Annonce

Annonce

Svar: Gylper meget - 5 mdr.


27. november 2023

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Kalles mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af Kalle og velkommen til :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig, og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge:)

Når børn gylper meget, så skal man altid se på, hvordan barnet trives. Man taler om glade gylpere, det der på engelsk hedder "happy spitters", som refererer til spædbørn, der gylper regelmæssigt, men som trives og udvikler sig godt. Og det lyder som om, at jeres dreng hører ind under denne kategori - han er glad, pludrer løs, tager fint på, sover umiddelbart godt, leger og virker ikke til at være voldsomt generet af sin gylpen.

Du har ret i, at det ofte bliver mindre med alderen. I takt med at han bliver ældre, så vil hans lukkemuskel mellem spiserøret og mavesækken begynde at fungere lidt bedre, og når han begynder med lidt fastere føde, så vil dette ofte også ligge tungere i maven, og tilbageløbet vil derfor blive mindre.

Børn, der får flaske, vil godt kunne have tendens til at gylpe lidt ekstra, da mælken flyder let til dem, og de derfor nogle gange får en lille smule for meget. Det overskydende kommer så ud som gylp. Problemet bliver her ofte også mindre i takt med, at han bliver ældre, men nogle gange så ændrer hans spisemønster sig jo lidt - så han begynder at spise færre flasker, men får lidt mere i hver flaske, og på den måde kan hans gylpetendens godt blive ved eller måske blive lidt værre. Derfor skal du være opmærksom på, hvor meget hans spiser af hver flaske, og hvor mange flasker han får - måske vil det være godt, at give ham lidt mindre hver gang og i stedet en flaske mere i døgnet... Hvis han bruger sut, så kan du med fordel erstatte flasken med sutten, så hans suttebehov bliver stillet lidt ekstra på denne måde:)

Det kan også være en god idé at holde ham i en opret position, når han spiser. Han behøver ikke sidde helt op, men det kan være rigtig godt, hvis du er opmærksom på at elevere ham lidt ekstra, når han får sin flaske. Jo mere opret stilling han spiser i, jo mindre tilbageløb vil der ofte være.

Det er også vigtigt, at du er opmærksom på, at han ikke skal sluge for meget luft, når han spiser af sin flaske. Hvis han har luft i maven, som skal op og ud, så vil det øge risikoen for gylp. Derfor er det vigtigt, at du bruger en flaske, som minimerer hans luftindtag, ligesom det er vigtigt, at du hjælper ham med at bøvse godt af i forbindelse med måltiderne. Nogle gange er det en fordel at holde pause halvvejs i måltidet, hvor ...


Annonce

... han så kan bøvse af, og derefter så give ham mad igen. Andre gange er det bedre at lade ham spise færdig, hvorefter han så kan slå en stor bøvs.

Det er generelt også en god idé at holde ham oprejst i forlængelse af måltiderne, så han ikke lægges ned med det samme. Så måske kan du bruge tiden til, at I pludrer sammen, og du kan synge for ham osv. I kan på den måde stadig have masser af kontakt, det vil styrke hans sprogudvikling, kommunikation, være godt for jeres relation osv. Så han behøver ikke tumle og triller omkring lige efter et måltid, men kan meget fint stimuleres på anden vis:)

Hvis han falder i søvn i forbindelse med sin flaske - hvilket vil være rigtig fint - så kan du også bare putte ham, og så vi han ofte vågne op efter lidt tid, være urolig osv., fordi luften her er på vej op. Så tager du ham op, lader ham bøvse af, og derefter så prøver du så at putte ham igen. Også her kan sutten være rigtig god. Når han sover, vil det også være godt, at han ligger eleveret med hovedet. Ikke med en hovedpude, men du kan lægge en lille pude eller lignende ned under madrassen, så hele madrassen er eleveret lidt, og han dermed ligger lidt højere med hovedet/overkroppen.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Du skal være opmærksom på at holde hans mave igang. Det er vigtigt, at han kan komme af med afføringen, og at han ikke har problemer med hård mave. Hvis han er forstoppet, så vil han naturligt presse ekstra meget, hvilket igen vil gøre hans gylpetendens større. Samtidig er det vigtigt, at der er passage, så mælken kan komme den rigtige vej igennem:)

Jeg vil også lige nævne, at Nestle netop har sendt en ny modermælkserstatning på markedet NAN AR, som er til børn med refluks. Den kan købe på apoteket. Du kan derfor også forsøge, om denne vil gøre en forskel hos jer:) Vær opmærksom på at denne erstatning indeholder stivelse, så den bliver tykkere i flasken. Det kan derfor være nødvendigt at skifte til en større flaskesut eller en flaskesut til tykkere væsker.

Hvis du oplever, at hans gylpetendens fortsætter, bliver mere hyppig, eller hvis han virker til at opleve det meget ubehageligt, måske oplever smerter i forbindelse med måltiderne... Hvis han begynder ikke at tage på, som man forventer, eller han generelt begynder at ændre adfærd eller aktivitetsniveau - så skal du kontakte jeres læge. Lægen kan lave en grundig undersøgelse og vurdering af ham, og kan også sende jer videre, hvis det skønnes nødvendigt.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :) Rigtig meget held og lykke med ham!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

4. januar 2024 | Diverse | 5 mdr.

Menstruation efter fødslen - 5 mdr.

Kære Helen. Jeg fødte en dreng den 15. juli 2023. Jeg ammer ham, men han får...

Læs hele brevet og Helens svar


4. januar 2024 | Diverse | 2 mdr.

Baby tager meget på

Kære Helen Jeg er mor til en pige på 10 uger. Hun er født til termin, og hun...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2023 | Diverse | 5 mdr.

Fladt baghoved - 5 måneder

Hej Helen Vores søn har haft nogle spændinger i den ene side af halsen, som...

Læs hele brevet og Helens svar


26. december 2023 | Diverse | 4 mdr.

Skrig og hyl ved påklædning

Hej Helen Rigtig glædelig jul til dig og din familie :) Min dreng er nu...

Læs hele brevet og Helens svar


16. december 2023 | Diverse | 13 mdr.

1 år og kun 2 tænder

Hej Helen Min søn på 13 måneder har stadig kun 2 tænder. De er de midterste...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Frysning af babymad

Du kan fryse grøntsagsmos, frugt- og bærmos ned i mindre portioner. Rens grøntsager og frugter grundigt, kog sammen med lidt vand i en tykbundet gryde, blend med kogevandet og frys ned.

Mosen bør kommes i små bægre, der er beregnet til frysning af babymad og som er fri for skadelige stoffer.

Når grøntsags- eller frugtmosen skal bruges, bør den optøs direkte i gryden. Derved bevares vitaminer og mineraler bedst.

Grøntsagsmos kan du med fordel fryse...

Læs mere i Babylex

Barnepige

Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.

Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.

Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for hjælpen - det virker!!

Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.

Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!

Tusinde tak for din støtte.

Fra to nu langt mindre trætte forældre


Annonce