Annonce

Annonce

Brev:

Søvnproblemer for ny storebror


16. juli 2020

Kategori:
Alder:
2 år, 3 mdr.

Søvnproblemer for ny storebror

Hej Helen

Vi er to (allerede) meget trætte og desperate forældre, som søger nogle gode råd.
Sagen er den, at vores dreng på 2 år og 3 måneder blev storebror for 6 uger siden. De første par uger forløb rigtig fint. Han reagerede kun på hele den nye situation og omvæltning, ved at være lidt ekstra pylret og ked af det.

Vi har gjort os meget i, at han ikke skal føle sig overset, bare fordi han er blevet storebror , så han får ekstra mange kys og kram, og når vi begge er hjemme prioriterer vi at lege med ham og give ham opmærksomhed, istedet for at ordne en masse huslige pligter. Det må bare vente :)

Han har været nem at putte til nat siden han var ganske lille (6 mdr hvis jeg husker rigtig) og da han blev et år kom han på eget værelse, da han begyndte at vågne af vores snorken, venden og drejen i løbet af natten. Inden han kom på eget værelse, havde han også lært at falde i søvn uden vores tilstedeværelse. Så han fik godnatsang- eller historie, et kys og et godnat og så faldt han ellers i søvn selv.

Vores putteritual som har varet i et år forløber således:

Ca 18.45 ind og få ren ble og nattøj på
Ca kl 19 aftensnack
Ca 19.20 børste tænder
Ca 19.30 ind i seng - synge eller læse historie og så godnat

Sådan har vi også gjort efter lillebror er kommet, hvilket også fungerede fint de første 4 uger - men fra den ene dag til den anden har han bare vendt på en tallerken hvad angår søvn.

Den første dag kaldte han derinde fra efter han var blevet puttet. Jeg gik derind og han begyndte at græde. Jeg tog ham op og trøstede ham og da han var faldet til ro, kom han ned i sengen igen. Jeg sagde: “Godnat skat. Du skal sove nu. Mor og far passer på dig, du kan trygt falde i søvn” og så gik jeg derfra. Ligeså snart jeg var gået ud kaldte han igen, jeg gik derind igen, han begyndte at græde igen og sådan forløb de næste to timer, indtil han gav efter.

De næste to dage forsøgte vi at gøre det samme. Den ene dag stod det på fra 20-24!!! Han blev ked af det hver gang vi ville gå derfra og da han var tydelig træt om dagen, fordi han selvfølgelig ikke havde fået hans nødvendige søvn, valgte vi derfor at forsøge ny taktik og putte ham senere, for at se om det kunne hjælpe - altså at han først blev puttet, da han var mega træt, i håb om at han så ville falde i søvn med det samme (resten af dagen valgte vi stadig beholde hans ellers daglige rutine med vågen senest kl 6.30 og middagslur fra 12-14, så vi simplethen vækkede ham om morgenen og vækkede ham fra lur kl 14) Det hjalp heller ikke. Han var stadig vågen flere timer i streg om aftenen; nu havde vi bare rykket det til senere, så “showet” bare fortsatte til efter midnat.

Efter 4 dage, forsøgte vi igen ny taktik og blive ved ham derinde, ...


Annonce

... indtil han faldt i søvn. Med vores tilstedeværelse faldt han faktisk hurtigt i søvn, ca 30 min. Men så er et nyt problem opstået. Istedet for at putningen tager 4 timer, vågner han nu bare om natten og kalder. Og intet hjælper! Vi fortsætter med at sige samme sætning, om det er mig eller far, der går derind: “Godnat skat, du skal sove nu. Mor og far passer på dig. Du kan trygt falde i søvn” ligge ham ned og gå. Og først komme tilbage, når han kalder eller græder. Men nu når vi ingengang ud af værelset, før han rejser sig og kalder eller græder.

I nat, da det havde stået på fra kl 2-3 og der ikke var udsigt til at han ville falde i søvn, valgt faren at sove derinde. Efter en halv time, faldt de begge i søvn og sov til i morges. Vi vil selvfølgelig aller helst undgå, at gøre det til en ny vane, hvis det kan lade sig gøre, for det kommer til at komplicere en masse ting, hvis far altid skal sove derinde. Det skal selvfølgelig siges, at hvis du mener, at det er det eneste rigtige lige nu, gør vi selvfølgelig det. Vi er selvfølgelige villige til, at gøre hvad der skal til, for at vores søn igen kommer til at ville sove trygt og godt om natten.

Lige nu er vi bare i syv sind. Det har stået på i 2 uger nu. Den lille på 6 uger vågner jo også om natten, så lige pt er der ingen af os, der får særlig meget søvn. Og storebror er tydeligt træt og uoplagt om dagen. Vi har virkelig brug for råd!

Der er intet i løbet af dagen, udover at han søger ekstra meget tryghed. Han ville pludselig op til os eller holde i hånd, når vi er ude, hvor han førhen bare er tonset afsted. Han har altid ville snakke med folk, når vi er ude og handle - men nu står han og klynger sig op af vores ben. Men fraset det, er han glad og tilpas i løbet af dagen. Griner og ville gerne lege - og så opstår situationen ved putning om aftenen. Ligeså snart der bliver sagt sove, begynder han at klynke og sige: “Ikke sove”.

Vi har aldrig haft problemer med putning før, så vi er helt på bar bund ift hvad vi skal gøre og hvordan vi skal takle, at han lige pludselig ikke ville sove mere og heller ikke sove selv. Hvad er bedst at gøre i denne her situation? Vi er helt sikre på, at det er en reaktion på at være blevet storebror - men hvad gør vi for ham lige nu? Og hvis det i såfald er, at far i en periode skal sove derinde, hvordan får vi så vendt den vane fra ham igen?

Lige nu har far ferie de næste to uger, men når han starter på arbejde igen, skal han op allerede kl 5. Og han ville ikke kunne gå ud af hans værelse uden at han vågner, hvilket ville sige, at storebrors “nye dag” ville starte kl 5 fremover, istedet for kl 6-6.30, hvor han ellers normalt vågner.

Håber virkelig du kan hjælpe!

Hilsen
de trætte og frusterede forældre

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

1. august 2020 | Sovevaner | 22 mdr.

22 måneder og vågner ulykkelig om natten

Hej Helen, Tak for din hjælp og gode råd - vi er kommet lidt nærmere end...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2020 | Sovevaner | 22 mdr.

Sove i egen seng - 22 mdr.

Hej Helen, Tak for dig! ☺️ Vi er førstegangsforældre og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juli 2020 | Diverse | 23 mdr.

Svigter min 2 årige dreng ved indlæggelse

Kære Helen Tak for en rigtig god brevkasse. Jeg er mor til en...

Læs hele brevet og Helens svar


10. juli 2020 | Sovevaner | 2 år, 3 mdr.

Puttetidspunkt for 2årig

Kære Helen Jeg skriver til dig med et kort spørgsmål om puttetidspunkt for...

Læs hele brevet og Helens svar


6. juli 2020 | Opdragelse | 2 år, 1 mdr.

2 årig strid

Hej Helen. Vores datter der lige er fyldt 2 er i de seneste måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Håndudmalkning

Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.

- Begynd med at vaske dine hænder og klem en lille smule mælk ud af brystet, som kasseres.

- Malk ud i en ren skål, som mælken let kan sprøjtes ned i

- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...

Læs mere i Babylex

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i at barnet ofte gylper efter et måltid og det er helt normalt. Ofte er det når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op. Hvis dit barn får flaske, kan du måske ændre lidt på flaskesuttens hul. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så barnet sidder mere lodret, når det får mad.

Du skal være...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce