Annonce

Annonce

Svar: Drikker hun nok mælk?


21. januar 2020

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Louise

Tak for dit brev :)

Når man ammer, så ved man jo aldrig, hvor meget barnet egentlig drikker og må derfor se på, hvordan barnet tager på, udvikler sig... og tro på, at indtaget er tilstrækkeligt, hvis barnet trives.. :) Når man giver flaske, så bliver det pludselig meget tydeligt, hvor meget barnet drikker, og det kan man godt blive urolig over... Det er dog stadig vigtigt, at du ser på, hvordan din datter udvikler sig, tager på, trives - og det lyder faktisk som om, at hun har det godt, og trives med den mængde mælk og skemad hun får :)

Det ses nogle gange, at børn som er blevet ammet og som efterfølgende går over til flaske, har tendens til at drikke lidt mindre mængde - og det er okay, så længe hun har det godt, har fint med våde bleer osv. Du har helt ret i, at hendes udregnede væskebehov ligger omkring 800 ml med den vægt hun har - men så længe hun tisser og udvikler sig i god retning, så må du gå ud fra, at hun får, hvad hun har behov for. Nogle børn er rigtig gode til at optage næringen fra mme og indtager derfor mindre end deres udregnede behov - men vokser rigtig fint og trives på denne måde :)

De ca 500-600 ml erstatning dækker hendes behov for kalk, jern osv. som hun får via MME og derudover dækkes en stor del af væskebehovet. Derudover kommer også vand af kop - som hun naturligt vil blive bedre til at drikke, og det er vigtigt, at du giver hende vand til alle måltider - og evt. også tilbyder lidt vand som tørstslukker imellem måltiderne, hvis hun virker tørstig. Du kan evt. give hende vand af en tudkop for at sikre, at hun ikke spilder - og stadig lærer at drikke af en kop. Prøv med en gammeldags model med to hanke, så hun hen af vejen kan lære at holde og styre koppen selv.

Du bør komme MME i hendes grød og mos, så hun får ekstra mælk den vej igennem, og så du sikrer at hendes skemad på ...


Annonce

... den måde energiberiges. Der bør også tilsættes fedtstof til den hjemmelavede mad. Du kan også give hende lidt mme på en frugtmos så det bliver serveret som en "gammeldags frugtgrød med mælk" for på den måde at øge hendes indtag af mme lidt. Ligesom du kan komme ekstra MME på en havregrød eller øllebrød, når du serverer dette...

Det er rigtig fint med de 5-6 flasker i døgnet, og det er okay, at hun springer flasken over tidlig morgen, hvis hun kan sove igennem uden. Det er vigtigt, at du finder balancen mellem at give hende de flasker, som hun tager imod, så hendes indtag af mælk sikres, men samtidig ikke presser hende unødigt til flasken, så hun pludselig afviser den helt. Det er derfor også vigtigt, at du giver hende vand af kop, så hun ikke pludselig oplever også at få erstatning af kop og derfor kan blive ekstra træt af netop erstatningen og igen afvise den.

Dagsplanen ser fin og alderssvarende ud - mit forslag kommer her:

Morgen 7.30: Havregrød lavet med mme (og evt. mme på), vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos (evt. med lidt mme på)... Vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11-11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos (evt. med lidt mme på), vand af kop. Tilbydes også stadig flaske om eftermiddagen...

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet mere og mere jeres mad, suppleres også her med ristede rugbrødsbjælker, agurk og lignende i hånden. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Drømmeflaske

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke og fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce