Annonce

Annonce

Svar: Flaskebarn og trøst


30. august 2019

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Flaskemor

Tak for dit brev :)

En af fordelene ved at amme er, at mælken regulerer sig lidt hele tiden, og hvis barnet er tørstig, så kan det spise kortvarigt ved brystet, få slukket tørsten med en vandholdige mælk. Den mulighed har børn, der spiser af flaske ikke. Her er mælken ens hele vejen igennem, og barnet får derfor "fulde" måltider, hver gang det spiser.

Når det er sagt, så er det dog også vigtigt at lade barnet selv regulere sit behov, så selvom jeres datter får flaske, så kan hun nogle gange godt melde sig og drikke en lille mængde mme, fordi hun er tørstig og næste gang hun melder sig, så spiser hun måske en større mængde. En vis fleksibilitet er nødvendig, uden at hun begynder at "slatspise".

Børn der får flaske kan, hvis det er meget varmt, også nogle gange have brug for at få lidt vand mellem måltiderne. Hvis barnet er under 4 måneder skal vandet være kogt og afkølet. Hvis barnet er mere end 4 måneder gammelt kan vandet gives fra den kolde hane. Det er dog vigtigt, at der er tale om små slurke og vandet må ikke tage pladsen op fra modermælkserstatning.

Derudover skal man medtænke, at det ofte er betydeligt hurtigere at spise af en flaske end af et bryst, og at barnet derfor ofte ikke ligger i favn lige så længe, som børn der ammes, ligesom barnet naturligt ikke får samme hud-mod-hud kontakt. At man giver flaske udelukker dog ikke nærheden og den tætte kontakt, og det er vigtigt at prioritere dette. Så det vil være rigtig godt, at du/I stadig holder jeres datter tæt, så hun mærker jer, ligger i jeres favn, kan høre jeres vejrtrækning, fornemme jeres hjertelyd, vugges i jeres arme osv. Det er også vigtigt, at I holder hende i jeres favn, når I giver hende flaske, så hun stadig får nærheden, når hun spiser :)

Børn der får flaske vil ofte også have en større suttebehov og kan have stor glæde af en narresut. Det kan være en god idé at afslutte et flaskemåltid med en sut og lade sutten indgå som en del af barnets putteritual. Det at sutte virker naturligt beroligende og får barnet til at slappe af, så det hjælper barnet med at skulle sove. Samtidig sætter det at sutte gang i tarmperistaltikken - tarmbevægelserne - så når barnet får en sut, så hjælpes mælk og luft igennem maven og det at sutte kan således også være med til at give bedre ro.

Børn der får ...


Annonce

... flaske vil naturligt, som børn der ammes, græde af forskellige årsager - ikke kun fordi de er sultne og har brug for mælk. Fordelen ved at give flaske er blandt andet, at I ved præcist, hvor meget jeres datter har drukket, og det kan gøre det lettere at vurdere, om hun har brug for mælk eller ej.. men derudover kan hun græde af flere årsager og her skal I naturligvis reagere som hun viser behov for:

Hun kan græde, fordi hun har brug for at blive taget op, har brug for nærheden og brug for at mærke jer, blive vugget, holdt om og sunget for.

Hun kan græde, fordi hun har brug for at få dækket sit suttebehov. Hun græder ikke kun fordi hun er sulten og har brug for mælk, men kan også græde, fordi det at sutte giver hende ro, hjælper hende med at slappe af - og hun har brug for en sut.

Hun kan græde, fordi hun er træt og har brug for hjælp til at sove. Hun kan let blive overstimuleret, og der sker mange ting i løbet af en dag, som kan gøre det svært for hende at koble fra. Så nogle gange kan hun græde, fordi hun har brug for jeres hjælp til dette.

Hun kan græde, fordi hun har brug for en ren ble eller måske brug for at få skiftet sit tøj. Måske har hun det for varmt eller for koldt, måske græder hun, når blusen skal hen over hovedet...


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 17. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Hun kan også græde, fordi hun keder sig. Det kan være hvis hun er blevet skiftet, har fået mad, afviser sin sut og ikke vil sove - så er det måske fordi hun har brug for at I sidder med hende, pludrer med hende, kikker lidt på verden, leger lidt sammen...

Hun kan græde fordi hun har ondt, måske ondt i maven, i ørerne eller et andet sted...

Osv. osv. I kan læse meget mere om gråd og årsager til gråd i min bog "Helens bog om gråd og trøst".

Hvis du ammede, så ville du måske tilbyde hende brystet, men det er ikke nødvendigvis derfor hun græder... Hun kan sagtens have brug for jeres hjælp og nærhed, jeres kontakt og trøst, og du kan sagtens give hende netop denne nærhed og tryghed selvom du ikke ammer :) Den gode mor sidder ikke i brysterne men i hjertet :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, og jeg vil også anbefale dig meget min bog "Helens bog om amning og flaske"... I den finder du også flaskestillinger, som idéer til hvordan I kan holde jeres datter, når hun får flaske, så hun stadig oplever at have jer tæt hos sig :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Raske børn i alderen 12-23 måneder søges

Odense Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Hvidovre Hospital søger forældre med børn i alderen 12-23 måneder til et nyt vaccineforsøg

Raske børn søges til forsøg med meningitisvaccine

Hvad er meningokok meningitis?
Meningokok meningitis kaldes ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

19. december 2019 | Diverse | 12 mdr.

Flaske, søvn, sprog, tilknytning, røre ansigt

Kære Helen. Vores datter er nu blevet 1 år gammel, og jeg har igen lidt...

Læs hele brevet og Helens svar


10. december 2019 | Diverse | 17 mdr.

Vuggestuens rutiner

Kære Helen Jeg skriver til dig, da min datter startede i vuggestue for to...

Læs hele brevet og Helens svar


2. december 2019 | Diverse | 2 år, 1 mdr.

Begyndt at savle igen

Hej Helen Min søn, der lige er fyldt 2 år for en måned siden, er inden for...

Læs hele brevet og Helens svar


21. november 2019 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Ulykkelig ved aflevering i vuggestue og mediepåvirkning

Kære Helen, Min dreng (2,5 år) har aldrig været glad for at blive afleveret...

Læs hele brevet og Helens svar


19. oktober 2019 | Diverse | 2 år, 4 mdr.

2 år og vuggestuestart

Hej Helen. Min søn på nu 2 år og 4 måneder startede i vuggestue tilbage i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex

Frysning af babymad

Du kan fryse grøntsagsmos, frugt- og bærmos ned i mindre portioner. Rens grøntsager og frugter grundigt, kog sammen med lidt vand i en tykbundet gryde, blend med kogevandet og frys ned.

Mosen bør kommes i små bægre, der er beregnet til frysning af babymad og som er fri for skadelige stoffer.

Når grøntsags- eller frugtmosen skal bruges, bør den optøs direkte i gryden. Derved bevares vitaminer og mineraler bedst.

Grøntsagsmos kan du med fordel fryse...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Selvom jeg kun har sendt dig to spørgsmål, så kan jeg allerede mærke glæden og roen ved at jeg kan skrive til dig.

Tusind tak!
Hilsen mor til dreng på 7 måneder


Annonce