Annonce

Annonce

Brev:

Søskendeudfordringer 3,5 og 1,5 år


24. september 2022

Kategori:
Alder:
3 år, 4 mdr.

Søskendeudfordringer 3,5 og 1,5 år

Hej Helen

Vi er meget i tvivl om hvad vi kan gøre for at børnene får et bedre forhold til hinanden. Eller, alternativt, når de nu har så dårligt et forhold og vi bare skal acceptere det, hvordan skal vores familieliv så indrettes?

Baggrund:
Den store var 2 år og 3 måneder, da den lille blev taget 5 uger før tid ved akut kejsersnit, og mor og lillebror var indlagt i ca 1. måned. Da den lille kom hjem skreg han utrøsteligt meget af tiden de første 5 måneder, og den store er lydsensitiv, så han blev - uden at overdrive - panisk angst for babyen. De sædvanlige ting som at lade den store være med til at skifte o.lign kunne ikke lade sig gøre, fordi den lille skreg voldsomt, så den store kun fik grimme oplevelser ud af det. Så, det var en svær start. Derudover var han 30 minutters baby, så man fik jo nærmest aldrig tid uden ham.

Nu er den store ikke længere bange for sin lillebror, men han kan virkelig ikke lide ham, og hvis de kommer fysisk i nærheden af hinanden skal vi forældre være enormt vågne, fordi det kun er et spørgsmål om tid, inden han slår, sparker eller skubber. Derudover går han hyppigt direkte efter at tage den lilles legetøj ud af hænderne på ham. Lillebror er naturligt lidt betænkelig ved sin storebror, men smiler hyppigt til ham eller forsøger at snakke med ham, hvortil storebror enten giver ham et surt "NEJ, du må ikke snakke til mig" eller på anden måde afviser ham. Det gør mig ondt at se, at den lille får så mange, daglige ærgerlige oplevelser med sin storebror.

Det resulterer i, at vi for det meste holder dem adskilt, så det kun er få minutter om dagen at de begge leger ...


Annonce

... med den/de samme voksne/og kun i sjældne tilfælde med hinanden. De puttes også hver for sig. Vi har forsøgt at læse historie for dem på samme tid, men den store skaber konflikter ud af det.

Nu er den store børnehavebarn, og han har det svært ved andre børn. Børnehaven har ansøgt kommunen om ekstra hjælp til ham, herunder særligt så han får mere støtte til det sociale samspil, hvor han har svært ved at forstå de andres leg og intentioner, udover sansemotoriske udfordringer og det at være sansestærk. Ja, så han er udfordret, og det giver mening, at når han har det svært ved andre børn, så har han det også svært med lillebror. I trygge omgivelser kun med voksne, så er han meget velfungerende, ja nærmest en lille voksen med et imponerende sprog og en imponerende refleksionsevne.

Lillebror vurderer vi som socialt kompetent, snakkesagelig, udadvendt. Han har også nogle sansemotoriske udfordringer, men slet, slet ikke sensitiv på samme niveau som hans storebror.

Vi er meget i tvivl om vi skal forsøge at give børnene mere sammen eller netop holde dem mere adskilt. Og i så fald, hvordan?

Min mand har foreslået at de måske ville få et bedre forhold, hvis de sov på samme værelse og blev puttet sammen, men den lille vågner og græder hyppigt om natten, og det tvivler vi vil gavne deres forhold.

Vi er også meget i tvivl om, hvordan vi skal reagere, når fx den store målrettet går hen og vælter sin lillebror ved at skubbe ham på hovedet, så baghovedet ryger lige i gulvet. I 99% af gangene når vi lige at stoppe det, men desværre ikke altid. Hvordan skal man reagere i disse situationer?

Venlig hilsen

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

Kom grønt fra start med Ma-Mam grøntsagsmos

Ma-Mam giver 10% i nyhedsrabat i resten af februar måned!

Danmark har fået en ny økologisk grøntsagsmos, som er udviklet af ernæringsspecialist i mad til de mindste Kirsten Mikkelsen Ravnbøl. Ma-Mam er som noget helt nyt en frysetørret grøntsagsmos og skal derfor kun tilsættes ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

24. marts 2023 | Sygdom | 3 år, 1 mdr.

Svære tider

Hej Helen Vi føler os ekstremt udfordret som forældre i øjeblikket og kunne...

Læs hele brevet og Helens svar


9. februar 2023 | Sovevaner | 2 år, 11 mdr.

Opklarende spørgsmål middagslur

Kære Helen. Tak for dit gode og grundige svar på mit spørgsmål om putning...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2023 | Opdragelse | 3 år, 8 mdr.

Skrigeri - 3 år, 8 mdr.

Kære Helen Jeg har fået en udfordring jeg ikke kan finde ud af at greje. ...

Læs hele brevet og Helens svar


30. januar 2023 | Sovevaner | 2 år, 10 mdr.

Putning, opvågning, middagslur og natmad

Kære Helen. Der sker en masse med vores dreng på næsten 3 år lige for...

Læs hele brevet og Helens svar


11. januar 2023 | Renlighed | 3 år, 5 mdr.

Blefri i 6 mdr og tisser nu i bukserne

Kære Helen, Vores store dreng på 3,5 år trives rigtigt godt, dog er der...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Modermælkserstatning

Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.

Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...

Læs mere i Babylex

Brystpumpe

En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.

Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.

Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce