Annonce

Annonce

Brev:

Hvordan opdrager man 3-årig


7. maj 2022

Kategori:
Alder:
3 år

Hvordan opdrager man 3-årig

Hej Helen

Vores dreng har været nem og omgængelig, og var sen til at udvikle trods, men vi har måske forventet for lidt af ham(?)

Efter at have kæmpet med at få ham til selv at tage tøj af og på, eller i det mindste hjælpe til, har vi lært at han er sansemotorisk udfordret, og at disse børn typisk vægrer sig med tøjet fordi det er meget op af bakke for dem. Men 9 ud af 10 gange nægter han at overhovedet prøve, også de ting som han godt kan. Han har aldrig haft et “vil selv-drive”. Resultatet er at vi stort set altid tager tøj af og på ham, og ble, mens han fiser rundt og laver alt muligt andet.

Med en lillebror på 1 år, der knap kravler, er det frustrerende, at han intet gør af sig selv, når bedt om det.

Men dette går igen alle steder. Fra ca 1,5 år har vi opfordret til at hjælpe til fx dække bord osv, men har også altid ladet det være frivilligt, men nu er jeg ved at være træt af, at han aldrig hjælper til med at dække bord, rydde af bordet og også kun sjældent lave mad. Han kan ikke blive bedt om at gøre noget for så at gøre det. Hænge sin jakke op på knagen og sætte skoene på sin plads i entreen, ej heller rydde op . Intet vil han bidrage til. Jeg kan ikke finde en positiv måde at få ham til det på, og jeg er meget i tvivl om i hvor høj grad eller hvordan man kan enten lokke eller tvinge han til det.

Jeg synes det gør ham uopdragen, og jeg kan ikke lykkes med at få rettet op.

Han har altid været meget ...


Annonce

... utryg ved andre børn, og har klamret sig til klapvognen i zoo, nægtet legepladser osv. Han er lydsensitiv og bruger hyppigt høreværn i børnehaven. Det er som om han er konstant bange for at blive forskrækket.

Og måske derfor udspiller det samme sig på legepladser, til gymnastik osv. Mens de andre børn løber banen stort set selv til gymnastik, med en sjældent opmærksom forælder, så kan min dreng intet medmindre vi holder i hånd og jeg er med hele vejen rundt. Det samme gælder legeplads, der ender jeg også med at vi tager rutsjebanerne sammen. Hvis jeg ikke er hos ham, så panikker han.

Så alt i alt kommer han jo til at være meget uselvstændig og uden at bidrage med noget som helst. Det tror jeg ikke er godt for selvværdet. Som forælder er det også hårdt at altid være på. Jeg kigger misundeligt på forældre, der kan få en - set fra min stol - del fritid i form af at kunne slappe af i hovedet mens deres børn indtager rutsjebanerne.

Fx var vi til klassisk koncert for børn i dag. Han er glad for opera og orgelmusik på trods af at vi intet har gjort for at præge det. Men mens de andre børn gladeligt hoppede og deltog i den leg som musikerne lagde op til, så ville han kun sidde på mit skød. Jeg synes jo også han skal hoppe, så jeg sidder og hopper ham de rigtige tidspunkter og synger engageret med. De andre forældre fik mulighed for at lige slappe af i hovedet, mens deres børn lader sig guide af musikerne.

Hilsener herfra

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

31. juli 2022 | Renlighed | 3 år

3 årig blefri

Hej Helen. Jeg har en søn, der lige er blevet 3 år. Han har egentlig længe...

Læs hele brevet og Helens svar


26. juli 2022 | Renlighed | 2 år, 10 mdr.

Hjælp til at smide bleen - 2 år, 10 mdr.

Hej Helen. Du har tidligere hjulpet os med gode råd til vores mange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juni 2022 | Udstyr | 3 år, 1 mdr.

3 årig der nu kan åbne døre

Hej Helen Jeg har en dejlig 3 årig pige (lige fyldt 3 i maj). Vi bor på...

Læs hele brevet og Helens svar


8. juni 2022 | Sovevaner | 2 år, 11 mdr.

Bedre søvnrutiner

Kære Helen Min datter er nu knap 3 år og vores putning er bare blevet værre...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juni 2022 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

For glad for andre

Hej Helen Tusind tak for dit sidste svar, det var rigtig godt til at få...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Portionsstørrelse børn

Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...

Læs mere i Babylex

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for hjælpen - det virker!!

Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.

Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!

Tusinde tak for din støtte.

Fra to nu langt mindre trætte forældre


Annonce