Annonce

Annonce

Brev:

Fantasi og løgn


25. april 2021

Kategori:
Alder:
4 år

Fantasi og løgn

Kære Helen

Atter engang tak for din brevkasse.

...Men nu til sagen: Min datter er lige blevet 4 år og har bare udviklet sig i en skøn og glad retning. (Hun har stadig nogle kraftige reaktioner på “skift”, men det er på ingen måde så heftigt som før, pyh).

Hun elsker at snakke og fortælle. Især historier. Der er lidt forskellige scenarier.
- Og her opstår mit dilemma så. For ind imellem løber fantasien bare løbsk og hun laver historier, i og for sig ret uskyldigt, men jeg synes det er vigtigt at hun lærer at sige, at nu digter hun. Her plejer jeg at sige: “Det var da vist lidt af en røverhistorie, det dér” “Det var en god historie, men husk lige at sige at nu fortæller du en historie - at det er noget du finder på” og lignende. Som regel bliver hun noget fornærmet og ret påståelig/stædig på at “det var i hvert fald rigtigt”.

Ind i mellem tendenserer det virkelig løgn. Hun kan sige at hun har leget med “Emily” hele dagen i børnehaven, men jeg har lige fået at vide af en pæd. Hun har leget med “Otto” og ellers siddet alene. Hvis jeg så kommenterer dét, siger at det ikke passer, bliver hun edder spændt rasende.
Samtidig har jeg en idé om, hun dækker lidt over hvor meget hun ret faktisk leger alene i BH, ved at have opfundet en fantasiven der hedder det samme som én af pigerne i BH. Hvis det er en fantasiven, lyver hun så?

Ved helt konkrete ting oplever jeg, at hun godt kan sige hun har vasket hænder uden at det passer, men så kan man bare bede hende om at gå ud at gøre det. Så gør hun det, omend lidt surmulende ;)

Jeg ved desværre også at far har forbudt hende at fortælle nogle af de ting som ...


Annonce

... foregår hos ham. Den værste oplevelse i den retning, var en gang da jeg hentede hende hos far. Hun havde knap fået sprog på det tidspunkt, og det første hun over hovedet sagde til mig var “farmor var der ik’, farmor var der ik’”. Dér havde jeg lige set farmor stikke hovedet frem i køkkenvinduet 4 min forinden (og havde på intet tidspunkt kommenteret det). Det var for mig at se, så ganske tydeligvis ikke hendes egne ord. Men det må have været magtpåliggende for “far” at hun sagde det. Hvorom alting er, er jeg bange for hun har lært i meget tidlig alder at lyve. Godt nok ikke af egen fri vilje, men alligevel. (Hun må heller ikke fortælle når de har besøgt nogle venner, det kommer hun så alligevel til at røbe på forskellig vis).

Hvordan takler jeg det her? Og hvor almindeligt er det egentlig?
- Hvordan undgår jeg at hun kommer til at fortælle historier så de andre børn/voksne ikke tror på hende?
- Hvordan undgår jeg at hun kommer til at lyve? Det er da noget af det vigtigste, at man kan stole på sit barn/hinanden? ...selv gør jeg meget ud af at ord og handling hænger sammen.

Er det for tidligt at tænke at hun lyver? Kan hun overhovedet det rent hjerne-udviklings-mæssigt? Er det den umodne hjerne som ikke skelner fri fantasi fra virkelighed? - Og vil det forsvinde med tiden når hun bliver ældre?

Hun er utrolig “artig” ellers, spørger om hun må få vindruerne inden hun tager dem. Hvis hun får at vide hun skal vente med dem, gør hun det. Hun har aldrig taget noget der ikke tilkom hende...

Jeg håber du har fået nok info til at danne dig et overbliksbillede.

-Glæder mig til at høre fra dig.

Bedste hilsner
Mor

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

19. januar 2022 | Opdragelse | 3 år, 7 mdr.

Temperament koger over

Kære Helen. Vores datter på 3,5 år har altid været bestemt dame, men det...

Læs hele brevet og Helens svar


14. december 2021 | Opdragelse | 4 år, 2 mdr.

4-årig med store følelsesudbrud

Hej Helen. Jeg har en dreng på 4 år, som virker til at trives. Men han kan i...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2021 | Diverse | 4 år

Skifte børnehave? - 4 år

Kære Helen. Vi skriver vedrørende vores datter, der lige er fyldt 4 år og et...

Læs hele brevet og Helens svar


15. oktober 2021 | Opdragelse | 4 år, 2 mdr.

Raserianfald?

Hej Helen Har en dejlig, sød, sjov, kærlig og meget intelligent datter på 4...

Læs hele brevet og Helens svar


10. oktober 2021 | Opdragelse | 4 år, 3 mdr.

Genert 4-årig pige :-)

Hej Helen, Jeg har brug for at få lidt gode råd eller vejledning til at...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Efterfødselsreaktion

Når en kvinde lige har født sker der store hormonforandringer, der kan gøre at hun pludselig begynder at græde uden at kunne give nogen grund til dette. Dette er helt normalt. Føler du dig derimod ked af det i længere tid, har du svært ved at overskue din egen og barnets situation, og har du skyldfølelse over ikke at være den glade og lykkelige mor, så er det en god idé at du taler med din sundhedsplejerske om det. Du kan også gå til din læge. Det vigtigste er at du ikke forsøger at skjule dine...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Vind NONOMO Nordic slyngevugge til en god og tryg søvn

værdi kr.1.399,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annonce