Annonce

Annonce

Svar: Mad og søvn - 6.5 mdr.


24. september 2019

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Pernille

Tak for dit brev og alle dine tanker og fine beskrivelse - jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Det lyder umiddelbart som om, at det er lidt for tidligt, at du er begyndt med rugbrødshapsere og mad med mere bid. De fleste børn er faktisk omkring 8 måneder, før de er parate til at spise små brødhapsere, så der er altså tid endnu :)

I stedet vil det være rigtig godt, at du giver din dreng grovere grødtyper som øllebrød (hvilket også vil vænne ham til rugbrødssmagen), havregrød, flerkornsgrød, ligesom det vil være rigtig godt, at du kommer hakket kød og fisk i hans grøntsagsmos for på den måde at vænne ham til at spise mad, som kræver lidt mere tyggemodstand. Når han bliver 7 måneder kan du begynde at mose hans grøntsager med en gaffel, så selve mosen også bliver grovere og gradvist bliver han i bedre til at tygge, bruge sine kæber osv. og vil derfor i 8 måneders alderen lagt bedre mestre det at spise rugbrødshapsere med f.eks. leverpostej :)

Du må også meget gerne allerede nu tilbyde ham bløde frugtbåde i hånden, som han selv kan sidde og sutte og gumle på, suge saften ud af osv. ligesom han kan tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurkeringe, kogte blomkål og broccolibuketter, en kartoffelbåd eller andre rodfrugter bagt i ovnen. Bløde fødevarer, som han kan sidde og gumle på og øve sig mundmotorisk på vil være rigtig godt med den alder han har.

Det er vigtigt, at du stadig giver ham grød og mos - altså skemad. Både fordi du kan energiberige dette ekstra, så han får den næring og energi, som han har behov for, men også fordi det naturligt mætter ham mere. Derudover skal han stadig have flaske og de fleste børn vil i din drengs alder have brug for 5-6 flasker i døgnet. Du skriver ikke, hvor fysisk stor han er, men det vil være helt normalt, hvis han drikker 800 ml mme over et døgn. Du skriver, at han aldrig har drukket store mængder mælk, og at han ofte drikker 100 ml af gangen via 4 flasker om dagen - i givet fald vil han naturligt have behov for 2 flasker om natten og samlet så drikke 600 ml... Det er et reelt behov :)

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød eller øllebrød, vand af ...


Annonce

... kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur (denne flaske fjernes ofte i 7 måneders alderen og i stedet gives "kun" mellemmåltidet og vand af kop)

Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, det kan være hjemmelavet eller en middagsret fra glas. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter og lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden og vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 17. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Evt. lille flaske og sover evt. powernap her - eller den springes over.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, bagte rodfrugter fra ovnen eller lignende i hånden. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca. 19.30.. Hvis han har powernappet om eftermiddagen vil han måske skulle puttes lidt senere, hvis han kun har sovet to lure dagligt, vil han være tidligere træt...

Sen aften 23-24: Drømmeflaske. Nogle børn har også en rytme, hvor de sover deres længste søvnstræk fra kl 20 til 02, får flaske der og sover videre til 06, hvor de så får flaske igen - og det er også helt okay :)

Jeres dreng lyder til at være i en overgang lige nu, hvor han nogle dage har brug for 2 lure og andre dage har brug for 3 lure - og den fleksibilitet må du give ham. De dage, hvor han sover en længere middagslur og det lykkes for jer at holde ham sovende, vil han måske fint kunne springe powernappen om eftermiddagen over, men de dage, hvor han sover to kortere lure, må han så få tre lure i stedet. Og tidspunktet og varigheden for hans lure vil så naturligt påvirke puttetidspunktet om aftenen. Dette ændrer sig dog også i takt med at han bliver ældre, så tiden arbejder også lidt for jer her :)

Jeg håber, at ovenstående hjælper jer lidt videre og at min dagsplan også giver lidt idé om, hvad I kan forvente af jeres dreng lige nu, og hvordan I bedst sikrer ham både skemad og flaske :)

Jeg vil også anbefale jer meget min bog "Helens bog om børn og mad". I din finder i dagsplaner og opskrifter og guides igennem måned for måned, så I hele tiden har lidt idé om, hvad næste skridt er :) Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (3. udgave, 1. oplag 2018) :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Raske børn i alderen 12-23 måneder søges

Odense Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Hvidovre Hospital søger forældre med børn i alderen 12-23 måneder til et nyt vaccineforsøg

Raske børn søges til forsøg med meningitisvaccine

Hvad er meningokok meningitis?
Meningokok meningitis kaldes ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

21. januar 2020 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Baby 7 mdr. vil igen ikke spise

Hej Helen, Jeg har haft rigtig god hjælp fra din brevkasse og tiden var nu...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2020 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Nedtrapning af flasker - 10 mdr.

Hej Helen Min søn bliver 11 måneder i slutningen af januar. Han får pt. en...

Læs hele brevet og Helens svar


17. januar 2020 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Spiser om natten - Ikke om dagen!

Hej Helen, Tak for alle dine tidligere gode råd, vores nuværende emmer lidt...

Læs hele brevet og Helens svar


15. januar 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Jerntilskud til præmature

Hej Helen Hvor længe skal jeg fortsætte jerntilskud? Præmatur 2 mdr. T...

Læs hele brevet og Helens svar


13. januar 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Grød & mos samt manglende interesse for MME.

Kære Helen, Jeg har lidt opfølgende spørgsmål til min søns indtag af grød og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dine altid venlige svar - de giver os noget at tænke over - og lidt ro til det bekymrede moderhjerte ...

Mor til Magnus 15 måneder


Annonce