Annonce

Annonce

Svar: Mad og søvn - 6.5 mdr.


24. september 2019

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Pernille

Tak for dit brev og alle dine tanker og fine beskrivelse - jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Det lyder umiddelbart som om, at det er lidt for tidligt, at du er begyndt med rugbrødshapsere og mad med mere bid. De fleste børn er faktisk omkring 8 måneder, før de er parate til at spise små brødhapsere, så der er altså tid endnu :)

I stedet vil det være rigtig godt, at du giver din dreng grovere grødtyper som øllebrød (hvilket også vil vænne ham til rugbrødssmagen), havregrød, flerkornsgrød, ligesom det vil være rigtig godt, at du kommer hakket kød og fisk i hans grøntsagsmos for på den måde at vænne ham til at spise mad, som kræver lidt mere tyggemodstand. Når han bliver 7 måneder kan du begynde at mose hans grøntsager med en gaffel, så selve mosen også bliver grovere og gradvist bliver han i bedre til at tygge, bruge sine kæber osv. og vil derfor i 8 måneders alderen lagt bedre mestre det at spise rugbrødshapsere med f.eks. leverpostej :)

Du må også meget gerne allerede nu tilbyde ham bløde frugtbåde i hånden, som han selv kan sidde og sutte og gumle på, suge saften ud af osv. ligesom han kan tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurkeringe, kogte blomkål og broccolibuketter, en kartoffelbåd eller andre rodfrugter bagt i ovnen. Bløde fødevarer, som han kan sidde og gumle på og øve sig mundmotorisk på vil være rigtig godt med den alder han har.

Det er vigtigt, at du stadig giver ham grød og mos - altså skemad. Både fordi du kan energiberige dette ekstra, så han får den næring og energi, som han har behov for, men også fordi det naturligt mætter ham mere. Derudover skal han stadig have flaske og de fleste børn vil i din drengs alder have brug for 5-6 flasker i døgnet. Du skriver ikke, hvor fysisk stor han er, men det vil være helt normalt, hvis han drikker 800 ml mme over et døgn. Du skriver, at han aldrig har drukket store mængder mælk, og at han ofte drikker 100 ml af gangen via 4 flasker om dagen - i givet fald vil han naturligt have behov for 2 flasker om natten og samlet så drikke 600 ml... Det er et reelt behov :)

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød eller øllebrød, vand af ...


Annonce

... kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur (denne flaske fjernes ofte i 7 måneders alderen og i stedet gives "kun" mellemmåltidet og vand af kop)

Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, det kan være hjemmelavet eller en middagsret fra glas. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter og lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden og vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Evt. lille flaske og sover evt. powernap her - eller den springes over.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, bagte rodfrugter fra ovnen eller lignende i hånden. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca. 19.30.. Hvis han har powernappet om eftermiddagen vil han måske skulle puttes lidt senere, hvis han kun har sovet to lure dagligt, vil han være tidligere træt...

Sen aften 23-24: Drømmeflaske. Nogle børn har også en rytme, hvor de sover deres længste søvnstræk fra kl 20 til 02, får flaske der og sover videre til 06, hvor de så får flaske igen - og det er også helt okay :)

Jeres dreng lyder til at være i en overgang lige nu, hvor han nogle dage har brug for 2 lure og andre dage har brug for 3 lure - og den fleksibilitet må du give ham. De dage, hvor han sover en længere middagslur og det lykkes for jer at holde ham sovende, vil han måske fint kunne springe powernappen om eftermiddagen over, men de dage, hvor han sover to kortere lure, må han så få tre lure i stedet. Og tidspunktet og varigheden for hans lure vil så naturligt påvirke puttetidspunktet om aftenen. Dette ændrer sig dog også i takt med at han bliver ældre, så tiden arbejder også lidt for jer her :)

Jeg håber, at ovenstående hjælper jer lidt videre og at min dagsplan også giver lidt idé om, hvad I kan forvente af jeres dreng lige nu, og hvordan I bedst sikrer ham både skemad og flaske :)

Jeg vil også anbefale jer meget min bog "Helens bog om børn og mad". I din finder i dagsplaner og opskrifter og guides igennem måned for måned, så I hele tiden har lidt idé om, hvad næste skridt er :) Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (3. udgave, 1. oplag 2018) :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

31. juli 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mad og mellemmåltider

Hej Helen Tak for dit svar omkring 3. måltid og opstart af dette. Jeg vil...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Overgang til alm. mad og nattesøvn

Kære Helen, Jeg har igen brug for lidt sparring. Det går fortsat bedre med...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mængde af skemad + 3. måltid

Hej Helen Tak for dit tidligere svar omkring opstart af 2. måltid. Det går...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juli 2020 | Kost og ernæring | 4 år

Mad, appetit og kræsenhed

Kære Helen Vi besluttede at vi stoppede med at made vores dreng da han blev...

Læs hele brevet og Helens svar


24. juli 2020 | Kost og ernæring | 10 mdr.

10 mdr og afviser brystet

Kære Helen, Lasse på godt ti måneder afviser nu oftere og oftere mit bryst....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex

Muslingeskaller

Nogle kvinder oplever at muslingeskaller hjælper ved revnede og ømme brystvorter. Læs mere i babylex under S (Skaller).

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce