Annonce

Annonce

Svar: Hvordan starter vi op på mellemmåltider?


4. september 2019

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Trine

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre, at I har haft glæde af mine tidligere svar. Det lyder også som om, at der er sket en stor ændring hos jer - fra at få op til 10 flasker i døgnet, er jeres datter nu nede på 5 flasker... det er da en forskel, som kan mærkes :)

De fleste børn vil i 6 måneders alderen gå fra 6 til 5 flasker og i 7 måneders alderen trives de ofte med 4 flasker i døgnet. Jeres datter får lige nu 5 flasker af 180-200 ml, det vil sige, at hun får mellem 900-1000 ml mælk i døgnet, og det lyder meget fint i forhold til at hun nu er 6 måneder gammel. Jeg ved fra dit tidligere brev, at hun er en fysisk stor pige og hvis hun lige nu vejer mellem 8-9 kg, så indtager hun præcist sit behov for mme :) Derudover får hun vand af kop til alle måltider og også som tørstslukker ind i mellem - og så er det også tid til mellemmåltider :)

Mit forslag til en dagsplan for et barn på 6 måneder - lavet ud fra den tidligere dagsplan - ser således ud:

Tidlig morgen 04: Flaske og sover videre

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 8.30: Tilbydes lidt frugtmos og frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med lidt ristede rugbrødsbjælker eller lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur som nu mellem 12.30-13..

Eftermiddag 15: Tilbydes lidt frugtmos, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til dagens 3. lur som ofte er en kort lur

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos og der begyndes også her med kød eller fisk i mosen, suppleres igen med lidt ristede rugbrødsbjælker, måske en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca 19.30.

Ekstra flaske kan evt. gives i løbet af aftenen eller natten

Som du kan se, så indgår der 5 evt. 6 flasker i denne dagsplan, og den 6. flaske kan gives, hvis jeres datter vågner og søger den i løbet af aftenen eller natten. Sover hun igennem er det okay og dejligt for jer alle :) Hun er dog stadig så lille, at jeg ikke synes, at hun skal springe en flaske over - så hvis hun sover til kl 06, så synes jeg, at I skal give hende flaske der og i stedet kan hendes morgengrød og formiddagsmåltid blive slået sammen og give lidt senere end tilfældet ellers er. Det er vigtigt, at hun får sin mælk og har hun ikke fået mælk siden kl 19.30-20, så skal hun have mælk om morgenen i stedet for grød, og grøden må gives lidt ...


Annonce

... senere...

Mellemmåltiderne formiddag og eftermiddag består lige nu af frugt - frugtmos og frisk blød frugt i hånden, og det er helt okay, hvis du slår morgengrød og frugt sammen i en periode. Stille og roligt skal hun naturligt lære at spise grød, som er ren og ikke sødet med frugt, men lige nu er det helt okay at hun får det samtidig, hvis det så hænger bedre sammen for jer og hun spiser og drikker sin mælk :) Når hun bliver 7 måneder, vil hendes mellemmåltider blive lidt større og flasken formiddag og eftermiddag trappes normalt ud. Det vil sige, at i den alder vil de 4 flasker ligge tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Hvis det viser sig, at jeres datter stadig sover igennem til den tid, så kan I vælge at bibeholde en flaske i løbet af dagen lidt længere. Når hun bliver 8-9 måneder vil 3 flasker ofte være passende og de kan så ligge før middagslur, aften og en gang i løbet af natten. I er derfor nødt til at se, hvad tiden bringer hos jer. Måske vil hun til den tid sætte pris på en drømmeflaske, det må tiden vise :)

Den tykkere konsistens i grød og mos kan i første omgang skabes ved at I forsøger med grød lavet af flager i stedet for mel. Det kan f.eks. være hirseflager, boghvedeflager, quinoaflager. Det er med til at give grøden en lidt fnugget konsistens og vænne hende til at den ikke er så cremet. Og stille og roligt vil det være rigtig godt med havregrød, som er grovere i konsistensen - evt. blande med noget lidt mere cremet grød i starten for gradvis tilvænning.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Hun skal begynde med kogte finthakket kød og fisk i sin grøntsagsmos og det vil være rigtig fint, hvis I lige nu lader grøntsagsmosen være cremet og lind i konsistensen, men kommer f.eks. 1 tsk hakket kød eller fisk i 1 dl. mos. På den måde vil kød og fisk være med til at skabe lidt struktur og lidt fornemmelse af, at mosen ikke er helt så cremet, men uden at hun kløjs i det. Hun vænnes til at sidde med små bidder fisk eller kød på tungen og bevæge det rundt i munden, synke det osv. Og gradvist kan I så komme mere kød og fisk i mosen, ligesom I senere hen kan begynde at blende mosen mindre og mindre og i stedet mose med en gaffel. Så hun gradvist vænnes til at maden har mere bid.

Lige nu er det rigtig fint, hvis I forsøger at tilbyde hende forskellige typer af grøntsager, kød, fisk osv. i mosen, så det mere er smagen og introduktionen af nye fødevarer, end den grovere konsistens, som I fokuserer på...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke og fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

31. juli 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mad og mellemmåltider

Hej Helen Tak for dit svar omkring 3. måltid og opstart af dette. Jeg vil...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Overgang til alm. mad og nattesøvn

Kære Helen, Jeg har igen brug for lidt sparring. Det går fortsat bedre med...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mængde af skemad + 3. måltid

Hej Helen Tak for dit tidligere svar omkring opstart af 2. måltid. Det går...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juli 2020 | Kost og ernæring | 4 år

Mad, appetit og kræsenhed

Kære Helen Vi besluttede at vi stoppede med at made vores dreng da han blev...

Læs hele brevet og Helens svar


24. juli 2020 | Kost og ernæring | 10 mdr.

10 mdr og afviser brystet

Kære Helen, Lasse på godt ti måneder afviser nu oftere og oftere mit bryst....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kolik

Kolik er den betegnelse man bruger om et barn der er helt utrøsteligt og skrigende og lægen ikke kan finde nogen anden præcis diagnose. Barnet får som regel disse skrigeture fra det er 4 uger til tre mdr. gammelt. Der er mange teorier om, hvorfor nogle børn får kolik. Nogle taler om umoden tarmfunktion, andre om psykisk uro i familien og atter andre om helt andre ting. Uanset hvad årsagen er, så er det altid ulideligt både for forældre og barn at være i en situation, hvor barnet græder og er...

Læs mere i Babylex

Babyslynge

En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.

Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.

I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annonce