Annonce

Annonce

Svar: Mad og søvn - 6.5 mdr.


24. september 2019

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Pernille

Tak for dit brev og alle dine tanker og fine beskrivelse - jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Det lyder umiddelbart som om, at det er lidt for tidligt, at du er begyndt med rugbrødshapsere og mad med mere bid. De fleste børn er faktisk omkring 8 måneder, før de er parate til at spise små brødhapsere, så der er altså tid endnu :)

I stedet vil det være rigtig godt, at du giver din dreng grovere grødtyper som øllebrød (hvilket også vil vænne ham til rugbrødssmagen), havregrød, flerkornsgrød, ligesom det vil være rigtig godt, at du kommer hakket kød og fisk i hans grøntsagsmos for på den måde at vænne ham til at spise mad, som kræver lidt mere tyggemodstand. Når han bliver 7 måneder kan du begynde at mose hans grøntsager med en gaffel, så selve mosen også bliver grovere og gradvist bliver han i bedre til at tygge, bruge sine kæber osv. og vil derfor i 8 måneders alderen lagt bedre mestre det at spise rugbrødshapsere med f.eks. leverpostej :)

Du må også meget gerne allerede nu tilbyde ham bløde frugtbåde i hånden, som han selv kan sidde og sutte og gumle på, suge saften ud af osv. ligesom han kan tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurkeringe, kogte blomkål og broccolibuketter, en kartoffelbåd eller andre rodfrugter bagt i ovnen. Bløde fødevarer, som han kan sidde og gumle på og øve sig mundmotorisk på vil være rigtig godt med den alder han har.

Det er vigtigt, at du stadig giver ham grød og mos - altså skemad. Både fordi du kan energiberige dette ekstra, så han får den næring og energi, som han har behov for, men også fordi det naturligt mætter ham mere. Derudover skal han stadig have flaske og de fleste børn vil i din drengs alder have brug for 5-6 flasker i døgnet. Du skriver ikke, hvor fysisk stor han er, men det vil være helt normalt, hvis han drikker 800 ml mme over et døgn. Du skriver, at han aldrig har drukket store mængder mælk, og at han ofte drikker 100 ml af gangen via 4 flasker om dagen - i givet fald vil han naturligt have behov for 2 flasker om natten og samlet så drikke 600 ml... Det er et reelt behov :)

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød eller øllebrød, vand af ...


Annonce

... kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur (denne flaske fjernes ofte i 7 måneders alderen og i stedet gives "kun" mellemmåltidet og vand af kop)

Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, det kan være hjemmelavet eller en middagsret fra glas. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter og lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden og vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Evt. lille flaske og sover evt. powernap her - eller den springes over.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, bagte rodfrugter fra ovnen eller lignende i hånden. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca. 19.30.. Hvis han har powernappet om eftermiddagen vil han måske skulle puttes lidt senere, hvis han kun har sovet to lure dagligt, vil han være tidligere træt...

Sen aften 23-24: Drømmeflaske. Nogle børn har også en rytme, hvor de sover deres længste søvnstræk fra kl 20 til 02, får flaske der og sover videre til 06, hvor de så får flaske igen - og det er også helt okay :)

Jeres dreng lyder til at være i en overgang lige nu, hvor han nogle dage har brug for 2 lure og andre dage har brug for 3 lure - og den fleksibilitet må du give ham. De dage, hvor han sover en længere middagslur og det lykkes for jer at holde ham sovende, vil han måske fint kunne springe powernappen om eftermiddagen over, men de dage, hvor han sover to kortere lure, må han så få tre lure i stedet. Og tidspunktet og varigheden for hans lure vil så naturligt påvirke puttetidspunktet om aftenen. Dette ændrer sig dog også i takt med at han bliver ældre, så tiden arbejder også lidt for jer her :)

Jeg håber, at ovenstående hjælper jer lidt videre og at min dagsplan også giver lidt idé om, hvad I kan forvente af jeres dreng lige nu, og hvordan I bedst sikrer ham både skemad og flaske :)

Jeg vil også anbefale jer meget min bog "Helens bog om børn og mad". I din finder i dagsplaner og opskrifter og guides igennem måned for måned, så I hele tiden har lidt idé om, hvad næste skridt er :) Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (3. udgave, 1. oplag 2018) :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Sig farvel til røde babynumser

Hud der konstant bliver udsat for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Men med korrekt forebyggende hudpleje kan du sikre, at dit barn altid har sund hud ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

24. januar 2021 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Hvad kan de kløjs i?

Hej Helen Så kommer der endnu et spørgsmål 😁 Vil høre ca hvor...

Læs hele brevet og Helens svar


21. januar 2021 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Nægter at spise - 11 mdr

Hej igen, Så har jeg endnu en problemstilling. Du har været så behjælpelig...

Læs hele brevet og Helens svar


21. januar 2021 | Kost og ernæring | 10 mdr.

10 måneder og morgenmad

Hej Helen. Først vil jeg tage dig med, hvordan det er gået efter vores...

Læs hele brevet og Helens svar


20. januar 2021 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Rejer - 7 mdr.

Hej Helen. Må baby på 7 mdr få rejer? Og hvordan skal de tilberedes, kan det...

Læs hele brevet og Helens svar


15. januar 2021 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Drænanlæggelse og mad

Hej Helen (: Tak, fordi du beroligede mig med at det ikke er forkert vores...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fiskeolie og børn

Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.

Det er vigtigt at variere...

Læs mere i Babylex

Sushi til børn

Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:

- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.

- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.

- Børn under 3 år må højst spise 25...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tak for dit gode svar sidst, som virkelig hjalp mig videre. Vi har valgt at beholde putteflasken lidt endnu :-)

Agnes mor


Annonce