Annonce

Annonce

Brev:

Fantasi og løgn


25. april 2021

Kategori:
Alder:
4 år

Fantasi og løgn

Kære Helen

Atter engang tak for din brevkasse.

...Men nu til sagen: Min datter er lige blevet 4 år og har bare udviklet sig i en skøn og glad retning. (Hun har stadig nogle kraftige reaktioner på “skift”, men det er på ingen måde så heftigt som før, pyh).

Hun elsker at snakke og fortælle. Især historier. Der er lidt forskellige scenarier.
- Og her opstår mit dilemma så. For ind imellem løber fantasien bare løbsk og hun laver historier, i og for sig ret uskyldigt, men jeg synes det er vigtigt at hun lærer at sige, at nu digter hun. Her plejer jeg at sige: “Det var da vist lidt af en røverhistorie, det dér” “Det var en god historie, men husk lige at sige at nu fortæller du en historie - at det er noget du finder på” og lignende. Som regel bliver hun noget fornærmet og ret påståelig/stædig på at “det var i hvert fald rigtigt”.

Ind i mellem tendenserer det virkelig løgn. Hun kan sige at hun har leget med “Emily” hele dagen i børnehaven, men jeg har lige fået at vide af en pæd. Hun har leget med “Otto” og ellers siddet alene. Hvis jeg så kommenterer dét, siger at det ikke passer, bliver hun edder spændt rasende.
Samtidig har jeg en idé om, hun dækker lidt over hvor meget hun ret faktisk leger alene i BH, ved at have opfundet en fantasiven der hedder det samme som én af pigerne i BH. Hvis det er en fantasiven, lyver hun så?

Ved helt konkrete ting oplever jeg, at hun godt kan sige hun har vasket hænder uden at det passer, men så kan man bare bede hende om at gå ud at gøre det. Så gør hun det, omend lidt surmulende ;)

Jeg ved desværre også at far har forbudt hende at fortælle nogle af de ting som ...


Annonce

... foregår hos ham. Den værste oplevelse i den retning, var en gang da jeg hentede hende hos far. Hun havde knap fået sprog på det tidspunkt, og det første hun over hovedet sagde til mig var “farmor var der ik’, farmor var der ik’”. Dér havde jeg lige set farmor stikke hovedet frem i køkkenvinduet 4 min forinden (og havde på intet tidspunkt kommenteret det). Det var for mig at se, så ganske tydeligvis ikke hendes egne ord. Men det må have været magtpåliggende for “far” at hun sagde det. Hvorom alting er, er jeg bange for hun har lært i meget tidlig alder at lyve. Godt nok ikke af egen fri vilje, men alligevel. (Hun må heller ikke fortælle når de har besøgt nogle venner, det kommer hun så alligevel til at røbe på forskellig vis).

Hvordan takler jeg det her? Og hvor almindeligt er det egentlig?
- Hvordan undgår jeg at hun kommer til at fortælle historier så de andre børn/voksne ikke tror på hende?
- Hvordan undgår jeg at hun kommer til at lyve? Det er da noget af det vigtigste, at man kan stole på sit barn/hinanden? ...selv gør jeg meget ud af at ord og handling hænger sammen.

Er det for tidligt at tænke at hun lyver? Kan hun overhovedet det rent hjerne-udviklings-mæssigt? Er det den umodne hjerne som ikke skelner fri fantasi fra virkelighed? - Og vil det forsvinde med tiden når hun bliver ældre?

Hun er utrolig “artig” ellers, spørger om hun må få vindruerne inden hun tager dem. Hvis hun får at vide hun skal vente med dem, gør hun det. Hun har aldrig taget noget der ikke tilkom hende...

Jeg håber du har fået nok info til at danne dig et overbliksbillede.

-Glæder mig til at høre fra dig.

Bedste hilsner
Mor

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Opstart af babymad

Hvornår skal man begynde?
Der er ingen facitliste, når det gælder starttidspunkt for babymad. Men omkring fem-måneders-alderen vil de fleste børn begynde at vise interesse for det, der foregår ved spisebordet. De vil måske række ud efter maden og følge nysgerrigt med, når I spiser. Giv gerne ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

30. juli 2021 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Ny søvnrytme uden lur - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen Tak for dine svar, som vi i den grad forsøger at læne os op ad, i...

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2021 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Min datter taler sommetider babysprog

Kære Helen Jeg skriver fordi vi har en datter på 3 år som er rigtig meget...

Læs hele brevet og Helens svar


14. juni 2021 | Opdragelse | 3 år, 11 mdr.

Storebror er ikke glad for lillesøster

Hej Helen. Tak for brevkassen, vores familie får enormt meget ud af de svar...

Læs hele brevet og Helens svar


6. maj 2021 | Renlighed | 3 år, 6 mdr.

Af med bleen - hvordan hjælper vi bedst?

Hej Helen Jeg har lige et spørgsmål omkring storebror også :) Han er ved...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2021 | Opdragelse | 3 år, 6 mdr.

Flytning og reaktion

Hej Helen. Min kæreste og jeg, og lillesøster L og storebror P på 1,5 år og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsorlov

I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...

Læs mere i Babylex

Pethidin

Pethidin er et morfinlignende stof, som gives som indsprøjtning til blandt andet fødende kvinder. Det bruges, hvis kvinden allerede tidligt i fødselsforløbet er meget træt og det hjælper hende til at samle kræfter igen.

En ulempe ved pethidin er, at det påvirker barnet og hæmmer barnets sutte og søgerefleks. Derfor giver man kun Pethidin, hvis man skønner at der er mindst 4 timer til kvinden føder. Bliver barnet mod forventning født før de 4 timer, så vil barnet få en modgift.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: VIND 1 Safe Multi Crib by BabyDan

værdi kr.1.599,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.

Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder


Annonce