringen, så han lettere kan komme af med det. Det går altså ikke ind og påvirker tarmbevægelserne på samme måde, som andre afføringsmidler kan gøre. Og mange børn har brug for laktulose i en periode. Hvis du gerne vil give ham noget, som samtidig sikrer ham væske, så kan du tale med lægen om muligheden for at give ham Movicol junior. Det skal netop blandes op og virker også ved at gøre afføringen blød. Det kan ikke købes i håndkøb, men kræver recept fra lægen.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Mekonium - den første afføring
Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.
Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.
Honning
Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.
Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.
Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.