Annonce

Annonce

Svar: Dreng på 11 måneder er pludselig blevet kræsen


27. oktober 2019

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære fortvivlede forældre

Tak for jeres brev og fine beskrivelse af jeres lille dreng, og alt hvad I har forsøgt - og velkommen til :)

Det lyder som om, at jeres dreng har været rigtig glad for mad fra han var ganske lille og det er super godt, at I både har givet ham mad i hånden, som han selv har kunne spise, har taget udgangspunkt i jeres mad og også har suppleret med lidt på en ske. Han har haft en god appetit og stor lyst til mad. Dejligt!

Det betyder dog også, at det pludselig kan virke bekymrende, når han ikke spiser og tydeligt lukker munden, skubber maden væk eller bestemt smider det ud over bordkanten.. jeg tænker dog, at det er helt normalt for hans alder og den udvikling, som han går igennem...

De fleste forældre vil opleve, at børn i 8-10 måneders alderen begynder at lukke munden for skeen.. Det skaber ofte stor frustration for os forældre, fordi vi jo ved hvor vigtigt det er, at børn spiser tilstrækkeligt og også spiser varieret, for at trives og udvikle sig... og hvis der er noget som kan give os følelsen af magtesløshed, så er det når vores børn ikke vil spise... Vi kan tvinge bleen på, overtøjet på, huen osv. selvom de stritter imod, men vi kan ikke tvinge dem til at spise, og det kan være rigtig svært...

Det er dog et sundhedstegn, at han begynder at sige fra og vise mere og mere egen vilje. At han afviser maden er sandsynligvis ikke på grund af kræsenhed, men handler derimod om, at han kan. Det er både et udtryk for, at han vil spise mere og mere selv og har behov for at styre måltidet mere og mere - ligesom han vil smage fra jeres tallerken, skal finde ud af, at maden er den samme osv. Og så handler det også om, at han er så bevidst nu, at han godt ved, at når han lukker munden og afviser maden, så gør det noget ved jer...

Det er rigtig fint, at I har flyttet ham væk fra bordenden, at I forsøger at tilbyde ham jeres mad, så I spiser det samme, at I lader ham spise selv og kun hjælper ham, hvis det er for svært for ham at håndtere. Det er rigtig godt, at I er bevidste om, at han skal have madro - og det lyder også som om, at det ofte virker, i hvert fald er det blevet bedre.

Det er super godt, at I roser ham, når han tager mad i munden. Det er netop vigtigt, at I forsøger at holde fokus på det, som I gerne vil have ham til - og ikke det, som han gør forkert. Hvis I begynder at skælde ud, irettesætte ham for meget når han skubber maden ud over bordkanten osv. så vil han naturligt begynde at gøre dette mere, fordi det giver en særlig reaktion fra jer - en reaktion, som han er nødt til at undersøge. Derfor skal I holde fokus på det, som I gerne vil have ham til netop at spise og smage på maden og f.eks. sige "ind i munden skat, ind i munden", "vil du smage min mad?", "må jeg smage din mad?" osv. så fokus er på det at spise.

Han bruger jer som et spejl og han vil begynde at afprøve hypoteser - fuldstændig ligesom forskere gør, når de skal afprøve nye ting og finde ud af, hvordan noget virker. Han afprøver f.eks. hypotesen "hvis jeg skubber maden ud over bordkanten, så siger mor nej?" - ja det gør nu. Og han prøver igen, og det samme sker. En ny hypotese opstår "hvis jeg kommer maden op i glasset, siger far så også nej?", Ja det gør han. Og han prøver igen og en ny hypotese opstår "hvad mon der sker, hvis jeg banker skeen i bordet?". På den måde afprøver han hele tiden forskellige muligheder, han forsøger at undersøge verden og finde ud af, hvordan han kan påvirke andre, hvordan han med sine sine handlinger kan kommunikere med jer.. og det er vigtig læring.

Det er vigtigt, at I lader ham spise selv og lade ham lege med maden - naturligvis til en vis grad. Det vil være rigtig fint, at I lærer ham at spise med gaffel, så hans fokus f.eks. også bliver på netop denne læring og alt ikke indtages med fingrene... Ligesom det at drikke selv, gerne en kop med to hanke, så I kan lære ham at bruge begge hænder, når han drikker, vil være rigtig godt. Jo ...


Annonce

... mere selvhjulpen han er her, jo bedre vil det også være for hans lyst til at spise.

Det er rigtig godt, at I tilbyder ham jeres mad og at I søger for, at der er variation og altid mindst en ting som han godt kan lide. De kan f.eks. være lidt pasta, et stykke rugbrød eller lignende - og så er det super godt, at du forsøger at tilbyde de samme fødevarer flere gange, fordi han netop skal møde maden mange gange før han egentlig ved om han kan lide det og han føler sig tryg ved at smage på det og tryg ved at spise det.

