Annonce

Annonce

Svar: Pludselige tics


14. april 2022

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mor

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Nu kan jeg jo ikke se din dreng og derfor ikke se de pludselige bevægelser eller tics, som du oplever, at han laver. Men ud fra din beskrivelse, så lyder det lidt som om, at han får en kuldegysning, hvor han ryster lidt med hele overkroppen - det er meget normalt og kan både skyldes, at han måske fryser lidt og derfor skal have en ekstra trøje på, eller måske fordi det er spisetid, og han har brug for at få lidt mad. Det kan også ske hvis han er "ophidset", fordi der sker noget spændende...

Hvis du oplever tics hyppigt og på en måde, hvor du bliver bekymret f.eks. hvis tics'ene gentages, og du ser tics i form af kast med hovedet, ryk af skuldrene eller forskellige grimasser, eller hvis du oplever, at din dreng virker ukontaktbar samtidig med, at hans krop på en eller anden måde bevæger sig i ryk - så skal du kontakte jeres læge.

Det er altid lettest at vurdere, hvad der er tale om, hvis man kan se det. Prøv derfor at have din telefon parat, i håb om at du kan nå at optage det, når det sker, så du kan vise det til jeres læge. Som sagt lyder det umiddelbart normalt.

Med hensyn til at få et shock, eller blive forskrækket, så er dette helt normalt. Der opstår rigtig mange lyde, som din dreng ikke er forberedt på og derfor ikke ved, hvad er - så hvis du tænder for støvsugeren, en røremaskine eller lignende, så forbered ham på at det sker ved at sætte ord på "mor tænder lige for maskinen, brum ...


Annonce

... brum siger det" og hold øjenkontakt med ham imens, så han beroliges af dig, dine ord og din mimik. Hvis du taber et grydelåg eller en hund pludselig gør lige ved siden af ham eller lignende, så vil han naturligt også blive forskrækket - også her vil det være rigtig godt, at du sætter ord på "hov, kom der lige en høj lyd, det var ikke rart, sååå skat, det er helt okay" eller lignende, så han igen og igen beroliges af dig, dine lyde, din ro.

Når børn rør sig ved øret, så kan det faktisk skyldes alle de ting du nævner: Han kan være træt, han kan have opdaget, at han har ører, han kan være ved at få tænder, han kan også have ondt i øret... Hvis han har ondt, så vil han ofte reagere med ikke at kunne sove og vil vågne, når han har ligget ned lidt. Han vil ofte også være forkølet, og hvis du trykker let foran øret (foran det der hedder tragus, det vil sige stedet, hvor kinden går over i øret), så vil det ofte gøre ondt, hvis han f.eks. har mellemørebetændelse.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Hvis du mistænker, at han kan have ondt i ørene og måske mellemørebetændelse, så vil det være rigtig godt, at du får jeres læge til at tjekke hans ører. Du kan også få en tid hos en øre-næse-hals-læge. Hvis han har mellemørebetændelse, så vil han dog ud over at tage sig til ørene ofte også have feber, være forkølet, have nedsat appetit, være ekstra pylret, grædende og som sagt protestere over søvn...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Rigtig god påske :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

4. januar 2024 | Diverse | 5 mdr.

Menstruation efter fødslen - 5 mdr.

Kære Helen. Jeg fødte en dreng den 15. juli 2023. Jeg ammer ham, men han får...

Læs hele brevet og Helens svar


4. januar 2024 | Diverse | 2 mdr.

Baby tager meget på

Kære Helen Jeg er mor til en pige på 10 uger. Hun er født til termin, og hun...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2023 | Diverse | 5 mdr.

Fladt baghoved - 5 måneder

Hej Helen Vores søn har haft nogle spændinger i den ene side af halsen, som...

Læs hele brevet og Helens svar


26. december 2023 | Diverse | 4 mdr.

Skrig og hyl ved påklædning

Hej Helen Rigtig glædelig jul til dig og din familie :) Min dreng er nu...

Læs hele brevet og Helens svar


16. december 2023 | Diverse | 13 mdr.

1 år og kun 2 tænder

Hej Helen Min søn på 13 måneder har stadig kun 2 tænder. De er de midterste...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gravid vitaminer

Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.

Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...

Læs mere i Babylex

Snore i børnetøj

Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.

Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.

Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger


Annonce