Det er vigtigt, at I tilbyder ham mange måltider hele dagen igennem og søger for at varierer måltiderne, så han får noget fra alle fødevaregrupper. Det vil sige f.eks. grød om morgenen af forskellige typer gryn. Det vil sige variation af brødtyper til mellemmåltid og frokost. Det kan være brug af bulgur, quinoa, couscous osv. til aften, så han får variation her.

Det er vigtigt med frugt og bær - f.eks. formiddag og eftermiddag, eller frugt kan gives som supplement til frokost eller som dessert om aftenen...

Det er vigtigt med kød og fisk både til frokost og aften, ligesom han også bør tilbydes forskellige slags grøntsager frokost og aften. Det kan være alle typer grøntsager - og også meget gerne rodfrugter, linser og lignende...

Fordelen ved de hyppige måltider og variation dagen igennem er, at hvis han ikke spiser så meget til det ene måltid, så spiser han nok lidt mere til det næste. Og derfor få han tilstrækkeligt at spise, netop fordi der ofte aldrig går mere end måske 1.5-2 timer imellem, at han tilbydes mad... og det du tilbyder ham skal naturligt være sundt og nærende og f.eks. ikke for søde sukkerholdige snacks, som giver falsk mæthedsfornemmelse.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Når det så er sagt, så er det også vigtigt, at du ser på hans indtag over flere dage. Det er helt naturligt, at han nogle dage vil være super glad for frikadeller, men dagen efter, så er det ikke frikadellerne eller kødet, som glider ned.. Du skal se på hans indtag over flere dage og sikre dig, at han over flere dage spiser mad fra alle fødevaregrupper og gør han det, så er han dækket ind :) Og så skal du naturligvis også en gang imellem give ham mad, som du ved at han rigtig godt kan lide, fordi han så naturligt stadig bibeholder sin lyst til at spise og har en oplevelse af at mad smager godt og er super lækkert :)

Det er også en god idé, at I give ham et godnatmåltid, hvis han en aften ikke har spist særlig meget aftensmad, fordi I naturligt skal sikre, at han ikke går sulten i seng og give ham (og jer) mulighed for at få en god nattesøvn. MEN, det er vigtigt at han ikke tilbydes grød med det samme han afviser aftensmaden. Han bliver langsomt mere og mere bevidst og skal helst ikke lære, at han kan afvise en ting og så få noget andet serveret, som han synes jer mere lækkert. Derfor bør der gå tid imellem at I servere aftensmad og godnatmåltid og det kan være rigtig godt at lægge et bad imellem.

Derudover så kan rester fra aftensmaden nogle gange bruges som godnatmåltid, så hvis I f.eks. har fået frikadeller, så kan han tilbydes en kold frikadelle sammen med et stykke rugbrød som godnatmad... godnatmåltidet behøver altså ikke altid være en grød :)

Jeres dreng er ikke udspekuleret, og det er ikke sådan, at han "skaber sig for at få sin vilje", men han er naturligt igang med at finde ud af, hvad det han gør, gør ved jer. Derfor er det vigtigt, at I tager det stille og roligt - og hvis han ikke spiser og ikke viser interesse i mad og i at sidde ved bordet, så er der ikke noget i vejen for, at han i stedet kommer ned at lege. Det er altså ikke meningen, at der skal "sidde et skrigende barn ved bordet", som du skriver, at ingen af jer naturligt kan holde ud :) Hvis han tilbydes mange hyppige måltider, så vil han sandsynligvis være mere parat til at sidde og spise, næste gang det så er spisetid...

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, og at det giver lidt ro med på vejen :)

Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

21. januar 2021 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Nægter at spise - 11 mdr

Hej igen, Så har jeg endnu en problemstilling. Du har været så behjælpelig...

Læs hele brevet og Helens svar


21. januar 2021 | Kost og ernæring | 10 mdr.

10 måneder og morgenmad

Hej Helen. Først vil jeg tage dig med, hvordan det er gået efter vores...

Læs hele brevet og Helens svar


20. januar 2021 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Rejer - 7 mdr.

Hej Helen. Må baby på 7 mdr få rejer? Og hvordan skal de tilberedes, kan det...

Læs hele brevet og Helens svar


15. januar 2021 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Drænanlæggelse og mad

Hej Helen (: Tak, fordi du beroligede mig med at det ikke er forkert vores...

Læs hele brevet og Helens svar


15. januar 2021 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Mælk, 10 måneder?

Hej Helen, Det hjalp virkelig meget dit sidste svar med det “motoriske uro”....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex

Røgede fisk og børn

Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.

Til børn er det en god idé at følge disse råd:

- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.

- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.

- Vær opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce